Tekil mesaj gösterimi
Alt 21 Eylül 2022, 21:15   #1
Regex
rgxadmn
Ruh HalimMesgul
[BEYİN FIRTINASI] Meta-Description nasıl kullanılmalı? Burada spam yapmak doğru mu?

[BEYİN FIRTINASI] Meta-Description nasıl kullanılmalı? Burada spam yapmak doğru mu?
Www.TrendForum.Net

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle burada bir makale yazmayacağım. Konuyu orta düzeyde SEO bilgisi olan arkadaşların anlayabileceği ölçüde kendi bakış açıma göre açıklayıp, @Seocobar ve @GoldenBoy ile beyin fırtınası gerçekleştirmek için açıyorum. Tabii ki ben bu iki kişiyi etiketliyorum. Konuda yalnızca üçümüz yazacağız demiyorum. Bilgisi, fikri olan herkes katılabilir.

TrendForum.Net'e özgü bir konu başlığıdır ve aşağıda yazılanlar alıntı değildir. Sadece bir adet video ile destekleyeceğim.

---

SEO nedir? gibi konulara girmiyorum. Dediğim gibi, bu orta ve ileri düzey bir konu. Eğer kavramsal ya da pratik anlamda hiç hakim değilseniz, önce burada neyi tartışacağız bunu araştırabilirsiniz. Ya da SEO'nun tanımı, uygulama alanları vb. ile ilgili ek konular açılıp o konulardan bilgilendirme sağlanabilir. Internette yeterince kaynak var, hazır bu kategori açılmışken buraya da farklı başlıklarla taşınabilir. Bu yüzden bunu geçiyorum. Hiç bilmeyenler için tek cümlelik özet: SEO; arama motorlarında organik yahut çeşitli farklı methodlar ile üst sıralara çıkmayı, bunun sonucunda da daha fazla kullanıcı elde etmeyi amaçlayan çalışmalar bütünüdür.

Şimdi konumuza gelelim. Bir sitenin iç SEO'sunu yapılandırırken öncelikle head kısmını ele alırız. Bu kısım ise Title (başlık) ve Meta-Description (açıklama) ile oluşturulur. Eskiden bir de Meta-Keywords vardı ancak son 6-7 yıldır Google'ın resmî açıklaması ile artık dikkate alınmayan bir değer olduğu bildirildi.

Nedir bu Meta-Description peki? Yenir mi?
Google'da bir sitenin sonucu ile karşılaştığınızda snippet kısmının altında bulunan açıklama kısmıdır. Görsel ile anlatmam gerekirse;

Görüldüğü üzere herhangi bir açıklama metni girilmemiş, yan yana anahtar kelimeler sıralanmış. (Bu Meta-Description'ı; @Seocobar tekniker olarak eklendikten sonra değiştirdi. Ben forum ilk kurulduğunda aşağıda savunacağım fikrimce oluşturmuştum.)

Ben burada yan yana anahtar kelimelerin tekrar edilmesini doğru bulmuyorum. Esas itibarıyla Meta-Description, sayfa açıklamasını yapacağımız kısım olduğundan burada Googlebot'a değil ziyaretçiye oynamalıyız diye düşünüyorum. Çünkü teknik bir kısım değil bu. Evet; SEO faktörü olarak etkili ama öncelikli amaç kullanıcının ilgisini ve merakını çekmek, ikincil amaç Google'a oynamak olmalı. Buraya yazdığımız metni direkt ziyaretçi görüyor ve temelde amaç da o ziyaretçiyi çekmek değil mi? Sitenin ya da Meta-Description'ı hangi sayfaya yazdıysak, o sayfanın etkileyici bir özetini anlaşılır bir dille yerleştirdiğimiz zaman bunun hem daha ilgi çekici hem de profesyonel görüneceği görüşündeyim.

Elbette bunun da püf noktaları yok değil. Anlamı bozmayacak şekilde anahtar kelime geçirebiliriz, geçirmeliyiz. Ama yan yana anahtar kelime spamlemek için Meta-Description bölümünün kullanımının yanlış olduğu kanısındayım.

Yukarıdaki görseldeki Meta-Description önceden ben yazdığımda anasayfa için şöyleydi;

Alıntı:
Forum dünyasının yeni trendi olma gayesiyle kurulan; kaliteli, elit içerikler ve kişiler barındıran Türkçe genel forum sitesidir.

Tabii o zaman forumun hızlı hızlı tüm iç ayarlamalarını yaptığımızdan tam konsantre şekilde yazamadığımı fark ediyorum şimdi. Anahtar kelimeleri doğal görünümden sapmadan biraz daha profesyonel geçirebilirmişim. Yani şimdi kendi yazdığım Meta-Description'ı revize edecek olsam ve burada teknik yönetici olsam şu şekilde yapardım;

Alıntı:
Genel forum sitelerinin yeni trendi olma gayesiyle kurulan, güncel forum konularında içerikler sunan, eğlenceli genel forum sitesidir.

---

@GoldenBoy'ın da benim aksime @Seocobar gibi Meta-Description kullandığını gördüm. Hatta birkaç defa kendi sitesinde değiştirdi. Benim anlattığım ve savunduğum tarz cümle yapısı ile de bir dönem kullanmıştı. Ancak şu an anahtar kelime spam sistemine dönmüş. Bu yüzden onun düşüncelerini; konuya getireceği yorumları da merak ediyorum.

Siz ikiniz ben tek.

Önemli Not
SEO; tamamen tecrübeye ve deneme-yanılmaya dayalı bir sistemdir. Tek bir doğrusu, tek bir yanlışı yoktur. Doğrulanabilir veya yanlışlanabilir bilgiler de ihtiva etmez. Google'ın sıralama için kullandığı 204'ten fazla faktör var, esas itibarıyla da Google mühendisleri sıralamaların manipüle edilememesi amacıyla bu algoritmayı gizli tutmak üzerine çalışıyor. Yani burada amacım tamamen bu konu özelinde beyin fırtınası yapmak. Benim dediğim ya da karşı çıktığım bilgi somut olarak, net olarak doğrulanamaz/yanlışlanamaz. Çünkü Google mühendisleri sistemlerinin çözülmesini istemezler. Bu nedenle her yiğidin yoğurt yeme şekli farklıdır. Konu hakkında yeterli bilgisi olmayanlar; bunu arkadaşlara bir diss atma ya da meydan okuma gibi algılamasınlar. Tamamen bilgimizi paylaşıp, argümanlar sunarak tartışmak istiyorum. Yoksa @Seocobar'ın Meta-Description dışında title ve h2 eklemelerle forumu sıralamaya soktuğunu tabii ki inkâr etmiyorum. Aynı şekilde @GoldenBoy da bu şekilde description'ı kullanarak başarılı oldu. Ama ben de kendi stratejimle başarılı oldum.

Dediğim gibi, tek bir doğru ve yanlış yoktur SEO'da. Genel forum sitelerinde hiç görülmemiş değişik bir SEO üzerine beyin fırtınası olsun istedim, hadi bakalım.

Son olarak daha 2 haftalık, konuyla ilgili 6 dakikacık bir video ekliyorum. Video sahibi de son yıllarda SEO'da epey başarılı işler yapan birisi. "SEO" kelimesindeki ilk sayfa sonuçlarını analiz ederek anlatmış. O da Meta-Description'ı benim gibi kullanmak gerektiğini düşünüyor.

Bu medyayı görüntüleyebilmeniz için üye olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.

Alıntı ile Yanıt