Tekil mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2023, 15:24   #3
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Beşiktaş Kulübü Hakkında Bilgiler




DERNEĞİN ADI, KURUCULARI, KURULUŞ TARİHİ,
MERKEZİ, RENKLERİ,
BAYRAĞI, ARMASI VE AMACI,


Derneğin Adı

Madde 1.

Derneğin adı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'dür. Kısa adı BJK’dır. Bu tüzükte Kulüp olarak anılacaktır.

Kurucular ve Kuruluş Tarihi

Madde 2.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü;

Muhittin Paşa (AKYÜZ) – Emekli Asker ve Diplomat
Cami BAYKURT – Fizan Eski Milletvekili
Mazhar KAZANCI – Emekli Albay
Fuat BALKAN – Edirne Eski Milletvekili
Mehmet Ali FETGERİ – Yazar, Öğretmen
Ahmet FETGERİ – Emekli Albay
Refik BEY – Öğretmen
Behçet ASAL

tarafından, 19.03.1903 tarihinde kurulmuştur.

Merkezi

Madde 3.

Kulübün merkezi İstanbul'dadır. Adresi, Vişnezade Mahallesi, Kadırgalar Caddesi, No:1 Posta Kodu 34357, Beşiktaş/İstanbul'dur. Şubesi yoktur.

Renkleri, Bayrağı ve Arması

Madde 4.

Kulübün temsil renkleri siyah ve beyazdır. Gerektiğinde yedek rengi kırmızıdır.

Kulübün bayrağı, boyu eninin bir buçuk katı olan eşit ende ve yatay yönde, ikisi üst ve alt kenarda, birisi ortada siyah ile iki beyaz şerit ve sol üst köşesinde bayrak büyüklüğünün 1/8'ine eşit Türk Bayrağı'nı içerir.

Kulübün arması (rozeti) ortada ay yıldızı yukarı bakan Türk Bayrağı, üstünde siyah zemine isabet eden beyaz, beyaz zemine isabet eden siyah olmak üzere BJK ve bayrağın altında 1903 yılı bulunan yukarıdaki tarife uygun üç siyah, iki beyaz dikey çizgiden oluşan, aynı oranda değişik ölçülerde yapılan armadır (rozettir).

Kulüp, yukarıdaki paragrafta yazılı anlatıma uygun armasının (rozetin) üzerine kanatları açık haldeki kartal şekli olan tescilli markasını da ikinci bir arma (rozet) olarak kullanabilir.

Amaç ve Faaliyetler

Madde 5.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, bir spor kulübüdür. Organlarındaki bütün görevler gönüllülük esası ile ücret alınmaksızın yapılır. Kulübün amaçları;

Büyük Önder Atatürk'ün hedef gösterdiği doğrultuda “zeki, çevik ve ahlaklı” sporcular yetiştirmek, sporun evrensel değerleri olan sevgi, dostluk ve barış ilkeleri etrafında gençleri spora yöneltmek ve onlara spor yapma olanağı sağlamak, Türk sporunun gelişmesine ve ulusal takımların başarısına katkı sağlamak, beden eğitimi ile ilgili her türlü spor kolu ile amatörce, izin verilen spor dallarında profesyonelce uğraşmak, Beşiktaşlılık sevgisini yaymak ve tabanı genişletmek, üyelerin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamak, üyeler ile taraftar ve sporcular arasında sevgi ve dayanışmayı geliştirmek, spor ve eğitimle ilgili her dereceden spor okulları ve diğer genel eğitim kurumları açmaktır.

Bu amaçları gerçekleştirmek için;

a. Her türlü spor gösterisi, sosyal ve kültürel etkinlik, maç ve yarışma düzenler. Bu faaliyetleri gerçekleştirecek amatör ve profesyonel spor dalları kurar, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen her türlü amatör ve profesyonel müsabakalara katılır.

b. Taşınır ve taşınmaz mal edinir, kiralar, açık ve kapalı spor alanları, kamp ve konaklama tesisleri ile diğer sosyal amaçlı tesisler kurar ve işletir.

c. Sosyal ve sportif gelişme projeleri hazırlar. Sportif alanda eğitici ve aydınlatıcı, kulübün faaliyetleri hakkında üyelere ve kamuoyuna bilgi veren, süreli yayınlar yapar.

d. Ticari şirketler, yatırım ortaklıkları ve vakıflar, yardımlaşma ve dayanışma kurumları kurar veya kurulmuş ticari şirketler, yatırım ortaklıkları ve vakıflara katılır. Kurulmuş veya kurulacak olan ortaklık hisselerini halka arz yoluyla değerlendirir.

e. BJK isim ve logosunun önde gelmesi koşulu ile sponsorluk anlaşmaları ve isim kullanım hakkı sözleşmeleri yapar.

f. Yasaların belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yardım ve bağış kabul eder.

g. Üniversiteler dâhil olmak üzere eğitim kuruluşları ve dış ülke kulüpleri ile iş birliği yapar ve bilgi alışverişinde bulunur.

h. Faaliyet gösterdiği tüm spor dallarında ulusal ve uluslararası federasyon ve benzeri üst kuruluşlara üye olur. Yurt içinde ve dışında temsilcilikler açar.

i. Kulüpte spor yapmış ve sporu kulüpte bırakmış, kulübü yurt içinde ve yurt dışında başarıyla temsil etmiş, sporcu iken veya sporu bıraktıktan sonra sağlık veya başka nedenlerle zor duruma düşmüş sporcularına sahip çıkar ve gerekli desteği sağlar.

j. Engelli kişilerin toplumla bütünleşmesini geliştirmek amacıyla Engelliler Şubesi kurar, spor müsabakalarına iştirak eder, bu konuda faaliyet gösteren yurt içi ve dışı kuruluşlarla işbirliğinde bulunarak, gerekli projeler oluşturur, ulusal ve uluslararası kaynak araştırarak, sağlanan kaynakları ülkemiz, kulübümüz ve engelliler yararına kullanır.

k. Dernekler ve spor kulüpleriyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin izin verdiği tüm konularda faaliyette bulunabilir.

Siyaset Yasağı

Madde 6.

Kulüp, kesinlikle siyasetle uğraşmaz.

Spor Dalları

Madde 7.

Kulüp, başta jimnastik ve futbol olmak üzere, Spor Genel Müdürlüğü'nce tescil edilmiş ve federasyonu bulunan spor dalları ile gelecekte ilgi görmesi beklenen spor dallarında faaliyet gösterir.
 
Alıntı ile Yanıt