Çanak Köfte Malzemeleri
600 gram dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 diş sarımsak
1,5 çay bardağı bayat ekmek içi
İç harcı için;
4 adet haşlanmış patates
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Sosu için;
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı su
Çanak Köfte Hazırlanışı
Çanak köfte, için kıymayı rendelenmiş soğan ve sarımsak, yumurta, bayat ekmek içi, tuz ve baharatlarla birlikte güzelce yoğurun. Bundan yumurta kadar parçalar alarak, ortasını çukurlaştırarak köfteleri hazırlayın. Bunları yağlı kağıt açtığınız fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecede ısıttığınız fırında köfteleri 20 dakika kadar pişirin.
Bu arada haşlanmış patatesleri ezerek, tereyağı, tuz, süt ve kaşar peyniri ile karıştırın. Pişen köftelerin çanağına bu püreden koyun. Bunu sıkma torbasıyla yaparsanız daha görsel olur. Üzerlerine de birer tutam kaşar rendesi koyun. Sosu hazırlamak için tavanın içinde sıvı yağ ve salçayı kavurun. Buna suyu ve biraz tuzu ekleyerek yine 180 derecelik fırına sürün. Çanak köftelerin üstündeki peynir kızarana kadar pişirin.
Çanak Köfte Servisi/Sunumu
Çanak köfte, fırından çıktıktan sonra bekletmeden ikram edilmeli. Bu tarifle birlikte yoğurtlu salatalar, çoban salatası gibi tarifler iyi gider. Afiyet olsun.
Çanak köfte, tarifi için verdiğimiz ölçülerden yaklaşık 22-24 adet çanak köfte çıkıyor. Bu ölçüleri baz alarak kişi sayısına göre azaltarak ya da arttırarak tarifi yapabilirsiniz. Bu köftelerin pişerken yayılmaması için cup kek kalıpları kullanabilirsiniz. İlk piştiğinde kalıplarda pişirebilir, kalıplardan çıkararak içine malzemeleri koyabilirsiniz.