Tekirdağ Köfte Malzemeleri
1 kg dana eti
3 dilim bayat ekmek içi
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı karbonat
Tekirdağ Köfte Hazırlanışı
Tekirdağ köfte, için etin sinirleri tamamen temizlenir. Etle birlikte bayat ekmek, sarımsak ve soğan birlikte kıyma makinesinden geçirilir. Bu işlem birkaç defa tekrarlanır. Daha sonra bu karışımın içine tuz, karabiber, karbonat ve kimyon konularak iyice yoğurulur. Bu şekilde köfte harcı macunumsu bir kıvamda olur. Bu harcı en az 12 saat boyunca buzdolabında 0-4 derecede dinlendirin. Köfte harcını daha sonra parmak gibi şekillendirerek hazırlayın. Daha sonra oluklu izli tavada ya da mangalda köfteleri sürekli çevirerek pişirin.
Tekirdağ köfte, sunumunda yöreye has acı sos kullanılır. Bunun yanında ızgarada pişen domates ve biber, ekşisi bol piyaz, soğan gibi ikramlarda yapılır. Afiyet olsun.
Tekirdağ Köfte Tarifinin Püf Noktaları
Tekirdağ köfte, yaparken kullanılacak baharatlar sadece tuz, karabiber ve kimyondur. Bunun dışında etin yumuşak olmasını için çok az karbonat kullanılır. Başka baharatlar ilave edilmez. Birde köftelerin mutlaka oluklu ızgarada ya da odun ateşinde pişirilmesi gerekir. Ayrıca köfte harcının mutlaka bir gün önceden hazırlanarak dinlendirilmesi gerekir.