Tekil mesaj gösterimi
Alt 29 Mayıs 2025, 16:45   #1
Çevrimdışı
KoJiRo
Kırılmış bir kalbin hesabı, bu dünyaya ağır gelir.
Okyanus Tabanında Keşfedilen 140.000 Yıllık Kafatası, Homo Erectus’un Gizemli Bir Yönünü Ortaya Çıkardı




Okyanus Tabanında Keşfedilen 140.000 Yıllık Kafatası, Homo Erectus’un Gizemli Bir Yönünü Ortaya Çıkardı
Www.TrendForum.Net

Endonezya açıklarında bulunan 140.000 yıllık kafatası, Homo Erectus’un Güneydoğu Asya’daki bilinmeyen bir popülasyonuna dair ipuçları sundu.



Güneydoğu Asya’da deniz tabanında yapılan bir keşif, daha önce bilinmeyen bir Homo erectus topluluğunun varlığına işaret ediyor. Endonezya’nın Java Adası yakınlarındaki Madura Boğazı’nda yürütülen çalışmalar sırasında yaklaşık 140 bin yıl öncesine ait Homo erectus kalıntıları bulundu.

Araştırma ekibinin lideri Harold Berghuis, “Madura Boğazı insansıları bu avlanma stratejisini bağımsız olarak geliştirmiş olabilir; ancak başka bir ihtimal, kültürel bir etkileşimin yaşanmış olmasıdır,” açıklamasında bulundu.

Son Buzul Çağı’nda deniz seviyelerinin daha düşük olduğu dönemde Sundaland adı verilen geniş kara parçaları Asya anakarasına bağlanıyordu. Bulunan fosiller, bu bölgede nehirlerde balık, kaplumbağa, nehir köpekbalıkları ve hipopotam gibi canlıların yaşadığını ortaya koydu. Kara alanlarında ise fil, Stegodon ve su mandaları gibi büyük memelilerin bulunduğu tespit edildi.

Endonezya’da Keşfedilen Kafatası, Homo Erectus’un Avlanma Stratejilerine Dair Bilgi Sağlıyor

Araştırmacılar, bazı fosillerde bulunan kesik izlerinin, bu insansıların kaplumbağa ve büyük memelileri avladıklarını gösterdiğini belirtti. Bölgede bulunan Homo erectus topluluğunun özellikle genç ve güçlü bireyleri avladığı gözlemlendi. Bu yöntem, daha modern insan türlerinin avlanma tekniklerine benziyor. Araştırmacılar, bu durumun bölgede farklı insansı türleri arasında kültürel etkileşimi işaret ettiğini düşünüyor.



Yapılan araştırmalarda toplam 6.372 fosil bulundu ve bunlar arasında 36 farklı hayvan türü tespit edildi. Komodo ejderleri gibi büyük sürüngenlere ait kalıntılar da bulunurken bu türlerin o dönemde Sundaland bölgesinin en büyük avcıları olduğu belirtildi.

Harold Berghuis, kazılar sırasında son gününde bulduğu kafatası parçasının, Hollanda’da bulunan ve ünlü olan Neandertal fosiline benzediğini söyledi. İncelemeler sonucunda bu kalıntının Homo erectus’a ait olduğu doğrulandı.

Homo Erectus’un Evrimsel Tarihi Aydınlantılıyor

2014 ve 2015 yıllarında Surabaya limanı yakınlarında gerçekleştirilen büyük bir inşaat projesi sırasında çıkarılan yaklaşık 5 milyon metreküp kum ve kumtaşı içerisinden çıkan fosiller, bölgede gerçekleştirilen kazılar sonucu gün yüzüne çıkarıldı.



Elde edilen sonuçlar, Quaternary Environments and Human dergisinde dört ayrı çalışma olarak yayımlandı. Bu bulgular, Homo erectus’un evrimsel tarihindeki önemini ve bölgedeki eski insan popülasyonları arasındaki potansiyel etkileşimlerin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Kaynak: Live Science
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt