Forum Logo




İlk alfabeyle yazılan tarihin en eski cümlesi çözüldü

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Kasım 2022, 12:40   #1
Çevrimiçi
Admin
İlk alfabeyle yazılan tarihin en eski cümlesi çözüldü




İlk alfabeyle yazılan tarihin en eski cümlesi çözüldü
Www.TrendForum.Net

İsrail'deki arkeologlar, en eski alfabeyle yazıldığı bilinen en eski cümleyi keşfetti. Tarihte bilinen ilk cümle, M.Ö. 1800'lü yıllardan kaldığı düşünülen bir bit tarağı üzerinde yazıyor.



Bilinen ilk alfabeyle yazılmış en eski cümle çözüldü. Fil fildişinden oyulmuş 3 bin 700 yıllık bir tarağın üzerindeki yazıda, "Bu diş, saç ve sakal bitlerini kökünden söksün" diyor.

Sözler, Doğu Akdeniz bölgesinde Sami dili konuşan insanlar tarafından M.Ö. 1800 civarında kullanıldığı bilinen en eski alfabetik sistem olan Kenan dilinde yazılmış.

3,5 santimetreye 2,5 santimetre boyutlarındaki tarak, 2017 yılında Lachish adlı eski bir Kenan şehir devletinin kalıntılarında ortaya çıkarıldı. Ancak 17 harfli yazıt ancak bu yıl tarak koruma amacıyla temizlendikten sonra keşfedildi.

Lachish, Demir Çağı'nda Kudüs'ten sonra Judean krallığındaki en önemli ikinci şehirdi. Aynı zamanda Pers ve Erken Helenistik dönemlerde de büyük bir şehirdi.



Arkeologlar daha önce Lachish'te eski alfabenin parçalanmış kanıtlarını bulmuşlardı, ancak bunlar duvarlara ve nesnelere mürekkeple kazınmış veya yazılmış iki veya üç kelimeden fazla değildi.

Araştırmayı yöneten Kudüs İbrani Üniversitesi'nden arkeolog Yosef Garfinkel, "Bu, İsrail'de Kenan dilinde bulunan ilk cümledir" dedi. "Suriye'de Ugarit'te Kenanlılar var ama bugüne kadar kullanılan alfabeyle değil, farklı bir alfabeyle yazıyorlar" dedi.

"Bu yazıt çok insani" diye konuşan Garfinkel,

"Tarağınız var ve tarakta saç ve sakaldaki bitleri yok etme dileğiniz yazıyor. Bugün spreylerimiz, modern ilaçlarımız ve zehirlerimiz var. Geçmişte bunlar yoktu" şeklinde konuştu.




Araştırmacılar, karbon tarihleme yöntemiyle tarağın tam olarak ne zaman yapıldığını öğrenmeye çalışsa da çabalar net sonuç vermedi.

Ancak tarihi metinleri ve diğer ipuçlarını göz önünde bulunduran ekip, tarağın M.Ö. 1800 civarında yapıldığını tahmin ediyor.

Tarak aşınmış ve dişlerinden birçoğunu kaybetmiş durumda. Yine de geriye kalan izler, dolaşık saçların ayrılması için 6 geniş aralıklı dişe ve bitleri ayıklamak için de 14 dar aralıklı dişe sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılara göre eski taraklar tahtadan, kemikten ve fildişinden yapılıyordu. Fildişinden yapılan eşyalarsa zenginlik göstergesiydi.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alfabeyle, cümlesi, Çözüldü, eski, tarihin, yazılan, İlk


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Uzun Uzun Yazılan Mesaja Kısacık Cevap Almak Candres Trend Sözlük 9 21 Aralık 2023 22:25
İhtiyacınız Olan 50 Pozitif Olumlama Cümlesi Beatrice Kişisel Gelişim 2 07 Kasım 2022 14:14
Tarihin ilk kedi fotoğraflarından Beatrice Hayvan resimleri 2 07 Ağustos 2022 12:08
30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 2 24 Mayıs 2022 20:09
Beşiktaş için kayıp sezon! Ligde son 25 yılın, Avrupa'da da tarihin en kötüsü KoJiRo Beşiktaş 0 22 Mayıs 2022 17:09




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net