Tekil mesaj gösterimi
Alt 23 Ekim 2023, 09:50   #1
Çevrimiçi
Beatrice
Hayatı kâbusa çeviren fobi: Deprem korkusu nedir, nasıl geçer?




Hayatı kâbusa çeviren fobi: Deprem korkusu nedir, nasıl geçer?
Www.TrendForum.Net

Hayatı kâbusa çeviren fobi: Deprem korkusu nedir, nasıl geçer?


Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler tüm ülkeyi derinden sarstı. Yaşanan yıkıcı depremin ardından toplum genelinde hemen herkes psikolojik anlamda etkilendi. Deprem korkusu yaşayanlarda günlük aktivitelere odaklanmakta güçlük, kendi ya da sevdiklerinin hayatıyla ilgili şiddetli kaygı hissi gibi belirtiler gözlemlendi. Peki, deprem korkusu nedir, nasıl geçer? Deprem korkusu nasıl yenilir?

Kontrolümüz dışında gerçekleşen depremin ne yazık ki sonuçlarını da kestiremiyoruz. Bu durumda gelişen belirsizlik kişide panik hali yaşatabildiği gibi aynı zamanda ciddi bir korkuyu da beraberinde getiriyor. Depremi yaşayanlarda veya depremi yaşamasa da iletişim kanallarında, sosyal medya platformlarında deprem ile ilgili haberlere ve görüntülere maruz kalanlarda travma kalabiliyor. Peki, deprem korkusunu yenmek için neler deneyebiliriz? İşte uzmanlara göre deprem korkusuyla baş etmenin yolları…

DEPREM KORKUSU NEDİR?
Deprem sonuçları tahmin edilemez bir doğal afet. Dolayısıyla kontrol dışında gelişen olaylar korkularımızı tetikleyebilir. Deprem korkusu bir diğer adıyla ‘seismophobia’ ölü ve kaybetme korkusu ile ilişkilendirilir.

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesini yakınlarını, sevdiklerini kaybetme endişesini tetikliyor. Depremin şiddeti, yeri ne olursa olsun yaşanan her deprem birçoğumuzu olumsuz etkileyen ve korkumuzu depreştiren bir durum. Ancak bazıları için deprem korkudan da öte, hayatı kâbusa çeviren bir fobi.

Deprem gibi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalan bireylerde en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:

Depremle ilgili kâbuslar görmek
Gece uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte güçlük çekmek
Herhangi bir ses karşı irkilmek
Korku, çaresizlik ve öfke gibi olumsuz duygu durumları yaşamak
Kendi ya da sevdiklerimizin hayatıyla ilgili şiddetli kaygı hissi
Şoka girme, uyuşma, inanmakta güçlük çekme
Huzursuzluk
Her an daha kötü bir şey olacakmış gibi alarm durumda olma hali
Günlük aktivitelere odaklanmakta güçlük
İştah artması ya da azalması
Gün içinde travmatik olayla ilgili anıların canlanması, olayla ilgili kâbuslar görme

Öncelikle deprem korkusunu gerçekten aşmaya odaklanmalısınız. İnanmanız bu fobiyi yenmenizde en önemli etkendir.

ODAK NOKTANIZI DEĞİŞTİRİN
Hayatın akışında kendimize yer edinmeye çalışmak. Yani bir noktaya takılı kalmayıp başka odak noktaları bulmaya çalışarak anı yaşayın.

BAŞKA AKTİVİTELERE YÖNELİN
Günlük yaşantınıza mümkün olduğunca aktif olarak devam etmeye, normal rutininizi sürdürmeye çalışın. Zihninizin kaygı verici düşüncelere saplanıp kalmasını önlemek için kendinizi oyalayacak aktivitelere katılın.

KORKUNUZU PAYLAŞIN
Yaşadığınız kaygı ve korkuları ailenizle, arkadaşlarınızla, sevenlerinizle paylaşın. Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Paylaşın ve çözüm yollarını bulmak için çevrenizden manevi destek alın. Hissettiklerinizi sesli olarak dile getirmeniz duygularınıza farklı bir açıdan bakmanızı sağlar.

ÖNLEMİNİZİ ALIN
Gerçekçi bir planlamayla, aşırıya kaçmadan olası depremler için hazırlık yapın. Aile üyelerinizi bu konuda bilgilendirin. Deprem çantası oluşturmak kaygınızı azaltacaktır ancak deprem çantasını gözünüzün önüne koyup her saniye depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının. Acil durum çantanızın rahat ulaşabileceğiniz bir yerde olduğundan emin olun.

BESLENMENİN ÖNEMİNİ UNUTMAYIN
Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Günlük yemek rutininizi aksatmayın. Sağlığınıza zarar verecek alkollü içecekler içmeyin.


Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt