Tekil mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2023, 15:28   #8
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Beşiktaş Kulübü Hakkında Bilgiler




DİVAN KURULU

Kuruluşu

Madde 29.

Divan Kurulu aşağıda belirtilen üyelerden oluşur.

a. İşbu tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce Divan Kurulu üyesi olanlar.

b. Seçme ve Sicil Kurulu tarafından tüzüğün 50. maddesi (c) bendi uyarınca belirlenmiş, kulüp üyeliğinde 25 (yirmibeş) yılını doldurmuş üyeler.

c. Seçme ve Sicil Kurulu tarafından tüzüğün 50. maddesi (d) bendi uyarınca belirlenmiş, en az 1 dönem Kulüp Başkanlığı veya Yönetim Kurulu Üyeliği yapanlar ile en az 1 dönem Disiplin Kurulu Başkanlığı, Denetim Kurulu Başkanlığı veya Seçme ve Sicil Kurulu Başkanlığı yapmış ve aynı zamanda kulüp üyeliğinde 10 (on) yılını doldurmuş üyeler.

d. Onur üyeleri.

Divan Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

Madde 30.

Kulübün bir danışma ve aynı zamanda tüzükte yetki verilen durumlarda karar ve iç denetim organı olan Divan Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır:

a. Yönetim Kurulu’nun 3 (üç) ayda bir vereceği, mevzuat çerçevesinde açıklanabilir çalışma raporu ile bağımsız denetim şirketinin ilgili döneme ait denetim raporu özetini, konsolide hesap vaziyetini, denetim kurulu raporu ile birlikte incelemek ve görüş bildirmek.

b. İncelemeyi gerektiren konularda komisyon kurmak, verilecek raporları karara bağlayıp Yönetim Kurulu’na bildirmek.

c. Seçimli Genel Kurul toplantılarından önce, Yönetim Kurulu dışındaki kulübün diğer organlarında görev alacak adayları işbu tüzük hükümleri çerçevesinde belirlemek ve Genel Kurul’a sunmak.

d. Kurullar tarafından tüzüğe uygun olarak hazırlanacak yönetmelikleri aynen veya değiştirerek onaylamak.

e. Tüzüğün veya bazı maddelerinin değiştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak ve Yönetim Kurulu’na öneride bulunmak.

f. Yönetim Kurulu’nun onur üyeliği konusunda getireceği teklifleri incelemek ve karara bağlamak.

g. Başkanlık Kurulu başkan ve üyelerini seçmek.

h. Divan Kurulu’nca Yönetim Kurulu ve diğer kurullardan istenen bilgi ve belgeler, en geç 30 (otuz) gün içinde Divan Başkanlık Kurulu’na verilir.

Divan Kurulu’nun Çalışmaları

Madde 31.

Divan Kurulu aşağıdaki esaslara göre çalışmalarını sürdürür:

a. Divan Kurulu; Şubat, Ağustos ve Kasım ayları içerisinde, Divan Başkanlık Kurulu’nun belirleyeceği gün ve saatte, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’nun da katılımı ile olağan toplanır. Ayrıca, Divan Başkanlık Kurulu’nun gerekli gördüğü durumlarda, Divan Kurulu üyelerinden onda birinin yazılı isteği, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu’nun talep etmesi durumunda olağanüstü toplantı yapar.

b. Divan Kurulu toplantılarında görüşülecek konuları kapsayan gündem, Divan Başkanlık Kurulu’nca toplantıdan 10 (on) gün önce üyelere gönderilir. Toplantı açılınca gündem, Başkan tarafından okunur. Divan Kurulu, toplantıda bulunan üyelerin onda birinin yazılı isteği üzerine gündeme madde ekleyebilir. Divan Başkanlık Kurulu resen veya diğer organların istemi üzerine veya toplantıya katılan üyelerin onda birinin yazılı isteğiyle toplantının gizli yapılması kararını alabilir.

c. Divan Başkanı toplantıda bulunmadığı zaman İkinci Başkan, o da bulunmazsa Divan Başkanlık Kurulu’nun en yaşlı üyesi toplantıyı yönetir.

d. Divan Başkanı, Divan Kurulu’na bir öneride bulunacağı ve bunu savunacağı veya Divan Kurulu üyeleri tarafından şahsı ve uygulamaları hakkında ileri sürülecek görüşlere cevap vereceği veya kendisini savunacağı zaman, Başkanlık görevini İkinci Başkan’a bırakarak, o konunun görüşülmesi sonuçlanıncaya kadar bir üye olarak görüşmelere katılır. Görüşülen konu İkinci Başkan’ı da ilgilendirdiği takdirde, görevi (c) bendi uyarınca seçilecek geçici başkana bırakarak üyeler arasına katılır.

e. Divan Kurulu çalışmalarına, Yönetim ve Denetim kurulları dışında diğer organların başkanları da davet edilir, ancak oylamalara katılamazlar.

f. Divan Kurulu’nun çalışma esas ve usulleri, Divan Başkanlık Kurulu’nca hazırlanacak ve Divan Kurulu tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir. Bu yönetmelikler Yönetim Kurulu’na ve diğer kurullara burada tarifi yapılan görev ve sorumlulukların dışında yeni bir görev ve sorumluluk yükleyemez.

