Forum Logo




Suudi Arabistan'ın tarihi kültür kenti: Ula

Ülkemizin ve Dünyanın en Trend Turizm bölgelerini burada görebilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 23 Mayıs 2023, 13:56   #1
Çevrimiçi
Admin
Suudi Arabistan'ın tarihi kültür kenti: Ula




Suudi Arabistan'ın tarihi kültür kenti: Ula
Www.TrendForum.Net

Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki El-Ula kenti, tarihin önemli ticaret rotalarından Tütsü Yolu ile Mekke'ye giden hac yolunun üzerinde bulunmasıyla antik çağlardan bu yana hareketli bir kültür merkezi olarak öne çıkıyor.



Suudi Arabistan'ın çöl ile çevrili modern yollarla döşeli, 22 bin 500 kilometrekarelik alan üzerine kurulan Ula kenti, başkent Riyad'a yaklaşık 1000 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İlk yaşam buluntularının yüzbinlerce yıl öncesine uzandığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapan kent, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini karşılamak için kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçti.



Tarihi yapısı ve doğasının bozulmamasına özen gösterilen bu süreçte Ula'nın cazibe merkezi olması için yollar, restoranlar, oteller ve tesisler yapılarak modern altyapı projeleri hayata geçirildi.

Kentin mimarisinde tarihi dokunun zarar görmemesi için yeni yapılan binaların üslup ve renk olarak eski yapılarla uyumlu olması da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.



Palmiye ağaçları ve çeşitli çöl bitkileriyle süslenen kentte, bina ve yapılarda çölü andıran sarı renk ile çeşitli tonlarda bej ve kahverengi kullanıldığı görülüyor.



ULA'NIN TARİHİ
Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı verilerine göre, bölgede yapılan kazı çalışmaları kentin tarihinin Eski Taş Çağı'na, MÖ 200 bin yıl öncesine uzandığını gösteriyor.

Kentte yapılan arkeolojik çalışmalarla Tunç Çağı'na, MÖ 3000-2000 yıllarına ait olduğu belirlenen antik mezarlar ve anıtlar keşfedildi.

Yer altı sularının bulunması ve tarımda gelişmenin yanı sıra Ula kenti, Mısır ve Mezopotamya bölgesine yapılan tütsü ticaretinde önemli rol oynamasıyla MÖ 600'den MÖ 4 yılına kadar Lihyan Krallığı'na ev sahipliği yaptı.



Ardından Ürdün'deki Petra merkezli Arap Nebati Krallığı'nın güneydeki başkenti olarak öne çıkan Ula'da Nebati Krallığı'nın çöküşünden sonra 300'lü yılların başına kadar Romalılar hüküm sürdü.

İslamiyet'in doğuşu ve Romalıların yenilmesiyle 6. yüzyıldan sonra Ula yeniden Arapların hakimiyeti altına girdi.



ULA'DAKİ TARİHİ ESERLER
Nebatiler döneminde kutsal sayılan İslip Dağı, Ula'nın tarihinde önemli yer tutuyor.
Kayalık bir zemindeki İslip Dağı'nın ortasında doğal bir geçidi, buranın sağında da "Divan" olarak bilinen kayanın oyulmasıyla yapılmış bir salon bulunuyor.

Divanda, ziyaretçilerin yemek yemesi için yapıldığı düşünülen kayalardan oyulmuş masalar bulunuyor.



Nebatilerin ayinler, ziyafetler ve siyasi tartışmalar için toplandığı İslip Dağı'nda mezarlar, süslemeler ve adaklar yer alıyor.

Etrafında başka bir yapı bulunmaması sebebiyle "Yalnız Kale" ve "El-Ferid Kasrı" isimleriyle de bilinen Lihyan bin Kuza'nın anıt mezarının göz alıcı mimarisiyle 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.



Devasa bir kayanın yukarıdan aşağıya doğru oyulmasıyla yapılan Nebati kültürünün izlerini taşıyan anıt mezar, ayrıca, Suudi Arabistan'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren ilk yer olma özelliği taşıyor.



Ula Vadisi'nde bulunan Aslan Mezarları ise bir dağın ön cephesine oyularak yapılmış 4 aslan figürüyle dikkati çekiyor.


Önemli şahsiyetler için yapıldığı düşünülen mezarların tarihinin Lihyan Krallığı dönemine MÖ 8-5. yüzyıllara kadar uzandığı belirtiliyor.


Tarihi bölgenin sorumlusu, Aslan Mezarlarını günlük ortalama 800 kişinin ziyaret ettiğini, kış aylarında bu sayının daha da arttığını ifade etti.



ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arabistanın, kenti, kültür, suudi, tarihi, ula


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Suudi Arabistan'daki ödül törenine katıldı! Aykut Ünlülerin Dünyası 2 23 Ocak 2023 09:34
Suudi Arabistan Hac Ziyareti, Suudi Arabistan Gezilecek Yerler Beatrice İslam ve Din 0 06 Ocak 2023 17:40
Joe Biden'ın İsrail ve Suudi Arabistan ziyaretine erteleme kararı KoJiRo Dünyadan Haberler 0 05 Haziran 2022 09:58
2 yıl aradan sonra ilk hac kafilesi Suudi Arabistan'da KoJiRo Dünyadan Haberler 0 04 Haziran 2022 18:46
Hopa Kültür Evi ve Müzesi mamihlapinatapai Karadeniz Bölgesi 1 06 Mayıs 2022 14:11




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net