Tekil mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2023, 15:30   #11
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Beşiktaş Kulübü Hakkında Bilgiler




DİSİPLİN KURULU

Disiplin Kurulu’nun Kuruluşu ve Çalışmaları

Madde 44.

Disiplin Kurulu, üyelikte en az 15 (on beş) yılını doldurmuş ve bu süre zarfında disiplin cezası almamış; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan en az lisans seviyesinde mezun olmuş veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber, bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olan 5 (beş) üyeden oluşur. Disiplin Kurulu Başkanlığına aday olan üye, 4 (dört) asıl ve 4 (dört) yedek üyeden oluşan listesiyle Divan Başkanlık Kurulu Başkanlığına başvuruda bulunur. Başvurunun ekinde başkan ve üyelerin özgeçmişleri yer alır. Listede yer alan asıl ve yedek üyelerin yarısı hukukçu olmak zorundadır. Disiplin Kurulu Başkanlığına yapılan başvuru sayısının 3 (üç)’ten fazla olması durumunda, Divan Kurulu yapacağı ön seçimle aday listesini 3 (üç)’e indirir. Disiplin Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla 3 (üç) yıl için seçilir.

Disiplin Kurulu’nun asıl üyeleri, ilk toplantılarında görev bölümü yapar. İçlerinden birini Yazman seçer ve bunu karar defterine ilk madde olarak geçirirler; seçim sonuçları Yönetim Kurulu ve Divan Başkanlık Kurulu’na bir yazı ile bildirilir. Kuruldan çekilme veya başka nedenlerle boşalma oldukça (boşalan üye hukukçu ise yerine yine hukukçu olan) yedek üyelerden biri, Disiplin Kurulu başkanı tarafından listedeki sıraya bakılmaksızın asıl üyeliğe getirilir. Disiplin Kurulu en az 4 (dört) üye ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Eşitlik halinde başkanın oyu 2 (iki) oy sayılır.

Disiplin Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

Madde 45.

Disiplin Kurulu, üyelerin disiplin cezasını gerektiren tutum ve davranışlarına ilişkin olarak bu tüzükte belirlenen usuller çerçevesinde yapılan başvuruları değerlendirir ve Yönetim Kurulu’na öneri olarak sunulmak üzere karara bağlar.Faaliyetleri ile ilgili olarak Divan Başkanlık Kurulu’na yıllık rapor verir.

Disiplin Cezaları

Madde 46.

Uygulanacak disiplin cezaları şunlardır:

a. Uyarma: Üyenin tutum ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin kendisine yazı ile bildirilmesidir.

b. Kınama: Üyeye tutum ve davranışlarında kusurlu bulunduğunun yazı ile bildirilmesidir.

c. Kesin çıkarma: Kulüp üyeliğinin devamlı olarak sona erdirilmesidir.

Disiplin cezası uygulanmasını gerektiren tutum ve davranışlar

Madde 47.

Disiplin cezası uygulanmasını gerektiren tutum ve davranışlar şunlardır:

a. Üyelik onuru ile bağdaşmayan hareketlerde bulunmak, yetkisi olmadığı halde kulüp adına demeç vermek ve yayın yapmak.

b. Disiplin Kurulu’nun çağrılarına mazeretsiz olarak gelmemek. İstenilen bilgi ve belgeleri vermemek veya gerçek dışı beyanda bulunmak. Bu durumda Disiplin Kurulu doğrudan soruşturma açar ve soruşturmayı sonuçlandırır.

c. Kulüp tüzüğüne ve yönergelere aykırı davranmak, kulüp disiplinini bozmak, kulüp tüzel kişiliği veya üyelerinin onur ve saygınlığına zarar verici, küçük düşürücü ve benzeri davranışlarda bulunmak.

d. Kulüp içinde ve dışında genel ahlaka aykırı davranışlar göstermek.

e. Genel Kurul ile diğer organ ve kurulların toplantılarını engellemek, seçimlerin düzenli ve sağlıklı bir biçimde yapılmasını engelleyici söylem ve davranışlarda bulunmak.

f. Seçim listelerini tahrif etmek, kesmek, okunmaz hale getirmek, üyelerin serbestçe oy kullanmalarını engellemek, eleştiri sınırları dışında kulübü küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliği taşıyan beyanlarla BJK toplumuna zarar verecek faaliyetlerde bulunmak.

g. Sahte, yanıltıcı belgelerle üyelik başvurusunda bulunmak veya bu niteliklere haiz üyeleri kulübe takdim etmek.

h. Başkasına ait üye kimlik kartını kullanmak, taklit ve/veya tahrif etmek.

i. Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hariç, spor müsabakaları sırasında kulübün ceza almasına neden olan, yasalara aykırı eylem ve davranışlarda bulunmak.

j. Kulüp veya iştiraklerine çeşitli nedenlerden dolayı olan cari hesap borç bakiyelerini, yapılan ihtara rağmen, ihtarda belirtilen sürede ödememek.

