Optimal performansın sağlanması için dikkat edilmesi gereken ilk nokta karbonhidrat depolarının dolu olmasıdır. Karbonhidratlardan yeterli bir öğün yapılmazsa vücut enerji kaynağı olarak yağları ve proteinleri kullanır ve bu yüzen kişide kas kayıpları görülür. Aynı zamanda dayanıklılık azalır.
Antrenmandan önce sindirilmesi kolay olacak ve gaz yapmayacak besinler tercih edilmelidir. Nohut, mercimek, lahana, brokoli ,karnabahar, kuru fasulye gibi besinler gaz yapıcı özelliktedir ve sindirimleri zordur. Bu besinlerden uzak durulması antrenman performansını artırmaya yardımcı olur.
Son 24 saat içerisinde bozulma riski yüksek olan gıdalardan ( tavuk , rus salatası
vb.) kaçınılmalıdır.
Kızartmalardan ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yağların mideyi terk etmesi zaman alır, proteinler ve karbonhidratlardan daha uzun süre yağlar midede kalır. Antrenman sırasında mideyi ve sporcuyu rahatsız eder. Örneğin patates kızartması, kremalı çorbalar, ketçap mayonez gibi soslar yağlı besinlere örnek olarak verilebilir.
Daha önce hiç yemediğiniz bir besin tüketmemelidir.
Zamanlama çok önemlidir. Son ana öğününüzü antrenmandan 3-4 saat önce yapmış olmalısınız. Bunun nedeni ise stres ve gerginliğin sindirim sisteminizi olumsuz yönde etkilemesi ve besinlerin emilimini yavaşlatmasıdır.