Forum Logo




“WhatsApp Paralı Olacak!” İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 23 Kasım 2022, 09:26   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
“WhatsApp Paralı Olacak!” İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne?




“WhatsApp Paralı Olacak!” İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne?
Www.TrendForum.Net

Bazı haber siteleri tarafından paylaşılan bir haberde, WhatsApp'ın paralı olacağını öne sürüldü. Üstelik aylık 1 dolarlık ücret bile verildi. Peki, işin aslı neydi?

Her yıl geleneksel olarak paylaşılan “WhatsApp ücretli oluyor” haberlerinin bir yenisi daha geçtiğimiz günlerde gündem oldu. Bazı haber siteleri, Mark Zuckerberg’ün açıklamasını yanlış bir şekilde yorumlayarak internet dünyasında ufak çaplı bir infial yarattı.

Özellikle tık peşinde koşmak için atılan başlıklarla büyük kitlelere erişen haberlerde “Zuckerberg, WhatsApp’ı ücretli yapacağını açıkladı” gibi keskin ifadeler yer aldı. Fakat işin aslı elbette bu değildi.

İnternette gündem olan o haberlerden biri:



Kimisi haberi ciddiye aldı, kimisi dalga geçti:










Zuckerberg’ün açıklamasında ne dediğine bakalım:



Mark Zuckerberg, yanlış anlaşılan açıklamalarına geçtiğimiz perşembe günü yaptığı toplantıda yer verdi. 11 bini aşkın çalışanın işten çıkarılmasının ardından çalışanlarıyla bir araya gelen Zuckerberg, metaverse ve şirketin satışlarına değindi. Kendisinin açıklaması şu şekildeydi:

“Metaverse gibi çok uzun vadeli fırsatlar hakkında çok konuşuyoruz ancak gerçek şu ki biz, WhatsApp ve Messenger'dan daha fazla para kazanmak için çalışırken iş amaçlı mesajlaşma muhtemelen işimizin bir sonraki temel direği olacak.”

Zuckerberg’ün açıklamasında yanlış aktarılan nokta da aslında buradaki anahtar kalıptı: İş amaçlı mesajlaşma (business messaging). Zuckerberg, hepimizin kullandığı, WhatsApp’ın ve Messenger’ın kişisel mesajlaşma hizmetleri hakkında herhangi bir ifade kullanmadı. Bu, WhatsApp Business ve Messenger’ın işletmelere sunduğu hizmetler için geçerli bir açıklamaydı.

Zuckerberg’ün açıklamasını da ufak bir şekilde özetleyecek olursak: WhatsApp ve Messenger’ın iş amaçlı kullanımının şirkete metaverse’ten daha fazla kazanç getireceğine işaret edildi.

Öte yandan haberlerde yer alan ‘aylık 1 dolar ücret’ gibi bir ifadenin hiçbir temeli bulunmuyor.


Peki böyle bir ihtimal hiç mi yok? Geçmişe ve bugüne yüzeysel bir ışık tutalım:

WhatsApp, ilk çıktığında ve Facebook (Meta) bünyesine katıldığında aslında ücretli bir uygulamaydı. Kullanıcılar, uygulamayı bir yıl ücretsiz kullanabiliyor, sonrasında her yıl için ekstra bir dolar ücret ödüyordu.

Bu ücretli sistem, 2016 yılının haziran ayında kaldırıldı. O dönem bir blog yazısı paylaşan şirket, ücretli sistemin ‘çok da iyi çalışmadığını’ tespit ettiklerini, birçok WhatsApp kullanıcısının da kredi kartı olmadığını açıklamıştı.

WhatsApp, ücretli sisteme veda ettiği sıralarda bir milyar civarı aylık aktif kullanıcıya sahipti. Bu sayı, günümüzde iki milyarın üzerinde seyrediyor.

Bu kadar fazla kullanıcının olduğu bir platformu aylık ya da yıllık ücrete tabi tutmak, kullanıcı sayısında büyük bir düşüşe neden olabilir. Bu da mevcut WhatsApp Business işlerinin düşüşüne yol açacağından, Meta da haliyle hem para hem de itibar kaybetmiş olur.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 23 Kasım 2022, 09:30   #2
Çevrimdışı
Trend Üye
Yanıt: “WhatsApp Paralı Olacak!” İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne




Sosyal medyaya ait her şey paralı olmalı. "Post truth" belası insanlığı tehdit edecek bir seviyeye geldi çünkü.
__________________
Öldüğümde hiçbir şey hissetmeyeceğim, fakat hissedebilecek olsaydım zafer kazanmış gibi hissederdim. Sadece yaşayabildiğim ve bu muhteşem gezegende yaşamış olduğum için ve buralardan gitmeden önce en başta burada olma nedenime dair birşeyleri anlayabilecek kadar şanslı olduğum için.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 23 Kasım 2022, 12:40   #3
Çevrimiçi
Yanıt: “WhatsApp Paralı Olacak!” İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne




Hayırlı cumacılar rahatsız
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
aslı, karıştırdı, medyayı, olacak”, paralı, peki, sosyal, İddiası, İşin, “whatsapp


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Aleyna Tilki cesur pozuyla sosyal medyayı yaktı geçti! Beatrice Ünlülerin Dünyası 14 17 Kasım 2022 22:58
Facebook, Instagram ve WhatsApp için paralı dönem yakında Beatrice Sosyal Ağ Trendleri 0 02 Eylül 2022 16:54
Bahar Şahin derin dekoltesiyle sosyal medyayı salladı! 'Anlatıyorum yine bir şeyler' KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 23 Haziran 2022 21:06
Zeynep Sever Demirel'in güldüren paylaşımı sosyal medyayı salladı! KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 23 Haziran 2022 20:54
SHIB’in Kurucusu, Projeyi Terk Etti: Peki Shiba Inu'ya Şimdi Ne Olacak? KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 01 Haziran 2022 05:36




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net