Forum Logo




Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı

Ülkemizden son dakika gelişmelere en sıcak haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice
  • 1 Post By gupse

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Mayıs 2022, 08:34   #1
Çevrimiçi
Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı




Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı
Www.TrendForum.Net

Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı


21 Mayıs 1864, 101 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının bittiğinin ilan edildiği ve günümüz Rusya Federasyonu Soçi sınırları içerisinde kalan Kbaada vadisinde son savaşın yapıldığı tarihtir.

21 Mayıs 1864, 101 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının bittiğinin ilan edildiği ve günümüz Rusya Federasyonu Soçi sınırları içerisinde kalan Kbaada vadisinde son savaşın yapıldığı tarihtir. Çerkesler ve tüm Kuzey Kafkasya Halklarının kolektif hafızalarında bu tarihin rolü ise 101 yıl süren savaşların bitmesini belirten basit bir kronolojik bilgiden ibaret değildir. 21 Mayıs’la sembolleşen tarih bir halkın tarih sahnesinden silinmek istenilmesinin sembolü olan, soykırımın tarihidir.

21 Mayıs – Soykırımın günüdür
Bir emperyalizm ve yayılmacılık tarihi olarak Rusya tarihi, 18. Yy’da kurduğu imparatorluğun güney sınırlarını Kuzey Kafkasya’ya hakim olarak emniyet altına almak istiyor ve Kuzey Kafkasyalılar dahil bölgedeki tüm komşu halkları köleleştirmek ve tebası haline getirme amacını güdüyordu. Bu amaçla inşa edilen kaleler, steplerin kolonileştirilerek bölgedeki Kazak ve Rus yerleşimcilerin arttırılması hamleleri bir yandan da Kuzey Kafkasya’yı ekonomik olarak ambargo altında tutmaya varıyor, başta Çerkesler olmak üzere bölge halklarının Karadeniz dahil tüm ticaret yollarının kapatılması ile sonuçlanıyordu. Bu baskıların devamını adeta bir terör dönemi takip ediyor, bölge istikrarsızlaştırılırken salgın hastalıklar başta olmak üzere Çerkeslerin savaşma azim ve iradesi kırılmaya çalışıyordu.
Tüm bunlara rağmen savaşma azim ve iradeleri kırılamayan Kafkas halkları son anlarına kadar yurtlarını savunmayı ve hayasızca bir işgale ve soykırıma karşı direnmeyi bırakmadılar. Azim ve iradeleri kırılamayanlar yok edilmek istendi. Bir Rus subayının da dediği gibi “bize Çerkesya lazım, Çerkesler değil.”
Bu soykırımın tanığı yok, tanıyanı yok, anlatanı yok, sorumluluğunu kabul edeni yok. Adeta unutulmuş daha düzgün bir ifadeyle unutturulmak istenilmiş bir soykırım. Soykırımın torunları ise halen hayatta ve bir kez daha yüksek sesle tüm dünyaya haykırmak istiyorlar: BUNUN ADI SOYKIRIM!!!

21 Mayıs – Direnişin günüdür
19. yy nüfusu yaklaşık 1.500.000 olarak tahmin edilen Çerkeslerin direnen son birliğinin bir Ahçıpsa yerleşimi olan Soçi, Kbaada vadisinde Rusların deyimiyle Krasnaya Polayana’da(Kızıl Çayır) katledildiği 21 Mayıs 1864 yılına gelindiğinde Çerkesler kendilerinden kat kat güçlü olan Ruslar karşısında savaşı kaybetmiş, savaş yerini sürgüne bırakmış ama soykırım devam etmişti. Bu sürgün ve soykırım sırasında yapılan katliamlarda ve salgın hastalıklar neticesinde en az 625 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Kalan nüfusun 700 bin kadarı Osmanlı imparatorluğuna sürgün edilmiş olup bu gün dünyanın farklı coğrafyalarında farklı ülkelerinde varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Soykırım neticesinde topraklarından koparılan Çerkesleri ise geldikleri topraklarda bir yandan hayatta kalma mücadelesi bir yandan da kimlik, dil ve kültürlerini devam ettirme mücadelesi bekliyordu. Bu mücadele ise başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere asimilasyonist ve inkarcı ulus-devlet politikalarının yıkıcı etkileri ile bezenmiş ve Ubıhça sürgün topraklarında yok olmuştur.

