Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde tamamlanan kazılarda tiyatro, heykeller, mozaikler ve Bizans yapıları gün yüzüne çıkarılarak tarihe ışık tutuluyor.
Düzce’nin Konuralp ilçesinde yer alan ve “Batı Karadeniz’in Efes’i” olarak anılan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları önemli aşama kaydetti.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Düzce Belediyesi’nin desteği ve Konuralp Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında yürütülen çalışmalarda, milattan önce 3. yüzyıla tarihlenen 10 bin kişilik antik tiyatrodaki kazı süreci sona erdi.
Yaklaşık altı yıl süren kazılarda, antik tiyatroda ve çevresinde önemli arkeolojik buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Buluntular arasında Medusa heykel başı, Büyük İskender’e ait olduğu değerlendirilen heykel başı, Apollon heykeli, aslan figürlü mozaik, tiyatronun sahne binasını yaptırdığı düşünülen M. Iulius Proklos’a ait portre büstü ve Bizans dönemine ait su depolama havuzu yer alıyor.
Düzce’deki Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde Çalışmalar Devam Edecek
Zaman içinde çok sayıda depreme maruz kalan antik kentte, yapısal bütünlüğünü koruduğu tespit edilen tiyatroda kazıların tamamlanmasıyla birlikte, bu yıl odak noktası çevresindeki kalıntılar olacak.
Son dönemde yapılan çalışmalarda Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı ve pişmiş topraktan yapılmış künklerden oluşan altyapı sistemine rastlandı.
Kazı çalışmalarında görev alan sanat tarihçisi Raşit Aydın, tiyatro kazılarının altı yıl sürdüğünü belirtti. Elverişsiz hava koşulları nedeniyle ara verilen çalışmalara nisan ayı sonunda yeniden başlandığını söyleyen Aydın, bölgenin büyük bir arkeolojik potansiyel taşıdığını vurguladı.
Aydın şu ifadeleri kullandı:
“Konuralp bölgesinin altında gymnasium (Antik Yunanistan’da atletlerin beden eğitimi için düzenlenmiş bina), stadyum, Roma hamamı ve büyük tapınak olmasını bekliyoruz. Konuralp bölgesinin altı büyük arkeolojik hazinelerle dolu.”
Sanat ve Mimarlık Açısından Önemli Bulgular
Antik tiyatronun önemine dikkat çeken Aydın, yapıdan çıkarılan buluntuların Roma döneminin kültürel dokusunu yansıttığını belirtti ve ekledi:
“Geçen yılki kazılarda sahne binasını yaptırdığını düşündüğümüz Romalı hayırsever M.Iulius Proklos’un büstünü bulduk. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Burada küçük tiyatro biletleri bulduk. Bunlar tiyatronun o dönemde nasıl işlev görüp önemli olduğunu gösteren önemli bulgular arasında.”
Aydın, bölgede görev alan sanatçıların kalitesine de dikkat çekerek sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Buradan elde ettiğimiz taş eserler, Yunan ve Roma mitolojisine ait. Heykel ve heykel başları çok önemli ve kaliteli. Bu da gösteriyor ki burada dönemin çok önemli sanatçı ve mimarları görev almış. Bunlar çok zor eserler. Detaylı ve yıllarca üzerinde çalışılması gereken eserler. İnce işçilik isteyen eserler.”
Kaynak: AA