Tekil mesaj gösterimi
Alt 18 Mayıs 2023, 11:09   #13
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023




Engelli istihdam hakları nelerdir?

Engelli kişilerin ekonomik zorluk çekmemesi ve sosyal yaşama katılmaları için istihdam edilmesi oldukça önemlidir. Devlet kurumlarında istihdam etmek için engelli kişilere yönelik EKPSS sınavı yapılmaktadır. Ayrıca özel sektörde ise engelli istihdam edilmesi için bazı kanuni zorunluluklar bulunmaktadır.

Engelli EKPSS Sınav Hakkı

Engelli vatandaşlar için tanınan EKPSS hakkı, her sene kamu personeli için yapılan KPSS sınavının engelli vatandaşlar için uygulanma durumudur. Buna göre 2 yılda bir olarak yapılan bu sınava her türlü engel grubundan olan vatandaşların katılma hakları bulunmaktadır. Bunun yanın sıra kura yöntemi ile atama yapılarak kişiler; lise, ön lisans ve lisans mezunları sınav ile, ilköğretim ve ortaöğretim mezunları da kura ile atama yöntemine dahil edilecek olan kişiler arasında yer almaktadır.

Özel Sektör ve Devlet Kurumlarına Engelli Personel Alımları

4857 sayılı İş Kanunu’na göre 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde (Özel Sektör %3), (Kamu Sektörü %4) engelli çalışan istihdam etmek zorundadır. Ayrıca belirlenen kota dışında fazla engelli işçi çalıştıran kişilere, çalıştırdıkları personelin sigorta primleri devlet tarafından yatırılmaktadır.
 
Alıntı ile Yanıt