Tekil mesaj gösterimi
Alt 12 Haziran 2022, 14:56   #1
Çevrimiçi
KoJiRo
EuroLeague’in Geleceğine Uzman Raporu: Krizden Çıkış İçin Yol Haritası




EuroLeague’in Geleceğine Uzman Raporu: Krizden Çıkış İçin Yol Haritası
Www.TrendForum.Net



Avrupa Basketbolu Danışma Kurulu, Avrupa basketbolu ve EuroLeague hakkında detaylı bir çalışma hazırladı.

By Aris Barkas/ barkas@eurohoops.net

Avrupa basketbolunun yaşadığı kaos dolu dönemlerde kar amacı gütmeyen Avrupa Basketbolu Danışma Kurulu, rakamlarla rapor hazırlayarak güncel durumu tartmaya çalışıyor.

Avrupa Basketbolu Danışma Kurulu, ilk defa Avrupa basketbolunun geleceği için bir rapor hazırlamıyor. Daha önce de 2017 yılında EuroLeague ve FIBA’nın beraber çalışması gerektiğine yönelik bir çalışma hazırlanmıştı.

Bu sefer ise çalışma çok daha detaylı. EuroLeague organizasyonunun CEO’sunun değiştiği ve geleceğinin her zamankinden daha belirsiz olduğu bir dönemde eşsiz bir gözlem sunuyor.

EuroLeague Başantrenörler Kurulu ile de çalışan Cem Karamürsel tarafından hazırlanan rapor, EuroLeague kulüplerinin yaşadıkları ekonomik problemleri göz önüne sererken yönetimsel sıkıntılardan da bahsediyor.

Rapordaki önemli konu başlıkları:

Bütün EuroLeague kulüpleri zarar ediyor. ALBA Berlin hariç tam rakamların kesin belli olduğu bir takım da yok.
Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmeye başlayan Brose Bamberg, 2018-19 ve 2019-20 sezonlarından sonra kar etmeyi başardı ancak bu, takımın oyunculara daha az maaş vermesinin sonuçlarından biriydi. Nitekim Bamberg, Almanya Ligi’nde rekabetçilikten uzaklaştı.
EuroLeague’in yönetim şekli çok karışık, ekonomik model ise kulüpler için sürdürülebilir değil. Finansal Fair Play gibi kurallar ise hala esnetilebilir, cebinden para koymaya gönülü olan takım sahiplerine uyum sağlıyor. Çalışmanın sonucuna göre: “2022-23 sezonunda FPSFP düzenlemeleri hala %50’ye yakın şekilde sahibin katkılarına açık olacak. Bu da hala eşiğin üzerinde takımların var olduğunu, her yıl neredeyse bütçenin yarısı ya da daha fazlası kadar zarar edildiğini gösteriyor. Bu şartlarda normal bir şirketin uzun vadede işine devam etmesi imkansız.”
IMG’nin verilerine göre beraber yapılan girişim toplamda 7 milyon avro kadar zarar etse de EuroLeague ile kurulan ortaklık IMG için karlı. Rapora göre: “IMG tarafından EuroLeague ile kurulan ortaklığın karlı olduğunu söyleyebiliriz. IMG, EuroLeague’in tanıtımının yanında teknik ve üretim servisleri karşılığında 54.1 milyon avro gelir elde etti.”

Her şeye rağmen basketbolun kıtada futbolun ardından en popüler ikinci spor olması, Avrupa basketbolu için karalar bağlanılmasını engelliyor.

Yine de bu verilerin üzerine EuroLeague’de köklü değişimlerin yaşanması gerektiği kesin.

Rapor, cümlelerini şöyle bitiriyor: “Yönetimsel sıkıntıları aşmak, EuroLeague sistemi içerisindeki hissedar kulüplerin bir numaralı önceliği olmalı, hele ki Bay Bertomeu’nun ayrılığı söz konusuyken. Özellikle FIBA ile anlaşmaya vararak geçmişe hem finansal hem yönetimsel konularda bir perde çekmek, güven ve düzeni tekrar sağlamak için atılması gereken adımlardan ilki. Şeffaflık, hesap sorulabilirlik ve bütünlük; ne olursa olsun en önemli prensipler olmalı. Bütçe yapıları ve karar verme mekanizmalarının yapısında yapılması gereken değişikler acilen yapılmalı.”

Bir de önlenmesi gereken büyük bir tehlike var: “Eğer Avrupa basketbolunda önemli yöneticiler ve karar alıcılar egolarını bir kenara bırakıp beraber çalışma konusunda başarısız olurlarsa, şu anki kriz çok daha büyüklerine yol açacak ve Avrupa basketbolu ilgi kaybetmeye devam edecektir.”
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt