Adını sert kabuklu bir meyve olan ve Hint hurması olarak da anılan demirhindi adlı meyveden alan demirhindi şerbeti, Osmanlı mutfağının en popüler şerbet tariflerinden biri.
Susuzluğa uzun vadeli iyi gelmesinde dolayı özellikle sahur vakti tüketilen şerbet, rengiyle de iştah açıyor.
Öncelikle meyveyi kabuklarından ayırmak gerekiyor. Bu adımın ardından 1 litre su içine yaklaşık 100 gram demirhindi eklenmeli. Karışım bu şekilde bir gece bekletilmeli. Bir gece süresince suda bekleyen demirhindiler ertesi gün kaynatılmak üzere tencereye alınır. Bu aşamada şerbeti tatlandırmak için karışımın içine tarçın, karanfil, taze zencefil gibi ekstra malzeme de ilave edebilirsiniz. Şerbet kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynadıktan sonra süzerek soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.