Tekil mesaj gösterimi
Alt 20 Nisan 2023, 17:08   #1
Çevrimiçi
KoJiRo
SpaceX Starship, İlk Yüksek İrtifa Testinde İnfilak Etti




SpaceX Starship, İlk Yüksek İrtifa Testinde İnfilak Etti
Www.TrendForum.Net



Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, geliştirdiği en büyük ve en güçlü roketi Super Heavy ile Starship‘i uzaya göndermek için gün sayıyordu. Geçtiğimiz günlerde fırlatılması beklenen Starship’in, çeşitli aksaklıklar sonrası fırlatması iptal edilmişti. Ertelenen görev ise biraz önce gerçekleştirildi.

Super Heavy roketinin ucunda yer alan Starship, belirli bir yüksekliğe kadar birlikte uçacak, daha sonra ayrılarak yoluna devam edecekti. Ancak görev beklendiği gibi gitmedi. Fırlatmanın yaklaşık üçüncü dakikasında Super Heavy ve Starship’in ayrılması beklenirken, roket kontrolden çıktı ve sürekli spin atmaya başladı. Bu aşamada ayrılma da gerçekleşmedi ve roket muhtemelen büyük bir basınca maruz kaldı. Devamında ise infilak etti.

SpaceX kontrol ekibi fırlatmanın başarılı, görevin ise başarısız olduğunu değerlendiriyor. Ancak roketin ve Starship’in infilak etmesi, bütün emeklerin boşuna gittiği anlamına da gelmiyor. Mühendisler, ilk yüksek irtifa testinde edindikleri bilgilerle, araçları ve yazılımı yeniden elden geçirebilecek. Bu durum, bütün roket ve araçların testinde yaşanabiliyor.

SpaceX Starship nedir?

SpaceX’in Starship uzay aracı ve Super Heavy roketi, hem mürettebat hem de kargoları Dünya yörüngesine, Ay’a, Mars’a ve ötesine taşımak için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir ulaşım sistemidir. Starship, tamamen yeniden kullanılabilir 150 ton ve tüketilebilir 250 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip, dünyanın şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü fırlatma aracıdır.

Görevin canlı yayın tekrarını aşağıdan izleyebilirsiniz;



Technopat
 
Alıntı ile Yanıt