Divan Başkanlık Kurulu

Madde 32.

Divan Kurulu, Olağan Seçimli Genel Kurul’dan sonra yapacağı ilk toplantıda 33. maddede belirtilen usul ile 1 (bir) başkan, 4 (dört) asıl ve 2 (iki) yedek üyeden oluşan Başkanlık Kurulu için seçim yapar. Başkanlık Kurulu, kendi içinde görev bölümü yaparak 1 (bir) İkinci Başkan ve 1 (bir) Genel Sekreter seçer ve seçim sonucunu Divan Kurulu’na sözlü, kulüp Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı olarak bildirir. Divan Başkanlık Kurulu Başkanı, Divan Kurulu’nun da başkanıdır. Divan Başkanlık Kurulu Başkanı’nın görev yapamaz hale gelmesi veya istifa etmesi durumunda, Divan Kurulu 1 (bir) ay içinde olağanüstü toplanarak, yeni Divan Başkanlık Kurulu seçimini yapar. Ancak, Divan Başkanlık Kurulu seçimine 6 (altı) aydan kısa bir süre varsa, bu durumda İkinci Başkan görevi tamamlar.

Divan Başkanlık Kurulu Seçimi

Madde 33.

Seçim toplantısında, mevcut Divan Başkanlık Kurulu Başkanı tarafından toplantı açıldıktan sonra, toplantıyı idare etmek ve seçimi yapmak üzere 1 (bir) başkan, 2 (iki) başkan yardımcısı ve 2 (iki) yazmandan oluşan, Genel Kurul Başkanlık Divanı seçimi yapılır ve gündemin görüşülmesine geçilir.

a. Divan Başkanlık Kurulu Başkanlığına aday olanlar, seçim toplantısından 3 (üç) gün önce, saat 17.00’ye kadar üyelerin isimlerini gösteren bir liste ile Divan Başkanlık Kurulu’na başvurarak seçime katılırlar. Başkan adaylarının verecekleri listelerde, isim ve sıra değişikliği yapılamaz.

b. Birden fazla aday olması durumunda, adaylar seçim toplantısından 2 (iki) gün önce Divan Başkanlık Kurulu Başkanlığına başvurarak, seçimde uygulanacak yöntemleri bir protokolle belirler ve bu protokol seçim günü seçilecek Genel Kurul Başkanlık Divanı’na uygulanması için verilir.

c. Divan Başkanlık Kurulu seçimleri gizli oy açık sayım şeklinde yapılır.

d. Divan Başkanlık Kurulu Başkanı ve üyeleri Kulüp Başkanlığına veya Kulüp Yönetim Kurulu üyeliğine aday olmak istedikleri takdirde, 1 (bir) ay önceden istifa ederler. Bu durumda, Divan Başkanlık Kurulu üyelerinin yedekler dahil dört sayısının altına inmesi halinde, Divan Kurulu’nun en eski divan sicil numarasına sahip üyeleri ile Divan Başkanlık Kurulu 7 (yedi) kişiye tamamlanır. Kendi arasında yapacağı görev dağılımı ile görevini sürdürür.

Divan Başkanlık Kurulu’nun Görevleri

Madde 34.

Divan Başkanlık Kurulu’nun görevleri şunlardır:

a. Divan Kurulu’nu temsil etmek ve kararlarını uygulamak.

b. Divan Kurulu’nun çalışma gündemini hazırlamak.

c. Kulübün İdari ve Mali, Seçimli Genel kurulları ile Olağanüstü Genel kurullarının hazırlık çalışmaları da dahil, tam bir tarafsızlık, ciddiyet ve güven ortamı içinde yapılmasına yönelik çalışmaları yapmak ve gerekli önlemleri almak.

d. Gerekli gördüğü hallerde, yapılmış ve yapılacak işler hakkında görüş ve önerilerde bulunmak, incelemesi gereken konularda komisyonlar kurarak sonuçlarını Divan Kurulu’nun bilgi ve onayına sunmak.

e. Organlar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve gerekli önerilerde bulunmak.

f. Tüzüğü yorumlamak ve uygulanmasından doğabilecek her türlü anlaşmazlıkları, başvurulması halinde, karara bağlamak.

g. Divan Kurulu’nun ve diğer organların çalışmaları hakkında Genel Kurul’a sunulmak üzere rapor hazırlamak ve önerilerde bulunmak.

h. Aralık ayının son gününde yıllık aidatlarını ödeyen üyelerin aidat makbuzlarını inceleyip, son makbuz sayfasını kapatarak bunu bir tutanakla belirlemek ve bankaya yatırılmış aidatlar için uygun miktarda aidat makbuzunu, ayrı bir tutanakla Seçme ve Sicil Kurulu’na vermek.

i. İşbu tüzüğün 36/c maddesi hariç, Yönetim Kurulu görevi bırakır veya boşalmalar nedeniyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse yeni Başkan ve Yönetim Kurulu seçilinceye kadar bu görevi Başkan’la birlikte üstlenmek ve gündelik zorunlu idari ve mali işleri yürütmek.

j. Divan Kurulu toplantılarında yapılan konuşmalara ilişkin tutanakları tanzim etmek ve isteyen üyelerin bilgisi için arşivlemek.
 
Alıntı ile Yanıt