Tekil mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2023, 15:27   #7
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Beşiktaş Kulübü Hakkında Bilgiler




GENEL KURUL

Kuruluşu

Madde 17.

Genel Kurul, kulübün en yetkili organıdır. Genel Kurul, yıllık aidatlarını 31 Aralık günü çalışma saati bitimine kadar kulübün veznesine veya banka hesaplarına yatırmış ve üyelikte 1 (bir) tam yılını doldurmuş üyelerden oluşur.

Yıllık aidatların Kulüpten olan cari hesap alacaklarına mahsuben veya başkaları tarafından toplu olarak ödenebilmesi mümkün değildir.

Toplantı Türleri

Madde 18.

Genel kurul 2 (iki) tür toplantı yapar:

A- Olağan Genel Kurul Toplantısı
1- İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı
2- Seçimli Genel Kurul Toplantısı
B- Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

A- Olağan Genel Kurul Toplantısı

1- İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı: Her yıl mayıs ayı içinde günün koşulları (fikstür, dini ve milli bayramlar vb.) dikkate alınarak, Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek iş günleri dışındaki bir gün, yer ve saatte, uygun bir salonda yapılır. O gün çoğunluk olmazsa, yine 1 (bir) hafta sonra çoğunluk aranmaksızın, aynı yer ve saatte usulüne uygun olarak yapılır. Bu toplantıda önceki yılın kesin hesabı ve bütçe uygunluğu ile idari işler görüşülerek, Yönetim Kurulu’nun idari ve mali yönden ibra edilmesi hususu da dâhil olmak üzere ayrı ayrı karara bağlanır. Gelecek yılın bütçesi görüşülerek kabul edilir. Seçimli Genel Kurul toplantılarının olduğu yıllarda, İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı, Seçimli Genel Kurul tarihinden önceki cumartesi günü yapılır.

2- Seçimli Genel Kurul Toplantısı: İlki 2013 yılı Mayıs ayında yapılmak üzere, her 3 (üç) yılda bir, günün koşulları (fikstür, dini ve milli bayramlar vb.) dikkate alınarak, Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bir pazar günü, Genel Kurul Toplantısına uygun bir salonda yapılır. O gün çoğunluk olmazsa, yine 1 (bir) hafta sonra, aynı yer ve saatte usulüne uygun olarak ikinci toplantı yapılır. Bu toplantıda yalnız seçim ile uğraşılır. Başkan adaylarının programlarını ve yönetim kurullarını tanıtım konuşmaları dışında konuşma yapılamaz.

B- Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya kulüp üyelerinden o yıl için Genel Kurul’a katılma hakkı olanlardan beşte birinin noterden tasdikli yazılı isteği üzerine, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile yapılır. Tüzüğün yeniden düzenlenmesi, maddelerinin değiştirilmesi, tüzüğe yeni hükümler konulması, kulübün feshine karar verilmesi, yalnız olağanüstü toplantılarda görüşülüp karara bağlanır. Ayrıca, tüzük ve fesih toplantıları için Dernekler Yönetmeliği ve ilgili mevzuata uygun çağrı yöntemi uygulanır. Olağanüstü Genel Kurul toplantılarına, o yıl için Olağan Genel Kurul toplantılarına katılma hakkı olan üyeler ile 31 Aralık tarihine kadar aidatlarını yatırmamış olmasına rağmen Olağanüstü Genel Kurul ilk toplantı tarihinden en geç 30 (otuz) gün öncesine kadar aidatlarını cezalı olarak yatırmış olan üyeler katılabilirler.

Çağrı Usulü ve Toplantı Yeter Sayısı

Madde 19.

Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul toplantıları, kulüp merkezinin bulunduğu İstanbul ilinde yapılır. Bu toplantılar, yapılacağı günden en az 15 (on beş) gün önce yeri, saati ve gündemi belirtilmek sureti ile Türkiye genelinde tirajı yüksek olan gazetelerden birinin Türkiye baskısında ve kulübün resmi internet sitesinde ilan edilir. Bu ilanda, birinci toplantıda salt çoğunluk sağlanamazsa Genel Kurul’un bir hafta sonra yine günü, yeri ve saati belirtilerek ve çoğunluk aranmaksızın toplanacağı yazılır. Bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üye tam sayısı toplamının 2 (iki) katından az olamaz. Seçim, tüzük ve fesih ile ilgili olağanüstü toplantılar için yapılacak çağrılar, Dernekler Yönetmeliği ve ilgili mevzuata uygun olarak 15 (on beş) gün önceden yapılır.

