Tekil mesaj gösterimi
Alt 18 Nisan 2023, 21:36   #1
Çevrimdışı
Nimâ
Lübbetülayn
Psikoloji ve Parapsikoloji Arasındaki Farklar




Psikoloji ve Parapsikoloji Arasındaki Farklar
Www.TrendForum.Net

İki disiplin arasındaki benzerliğin isimlerinde ve insan davranışlarını inceleyen (farklı yönlerden) alanlar olmalarından daha ileri gitmediğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Psikoloji bütün akademik kurumlarda, üniversitelerde temsil edilen resmi bir akademik disiplindir.

Parapsikoloji ise resmi bir akademik disiplin değildir, bazı üniversitelerde (iki elin parmaklarının sayısını bulmayacak kadar) sahip olduğu kürsülerle temsil edilen bir disiplindir.

Psikoloji, psikologların insan davranışlarını, gözlemlenebilir olguların temelini ve doğasını anlamak amacıyla araştırma yaptıkları bir bilim dalı olarak gösterilebilir.

Parapsikoloji ise ESP (Exstra Sensory Perception) yani Duyu Ötesi Algı olarak isimlendirilen olayların farklı türlerini (paranormal olayları) araştırmaktadır.

Parapsikologlar açıklanamayan bu olayları açıklamaya çalışırlar. Normal fenomeni tanımlamak amacıyla sistematik bilimsel yöntemler ve istatistiki analiz yöntemleri kullanılır.

ESP türündeki paranormal olayları tanımlamakta/kanıtlamakta kullanılan kanıtlar ise, doğal nedenlerle veya şans eseri ortaya çıkan tablolarla açıklanamayan paranormal veya istatistiksel tuhaflıklar üzerine kuruludur.

ESP kartları olarak da bilinen Zener kartları ile yapılan çalışmalar, duyu ötesi algı konusunda yapılan ve parapsikoloji alanına giren ilgi çekici çalışmalardan birisidir.
 
Alıntı ile Yanıt