Tekil mesaj gösterimi
Alt 11 Haziran 2022, 22:49   #1
Çevrimiçi
KoJiRo
Pomelo meyvesi nerede yetişir ? Pomelo Meyvesi Faydaları nelerdir ?




Pomelo meyvesi nerede yetişir ? Pomelo Meyvesi Faydaları nelerdir ?
Www.TrendForum.Net

Pomelo meyvesi nerede yetişir?Pomelo Meyvesi Faydaları nelerdir?



Pomelo nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir merak ediliyor. Turunçgillerden olan pomelo, çok fazla bilinen bir meyve değildir. Greyfurtu andıran pomelo, daha büyük bir yapıya sahiptir. Çin Greyfurdu olarak da bilinen pomelo ülkemizde Ağaç Kavunu olarak da satılmaktadır. İçeriği nedeniyle birçok faydası vardır. İşte pomelo hakkında merak edilenler…



Çin greyfurdu diye de bilinen pomelo, sedef otugiller ailesinin alt kümelerinden Turunçgillere bağlı Citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 santimi bulabileceği gibi ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir.

TİCARİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Reinking: Orta mevsim çeşididir. (Aralık – Ocak ayında meyve verir) Bilinen en eski çeşittir. Meyve eti beyazdır ve iri çeşittir. Beyaz etli çeşitler içinde en fazla üretilendir.

Chandler: En çok ABD’de yetiştirilen renkli çeşittir. Çok büyük ağaçları vardır. Verim ortanın üzerindedir. Semitropik ve tropik iklimlere uygundur. Subtropiklerde verim azalmaktadır. Orta mevsim çeşididir (Aralık – Ocak)

African Shaddock: Meyve kabuğu ortalama 8 mm kalınlığında ve sarı renktedir. Meyve kütlesi ortalama 226 g, çapı 76 mm’dir. Meyve başına ortalama 15 adet çekirdeği bulunan bir çeşittir.

Red Shaddock: Meyve kabuğu sarı renkte, pürüzsüz yapıdadır. Meyve şekli yuvarlak, hafif basık görünümdedir. Meyve eti şekerli, daha az ekşi, çok çekirdekli bir çeşittir.

KULLANIM ALANLARI


Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biridir. Kalın bir kabuğa sahiptir. Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır. Bu dilimleri ayıran beyaz lifli zar şeklinde kısım (dilim zarları) bulunmaktadır. Bu lifli kısım kolayca ayrılır. Bu

dilim zarları da ayrılıp genelde bu dilimler taze olarak yenmektedir. Buna karşın dilimleri birbirinden ayıran beyaz lifli segmentler ise acı tadı nedeniyle pek yenmez.

Pomelo, Güney Asya'da ve Amerika'da özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp yenilen bir türdür. Greyfurta göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ancak Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmetin yol açtığı tüketim zorluğu nedeniyle pek fazla yenmemekte ve yetiştirilmemektedir. Güney Asya'da yetişen Pomelo türlerinde de bazı farklılıklar bulunmaktadır. Vietnam'da 2 tür pomelo popülerken, Filipinler'de kırmızı ve daha sulu bir pomelo varyetesi daha çok tüketilmekte ve içeceklerde kullanılmaktadır. Pomelodan ayrıca burada dip sos yapımında yararlanılır.



POMELO FAYDALARI NELERDİR?

Pomelonun sağlık açısından öne çıkan en önemli bilimsel bulgusu; Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildirilmiştir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir. En ilginç bilimsel bulgu ise pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır şeklinde sonuçların bulunmasıdır. Çin’de yapılan farklı bir araştırmada pomelonun yaprağı ezilerek çıkarılan suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi geldiği belirtilmiştir.
  1. Pomelo içeriğindeki hesperedin glikoziti sayesinde kılcal damarları güçlendirir.
  2. Sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığı önler.
  3. Soğuk algınlığına iyi gelir, soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır.
  4. Mide rahatsızlıklarını iyileştirici özelliği vardır, mideyi rahatlatır.
  5. Yorgunluk hissini azaltır, enerji verir.
  6. Pomelo meyvesinin faydalarından bir tanesi de yapraklarının hazmı kolaylaştırmasıdır.
  7. Ayrıca yaprakları nefesi rahatlatır. Kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu geçirir.
  8. İçerdiği spermedin sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  9. Anti-aging özelliği vardır, serbest radikaller ile savaşır.
  10. Pomelo meyvesini ya da kabuğunu koklamanın baş ağrısına iyi geldiği söylenir.
  11. Pomelo meyvesi yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Özellikle diyet döneminde kullanıldığında toluk hissini artırır, kilo vermeyi kolaylaştırır.
  12. Cildin kırışıklık belirtilerini geciktirir, yaşlanmayı geciktirir.
  13. Pomelo çekirdeğini ezerek su ile karıştırıp aç karnına içtiğinizde bağırsak kurtlarını düşürür.
  14. Pomelo kabuğunun suyu ile yaralara pansuman yapıldığında yaranın iyileşme süreci hızlanır.
  15. Mide ve ciğerlerin hararetini keser.



Alıntı
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt