05 Haziran 2025, 15:27
|
|
|
Yıldızların Sahibi.
Ruh HalimSakin
|
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü- Victor Hugo
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü- Victor Hugo Www.TrendForum.Net
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü- Victor Hugo

“Ey halk! Ölüm cezasını sizin için değil, bakanlık görevine gelebilecek biz vekiller için kaldırıyoruz. Bu düzenlemenin toplumun üst katmanlarını rahatsız etmesini istemiyoruz. Çabuk celladı kovup yasanın üzerini çizelim.”
Victor Hugo, o dönemlerde çok sıkıntılar yaşandığı için bu kitabı önce anonim olarak yayımlamış, ardından ismini açıklamıştır. Bu kitap, tüm hukuk ve siyaset fakültelerinde okutulmalıdır. Karar vericiler –özellikle de bir insanın hayatına karar verecek olanlar– verdikleri kararın sonucunda oluşan cezanın yalnızca o şahsı etkileyeceğinden emin olmak zorundadır. Hugo’nun anlatmaya çalıştığı bariz nokta da bence tam olarak burasıdır. Evet, o adam bir suçlu. Fakat bu suçtan sadece kendisi etkilenmedi. O adamın çocuğu, eşi, tüm akrabaları, iş arkadaşları, dostları ve yaşadığı mahalle… Hepsi zan altında kaldı. Bu, sadece ona değil, çevresindeki herkese kesilmiş bir idam cezasıydı. Bir insanı öldürmek kolay bir şey değildir. Özellikle hukuk sisteminin yeterince gelişmediği, torpilin ve adam kayırmacılığın yaygın olduğu ülkelerde idam cezası asla geri getirilmemelidir. Eğer geri getirilecekse, bu kararı sadece bir savcı değil, halkın tamamı vermelidir – elbette bilimsel deliller temel alınarak! Kitapta Victor Hugo’nun, idam edilen adamın suçunu söylememesini ise bir parça yadırgadım. Çünkü bu durum, spekülasyonlara açık hâle geliyor. İnsanlığın etik ve evrensel ahlaki değerlerini göz önünde bulundurursak, psikolojik açıdan suçunu bilmediğiniz birine duyacağınız empati ile suçunu bildiğiniz birine duyacağınız empati birbirinden çok farklıdır. O adam bir çocuk katili olsaydı, ben de bu duyguları yine hissedebilir miydim? Aynı gözle bakabilir miydim? İnsanlar onun intikam olarak öldürülmesini zevkle izlerken, o insanlara sinirlenir miydim? Bunu asla bilemeyeceğiz.
Puanım 9/10
|
|