Tekil mesaj gösterimi
Alt 26 Aralık 2022, 22:04   #1
Çevrimiçi
Regex
“En büyük servet, itibardır.”
vBulletin Destek Forumları




vBulletin Destek Forumları
Www.TrendForum.Net

Trend Sözlük
vBulletin yazılımının forumlar için, forumların da internet mecrası için altın çağını yaşadığı 2007-2012 arası dönemde gerçekten çok önemli sitelerdi bunlar. Özellikle maddiyatın asla ön planda olmadığı, onlarca kaliteli tema tasarımının ve eklenti kodlamasının ücretsiz paylaşıldığı, insanların yüzündeki bir parça tebessüme ve mutluluğa saatlerin harcandığı günlerdi.

Aslında internet o dönem için belirli ve kısıtlı bir zümrenin uğrak noktası olduğundan, genel anlamda webmasterlık dediğimiz kavram için ortam böyleydi. Şimdi; vBulletin'in yerini XenForo aldı ancak bakıyorsun en ufak bir istekte bile hemen “ücretli yardımcı olabilirim”ciler, premium eklentiler, dolar bazında satışa sunulan görsel harikası temalar... Kimsenin emeğine, serbest piyasa ekonomisine ya da hakkının karşılığını istiyor oluşuna bir lafım yok tabii. Ama özlüyorum o eski yardımlaşmanın tavan yaptığı ortamları.

Biraz da mIRC Scripting kodları yazdığım zamanlara benzetiyorum. Aynen vBulletin desteği gibi o zaman için bu da gönüllü yapılırdı. Saatlerce birilerine takıldığı konularda yardımcı olur, parantez hatalarına varıncaya kadar karakter karakter kodlar incelerdik. Hey gidi günler!

Şu an Google'a baktığımda; vBulletin destek forumlarının %80'i kapanmış, domainleri düşmüş. Biri de çıkıp dememiş ki; “arşiv olarak bu siteyi tutayım, kalsın”. Artık bir domain kaydetmek bile ateş pahası oldu gerçi.

Konunun amacına uygun olarak bilgilendirme de sağlayalım; halihazırda iki adet vBulletin destek sitesi aktif durumda. Bunlardan biri VW olarak da bilinen eTiKeT'lerin, netr0n'ların XenForo'ya yönelmeden önceki .web.tr uzantılı platformları. Ki şu an kendilerinin dahi girip baktıklarını sanmıyorum. Son 5 yıldır raylarını tamamen XenForo'ya kaydırmış; “XGT” markası altında piyasanın öncü XenForo platformunu yönetiyorlar. Hem kazanç sağlıyorlar, hem de XenForo desteği sunuyorlar.

İkincisi ise .com.tr uzantılı eski arkadaşım Mertcan'a ait. Responsive olmasa da gayet flat, güzel bir görünümü var. Mertcan forumu 2015'te yenilemişti, ondan önceki arşivi daha zengindi. Biraz temel konuları ekledikten sonra son 7 yıldır o da kapatmasa da atıl durumda tutuyor. Haklı da gerçi. vBulletin bir yere gitmiyor ki, Mertcan ya da bir başkası o sitede bir şeyler yapabilsin. Yine de VW gibi vB 4 ya da 5 yerine; vBulletin 3 üzerine “bir” adet bile olsa destek sitesinin ayakta oluşu hoşuma gidiyor.

Son olarak; @hihaho kardeşimle iki koldan TrendForum'un vBulletin kategorisine kolları sıvadık. Vaktimiz elverdikçe makale yazıyor, arşivden kaliteli dosyalar paylaşıyoruz. Devam edeceğiz. Sistemin popülaritesini geri getirmek gibi bir misyonumuz, bunu yüklenerek kendimize güldürmek gibi de bir vizyonumuz yok. Yıl 6 gün sonra olacak 2023; PHP5 tarihe karışırsa vBulletin 3'ü çalıştırabilecek host bulmakta bile zorlanacağımızı bilsek de, reel olanı yoksayıp ötelemeden, hatta bu platformun teknik yöneticileri olarak modern olanı ve ileride olması gerekeni arkadaşlarımızla paylaştığımız halde; +15 yılımızı verdiğimiz yazılımla hâlâ uğraşıyor olmak bize keyif veriyor yalnızca. Google News kaydı ve TF'nin SEO gücü sayesinde de bu paylaşımlara başlamış olmamızın haftasında eski tanıdıklardan da dahil olmak üzere bunları incelemek, bunlardan yararlanmak için gelenlerin olduğunu görmek de ekstra şevk katıyor diyelim. Konuyu çok da bireyselleştirmeden; böyleyken böyle... vBulletin destek siteleri diyorduk. İşte eskiden dutluktu. Çayır idi, çimen idi... Şimdiyse durum bu.

@ihaveanidea, mesleki jargonla bitireyim: “İşbu destek sitelerinin zamanının ruhunun artık yitip gitmiş olmasından kaynaklanan hazin durum izahtan varestedir.”
__________________
  • When injustice becomes law, resistance becomes duty.
 
Alıntı ile Yanıt