Genel Kurul Katılım Listesinin Hazırlanması

Madde 20.

Genel Kurul Toplantısına katılma hakkı olan üyelerin, kulüp sicil numarasına göre yazılmış üye listesi, birinci toplantı tarihinden 15 (on beş) gün önce Seçme ve Sicil Kurulu’nca hazırlanır. Hazırlanan liste, Yönetim Kurulu adına Genel Sekreter ile Seçme ve Sicil Kurulu Başkanı tarafından ortaklaşa imzalanarak askıya çıkarılır ve bir örneği Divan Başkanlık Kurulu’na verilir. Ayrıca, Seçme ve Sicil Kurulu’nca yine bu süre içerisinde giriş kartları hazırlanır.

Aktif amatör ve profesyonel sporcular, dernekte ve derneğin doğrudan veya dolaylı hissedarı olduğu şirketlerde her ne ad altında olursa olsun ücretli çalışanlar, derneğe veya derneğin doğrudan veya dolaylı hissedarı olduğu şirketlere niteliği ne olursa olsun borcu olanlar, üyelik yükümlülüklerini yerine getirmiş olsalar dahi bu vasıfları devam ettiği sürece, Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul toplantılarına katılamaz ve oy kullanamazlar. Bu durumda olan üyelerin listesi, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak, şubat ayının son gününe kadar Divan Başkanlık Kurulu’na ve Seçme ve Sicil Kurulu’na bildirilir.

Genel Kurul Toplantısına Giriş ve Toplantının Açılışı

Madde 21.

Genel Kurul ilanda belirtilen yer ve saatte toplanır. Genel Kurul’a katılma hakkı olan üyeler, toplantı günü üye kimlik kartı ile nüfus cüzdanı veya resmi makamlardan verilmiş resimli hüviyetlerini Divan Başkanlık Kurulu’nca seçilen görevlilere gösterip, Seçme ve Sicil Kurulu tarafından düzenlenen listelerde adlarının karşısını imzalayarak giriş kartlarını alırlar ve toplantı salonuna girerler. Giriş kartları dağıtımında, başkan adayları isterlerse birer gözlemci bulundurabilirler. Toplantı için aranan çoğunluğun bulunduğu, Divan Başkanlık Kurulu’nca seçilen görevliler tarafından bir tutanakla belirlendikten sonra, İdari ve Mali Genel Kurul toplantılarında Kulüp Başkanı veya Genel Sekreter tarafından, Seçimli Genel Kurul toplantılarında ise Divan Başkanlık Kurulu Başkanı veya bir üyesi tarafından sözü edilen tutanağa dayanılarak toplantı açılır.

Genel Kurul Başkanlık Divanının Oluşturulması

Madde 22.

Toplantıyı açan kişi, 1 (bir) başkan, 2 (iki) başkan yardımcısı ve 2 (iki) yazmandan oluşacak Genel Kurul Başkanlık Divanı’nın oluşturulması için aday gösterilmesini ister. Önerilen aday veya adaylar arasında açık oylama ile yapılan seçimi kazanan heyet, Genel Kurul Başkanlık Divanı’nı oluşturur. Genel Kurul Başkanlık Divanı seçimi oylarının sayımı, Divan Kurulu’nca görevlendirilmiş kurul tarafından yapılır. Başkan adayları isterlerse sayım esnasında birer gözlemci bulundurabilirler.

Genel Kurul Çalışmaları

Madde 23.