21 Mayıs Hak Arama ve Adeletin Günüdür
Katliamlarla geçen 101 yılın sonucunda Kuzey Kafkasyalılar yurtlarından çıkarıldılar ancak vatanları yüreklerinde durmaya devam etti. Çerkes Soykırımı, tarihte biten bir savaşın anması değildir. Faili, mağduru ve etkileri bugün de devam eden, hukuki bir tanımla, mütemadi bir suçtur. Gerek bölge halklarına yaklaşımı, gerek sürdürdüğü politikalar, gerek devlet sembolleri bakımından her yönüyle Rusya İmparatorluğunun devamı olduğunu iddia ve ispat eden Rusya Federasyonu ise bu soykırımın bugünkü muhatabıdır. 21 Mayıs 1864’le son bulmayan hikaye, Rus İç Savaşından, Denikin’in ordularına, 2. Dünya Savaşında gerçekleştirilen 1944 Çeçen, İnguş, Tatar, Karaçay, Balkar dahil pek çok halkın soykırıma uğratılması ile devam etmiş, 1990’ların kaotik ortamında 2 büyük Çeçen savaşı ile neticelenmiştir. Bugün de Kafkasya’nın yanı başında Ukrayna’da 5 milyonu aşkın sivil insanı mülteci haline getiren yine aynı politikalar ve aynı yayılmacılık olmuştur.

21 Mayıslar Devam Ediyor
İşte bu minvalde ve amaçlar eşliğinde 21 Mayıs’ı anmak ve Çerkeslerin uğramış olduğu tarihsel haksızlıkları bu kez de Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmak için Kafkas Dernekleri Federasyonu 21 Mayıs 2022 saat 16:00’da Yenikapı Miting Alanı’nda etkinlik düzenleyecek.

Eskişehir’in Çerkesleri;
1568 yılında başlayan 1707 yılından 1864’e kadar aralıklarla devam eden Kafkas Rus savaşları sonucunda Kuzey kafkasyanın farklı bölgelerinden sürgün edilen Çerkeslerin bir bölümüde Osmanlı iskan politikası sonucunda Eskişehir ve civarında 36 köye yerleştirilmişti. Kafkasyanın farklı bölgelerinden gelmelerine rağmen yerleştirildikleri yerlerde beşeri ilişkilerine devam eden çerkesler, Eskişehir’de 1967 yılında bir dernek kurmuştu, o günlerden beri çalışmalarına devam eden Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’de 22 Mayıs saat: 21:00’da Sazova’daki Sürgün Anıtında bir etkinlik düzenleyecek.
gupse bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 21 Mayıs 2022, 09:45   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Büyük Çerkes Sürgünü'nün 158. yılı




Evet BUNUN ADI SOYKIRIM..
Senelerdir kimse görmek duymak istemesede ..
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
158, büyük, Çerkes, sürgününün, yılı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ülkemizin en büyük problemi nedir? Never Give Up Kafamıza Göre 14 19 Ekim 2023 22:44
Modern insanın en büyük problemi nedir? Beatrice Kafamıza Göre 8 02 Temmuz 2023 20:08
Ömrün 1 yılı bayanları süzmekle geçiyormuş Beatrice Erkekçe Genel 10 29 Temmuz 2022 23:07
Skoda otomobil fiyatlarına büyük zam yaptı! Beatrice Teknoloji Trend Haberleri 2 19 Mayıs 2022 13:08
Alparslan: Büyük Selçuklu (TRT1) mamihlapinatapai Yerli Diziler 0 07 Mayıs 2022 12:20




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net