Forum Logo




Monojenik Diyabet Nedir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Ekim 2022, 00:05   #1
Çevrimdışı
Your Ego, My Lego
Monojenik Diyabet Nedir?




Monojenik Diyabet Nedir?
Www.TrendForum.Net

Monojenik Diyabet Nedir?

Diyabetes mellitus (DM) insülin eksikliği ve/ veya insülin etkisinde yetersizliğe bağlı gelişen hiperglisemi ile karakterize, kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabet nedenleri içerisinde çocukluk yaş grubunda tip 1 DM, erişkin yaş grubunda ise tip 2 DM görülme sıklığı açısından öne çıkar. Her iki tip diyabetin patofizyolojisinde de bireydeki genetik alt yapıya eşlik eden çevresel faktörler rol oynamakla birlikte, tip 1 DM’de genetik alt yapı, tip 2 DM’de ise çevresel faktörler hastalık gelişimine daha kuvvetli bir katkıda bulunmaktadır. Diyabetik olguların sayısı her geçen gün artmaktadır, 2035 yılında bu sayının yaklaşık iki kat artarak 600 milyona ulaşması beklenmektedir. Son yıllarda artan obesite sıklığı ve yaşam tarzındaki hızlı değişim nedeniyle tip 2 DM prevalansı hem yetişkin, hem de çocukluk grubu içerisinde hızla yükselişe geçmiştir. Moleküler tanı olanaklarının artışı ise tip 1 ve tip 2 diyabet dışında özellikle monogenik kalıtılan diyabet tiplerinin saptanmasını sağlamıştır.
Diyabet etiyolojik sınıflandırma ile on gruba ayrılmıştır. Son yıllarda diyabet monogenik ve poligenik kalıtım tipine göre de sınıflandırılmaktadır. Tip 1 ve tip 2 DM poligenik kalıtılmaktadır. Monogenik diyabet kavramı bu sınıflamada MODY (Maturity Onset Diabetes of Youth), mitokondriyal diyabet, Wolfram sendromu, neonatal diyabet ve insülin direncine neden olan gen defektlerine bağlı görülen özel sendromları kapsar. Tüm diyabet olgularının %2-5’ini oluşturur. Hastaların sıklıkla tip 1 ve tip 2 DM olarak yanlış tanı aldığı monogenik diyabette, tedavinin altta yatan genetik etiyolojiye göre değişiyor olması, seyrek görülen hastalığın klinik önemini artırır.


Kaynakça:
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi
__________________
Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
#SOMA
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
diyabet, monojenik, nedir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Jokerin Gerçek Adı Nedir, Jokerin Gerçek İsmi Nedir Candres Sanatçılar 1 07 Ağustos 2022 09:49
Contranın Gerçek Adı Nedir - Contranın Gerçek İsmi Nedir Candres Sanatçılar 1 07 Ağustos 2022 09:48
Hidranın Gerçek Adı Nedir, Hidranın Gerçek İsmi Nedir Candres Sanatçılar 1 07 Ağustos 2022 09:48
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21
Adak nedir, dindeki yeri nedir? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:08




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net