Genel Kurul Başkanlık Divanı:

Konuşmaları tarafsızlık içinde yürütüp, gerekli göreceği önlemleri almaya ve ilgililere aldırmaya, toplantının düzenini bozanlara uyarıda bulunmaya, tekrarlanması halinde bu kişileri toplantı salonundan çıkartmaya, toplantı tutanaklarını tutmaya, söz vermede ve söz istemede sıraya uyulmasını sağlamaya, ayrıca toplantının sonunda tutanakları imzalamaya ve birer örneklerini ertesi gün Yönetim Kurulu ve Divan Başkanlık Kurulu’na vermeye, Organlara seçilmiş olan üyelere 1 (bir) hafta içinde seçim sonuçlarını yazılı olarak bildirmeye yetkili ve görevlidir.

Divan Başkanlık Kurulu da yeni seçilen Yönetim Kurulu ile eski Yönetim Kurulu arasında yapılması zorunlu devir ve teslim için bu yazılı bildirimden sonra, en geç 5 (beş) iş günü içinde, günü ve saati belirtmek suretiyle tarafları kulüp merkezinde toplantıya çağırmaya yetkili olduğu gibi, her iki kurulun başkan ve üyeleri de topluca bu çağrıya uymak zorundadırlar. Kulüp Yönetim Kurulu, Dernekler Yasası’na uygun olarak organlara seçilenleri yasal sürede kulüp merkezinin bulunduğu mülki amirliğe yazı ile bildirmek zorundadır. Genel Kurul’da alınan kararlar, Yönetim Kurulu tarafından kulüp merkezinde asılır ve kulübün resmi internet sitesinde yayımlanarak üyelerin bilgisine sunulur.

Gündeme Madde Eklenmesi ve Konuşmaların Sınırlandırılması

Madde 24.

Genel Kurul Başkanlık Divanı oluştuktan sonra Başkan, gündemi Genel Kurul’a açıklar. Genel Kurul üyelerinin onda birinin gündeme madde eklenmesi yolundaki isteklerinin gündemin başkanlıkça bilgiye sunulduğu sırada yazılı olarak yapılması ve karara bağlanması zorunludur. Bu hüküm, dilekler maddesi için de geçerlidir.

Ancak Olağanüstü İdari ve Mali Genel Kurul toplantılarında gündeme madde ilave edilemez. Gündem maddeleri görüşülüp karara bağlanır.

Görüşülen madde için söz alan üyelerin konuşma hakları saklı kalmak koşulu ile Genel Kurul o maddenin görüşülmesinin yeterliliğine karar verebilir ve konuşma süresini 10 (on) dakikadan az olmamak üzere kısıtlayabilir.

Oylama

Madde 25.

Seçimler, kapalı oy ve açık sayımla yapılır. Seçime katılacak Genel Kurul üyeleri, Divan Başkanlık Kurulu tarafından tespit edilecek yeterli sayıdaki sandıkta ve yine Divan Başkanlık Kurulu tarafından görevlendirilen en az 3 (üç) kişiden oluşan sandık kurullarının önünde kimlik kontrolünden sonra ve seçmen listelerinde isimlerinin yanına imzalarını atarak oylarını kullanırlar. Her üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Üyeler, kulüp ile kendisi, eşi, üst soyu, alt soyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlara katılamaz ve oy kullanamazlar.

Genel Kurul Toplantısına, giriş hakkı olanların dışında kimse giremez. Seçimli Genel Kurul’da oy kullanma süresi saat 17.00’de sona erer. Ancak, sandık başında bulunanların oy kullanmaları sağlanır.

Divan Başkanlık Kurulu’nca seçimden önce belirlenecek teknolojik olanaklardan yararlanarak yapılacak oy kullanımı ve sayımı, başkan adaylarının önceden yapacağı protokol ile belirlenebilir.

Aksine bir düzenleme olmayan durumlarda Genel Kurul, oylamaya katılan üyelerin yarıdan bir fazlasının oyu ile karar alır.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Oylamaya Katılamayacağı

Madde 26.

İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı açıldığında, Yönetim Kurulu üyeleri topluca Başkanlık Divanı’na yakın bir yere oturur ve ibra oylaması sonuçlanıncaya kadar Genel Kurul üyeleri arasına giremezler ve oylamaya katılamazlar. Kendi dönemi dışında kalan dönemlerdeki yönetim kurulunun idari ve mali yönlerden ibrası esnasında yönetim kurulu üyeleri isterlerse salona inip oylamaya katılabilirler. İnmedikleri takdirde oylamaya katılamazlar.