Yukarıda sayılan tutum ve davranışlardan;

(a) ve (b) bentlerinde sayılan haller UYARMA,
(c), (d) ve (j) bentlerinde sayılan haller KINAMA,
(e), (f), (g), (h) ve (i) bentlerinde sayılan haller ise KESİN ÇIKARMA

disiplin cezalarının uygulanmasını gerektirir.

Uyarma ve Kınama cezası alan üyelerin, başkaca bir ceza almamak kaydı ile 5 (beş) tam yıl geçtikten sonra, Yönetim Kurulu’na yazılı olarak başvurmak koşulu ile cezası Seçme ve Sicil Kurulu tarafından sicilinden silinir. İşbu maddede belirtilen cezaları alan üyeler, kulüp organlarında görev alamazlar.

k. Verilecek disiplin cezalarında hafifletici nedenlerin tespiti halinde duruma göre bir alt ceza uygulanabilir. Aynı cezayı gerektiren fiilin karardan sonra 5 (beş) yıl içinde tekrarlanması durumunda, bir üst ceza uygulanır.

Kovuşturma Süreci ve Sonuçları

Madde 48.

Disiplin cezası uygulanmasını gerektiren tutum ve davranışlardan herhangi birinin tespiti halinde;

Kulüp organları veya olay hakkında ilgili üyeler Yönetim Kurulu aracılığıyla,

Yönetim Kurulu ise doğrudan Disiplin Kurulu’na başvurur.

Yönetim Kurulu kendisine gelen başvuruları, görüşü ile birlikte en geç 15 (on beş) gün içinde Disiplin Kurulu’na gönderir. Bu süre içinde gönderilmeyen başvurular, başvuru sahibinin doğrudan talebi üzerine Disiplin Kurulu’nca incelemeye alınır.

Disiplin Kurulu kendisine intikal eden bir şikâyet başvurusunu en geç 15 (on beş) gün içinde soruşturmaya başlar. Varsa tanıkları dinleyerek taraflardan veya kulüp organlarından talep ettiği bilgi ve belgeleri inceleyerek en geç 60 (altmış) gün içinde soruşturmayı tamamlar ve kararını açıklar. Gerekli olduğu takdirde bir kereye mahsus olmak üzere Disiplin Kurulu Başkanı’nın yazılı başvurusu üzerine Yönetim Kurulu tarafında 30 (otuz) günlük ek süre verilir. Normal süre veya ek süre içinde soruşturmayı tamamlayıp kararını açıklamayan Disiplin Kurulu Başkan ve üyeleri bir sonraki dönemde kulüp organlarına aday olamazlar.

Geçici çıkarma veya çıkarma cezalarını gerektiren bir taleple disiplin kuruluna sevk edilenler hakkında tahkikatın her safhasında tedbir kararı alır ve bu kararların uygulanmasını Yönetim Kurulu’ndan talep eder.

a. Savunması alınmadan, hiçbir üye hakkında disiplin cezası uygulanmaz. Disiplin Kurulu, kendisine verilen süre içinde savunmasını yapmayan üye hakkında soruşturma dosyasındaki kanıtlara göre karar verir. Disiplin Kurulu tarafından verilen karar; siciline işlenmek üzere Seçme ve Sicil Kurulu’na ve ilgili üyeye en geç 15 (on beş) gün içinde bildirilmek üzere Yönetim Kurulu’na gönderilir.

b. Kesin çıkarma cezalarına karşı ilgili üye, kararın tebliğinden itibaren 1(bir) ay içinde Yönetim Kurulu’na başvurarak Genel Kurul’dan, kendisi hakkında verilen kesin çıkarma cezasının bir kez daha Disiplin Kurulu’nca gözden geçirilmesini talep edebilir. Genel Kurul, talebi reddedebilir. Bu takdirde disiplin cezası kesinleşir. Veya bir kere daha görüşülmesi için dosyayı Disiplin Kurulu’na iade edebilir. Disiplin Kurulu’nun verdiği kararda ısrar etmesi halinde, dosya aynı usulle Genel Kurul’a gelir. Genel Kurul’un vereceği karar kesindir.

c. Kesinleşmemiş olsa da kesin ihraç cezası almış olanlar üyelik haklarını kullanamazlar,görevleri varsa, istifa etmiş sayılırlar.

d. Bir disiplin cezası uygulanmasını gerektiren ve bu tüzüğün 46. maddesinde belirtilen eylemlerden;

1. (a), (b) ve (i) bentlerinde sayılanlar oluş tarihinden İtibaren 6 (altı) ay,
2. (c), (d), (e), (f), (g), (h) ve (j) bentlerinde sayılan eylemler, öğrenilme tarihinden itibaren 1 (bir) yıl, oluş tarihinden itibaren ise 2 (iki) yıl içinde;herhangi bir disiplin kovuşturmasına konu edilmediği takdirde, disiplin cezaları bakımından zaman aşımına uğrarlar
 
Alıntı ile Yanıt