Oyların Sayımı

Madde 27.

Oyların sayımı, Divan Başkanlık Kurulu ile Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından ortaklaşa yapılır. Başkan adayları dilerlerse oy kullanımı ve sayımında, o genel kurula katılma hakkı bulunan birer gözlemci bulundurabilirler. Oyların sayımına öncelikle, Başkan ve Yönetim Kurulu seçimi için oy kullanılan sandıklardan başlanır. Başkan, Yönetim Kurulu ve tüm kurullar için oy sayım işlemine ara verilmeksizin, bitirilinceye kadar devam edilir.

Genel Kurul’un Görev ve Yetkileri

Madde 28.

Genel Kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a. Kulüp Başkanı’nı ve Yönetim Kurulu üyelerini seçmek.

b. Kulübün diğer organlarını seçmek.

c. Kulüp tüzüğünü değiştirmek.

d. Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Divan Kurulu raporlarını görüşmek.

e. Kulübün Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanmış yıllık konsolide finansal tablolarını ve bunlara ilişkin bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan denetim raporlarını incelemek ve görüşmek.

f. Kulübün doğrudan veya dolaylı olarak pay sahibi olduğu şirketlere ilişkin Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanmış bireysel ve konsolide finansal tablolarından mevzuat çerçevesinde açıklanabilir olanlarını ve bunlara ilişkin bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan denetim raporlarının sonuç kısmını incelemek ve görüşmek.

g. Yönetim Kurulu’nun idari ve mali yönden ibrasını ayrı ayrı görüşerek karara bağlamak.

h. Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçeyi görüşerek, aynen veya değiştirerek kabul etmek.

i. Gerektiğinde komisyonlar kurmak ve görevlendirmek, bu komisyonlardan çıkacak raporları görüşüp karara bağlamak.

j. Kulüp için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya kulüp malı taşınmaz malların satılması, kulübe kamu kuruluşları tarafından süreli olarak tahsis edilmiş bulunan taşınır veya taşınmaz malların emsal kira bedelleri ile kiraya verilmesi hariç, işletilmesi veya işletilmeye verilmesi hususunda Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

k. Emsal kira bedelleri ile kiraya verilmesi hariç, taşınmaz malların üzerinde ayni veya şahsi haklar ve mükellefiyetler tesisi konusunda Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

l. Kulübün sahibi veya hâkim hissedarı olduğu şirketlerdeki hisse oranı yüzde % 51’in altına düşmemek kaydıyla; halka açılması veya halka açıklık oranın değiştirilmesi konusunda karar almak ve bu kararların uygulanması için Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

m. Yönetim Kurulu’nun talebi halinde, kulübün veya kulübün ortağı olduğu şirketlerin yeni şirketler kurması, kurulmuş şirketlere ortak olması konusunda Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

n. Kulübün uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya bu kuruluşlardan ayrılması konusunda Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

o. Disiplin Kurulu tarafından verilen kesin çıkarma cezasına karşı yapılan itiraz üzerine, kararı onaylamak veya bir kez daha görüşülmek üzere, dosyayı ilgili kurula iade etmek.

p. Kulübün amaçlarına uygun vakıf kurulması konusunda Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Dernek taşınmazlarının kurulan vakfa devredilmesi hususunda karar almak. Derneğin kurduğu veya kuracağı vakıflar eliyle orta ve yüksek öğretim kurumlarının kurulması ile kuruluş esas ve usullerinin tespiti hususlarında Yönetim Kurulu’na yetki vermek. Genel Kurul tarafından verilecek bu yetki, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

r. Mevzuatta ve kulüp tüzüğünde Genel Kurul tarafından yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.

s. Kulübün feshine karar vermek.

t. Kulübün federasyonlara katılması veya ayrılması konusunda karar vermek.

u. Bütçenin yüzde onunu aşan borçlanmalarda yönetim kuruluna yetki vermek,
 
Alıntı ile Yanıt