Yeni araştırmalar, 56 milyon yıl önce Dünya’nın ani ısınmasında yakın bir yıldız geçişinin etkili olabileceğini öne sürüyor.
Bilim insanları, Dünya’nın geçmişindeki iklimsel dalgalanmaların ardında yalnızca yanardağlar ya da atmosferik değişimlerin değil, yıldızlararası etkilerin de olabileceğini tartışıyor. Yeni bir hipoteze göre 56 milyon yıl önce meydana gelen ani küresel ısınma dalgası, Güneş Sistemi’ne yakın geçen bir yıldızın tetiklediği yıkıcı olaylarla bağlantılı olabilir.
Hawaii Üniversitesi Okyanus ve Dünya Bilimi ve Teknolojisi Okulu’ndan
Richard Zeebe ve Yale Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden
David Hernandez,
The Astrophysical Journal’da yayımlanacak yeni araştırmalarında, yıldız geçişlerinin Dünya’nın iklimi üzerindeki olası etkilerini inceledi.
Araştırmacılar, “Yıldız geçişleri, Güneş Sistemi’nin uzun vadeli dinamik evrimi, Oort bulutu kuyrukluyıldızlarının sisteme girişi ve Neptün ötesi nesnelerin özellikleri üzerinde önemli etkilere sahiptir” açıklamasında bulundu.
Yaklaşık 56 milyon yıl önce gerçekleşen Paleosen-Eosen Termal Maksimum (PETM) döneminde, küresel sıcaklıkta 5-8°C’lik bir artış ve atmosfer ile okyanuslarda büyük bir karbon birikimi yaşandı. Bu süreç 10.000 ila 20.000 yıl içinde gelişti ve yaklaşık 100.000 ila 200.000 yıl sürdü.
Dünya’nın 56 Milyon Yıl Önceki Isınmasının Biyosfer Üzerindeki Etkileri
PETM’in biyosfer üzerindeki etkileri oldukça kapsamlıydı. Birçok deniz organizması yok oldu, tropikal ve subtropikal bölgeler kutuplara doğru genişledi, primatlar ve diğer memeliler ortaya çıktı. Bu dönemin nedenleri hâlâ tartışılıyor; volkanik patlamalar, kuyruklu yıldız çarpması, metan klatratlarının salınımı ve yörüngesel zorlama gibi çeşitli hipotezler öne sürülüyor.
Bilim insanları, yıldız geçişleri sırasında dev gezegenlerin önemli bir rol oynadığını düşünüyor. Gezgin bir yıldız yakından geçtiğinde, dev gezegenlerin çekim alanları geçişin etkisini artırabilir ve küçük gezegenlerin yörüngelerini değiştirebilir.
Araştırmacılar, PETM ve diğer iklimsel değişikliklerin yıldız geçişlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için, Güneş Sistemi’nin son teknoloji bir modelini kullandı ve 400 simülasyonda rastgele yıldız parametrelerini test etti. Toplam 1.800 yıldız geçişi incelendi.
Geçen yıl yayımlanan bir makalede, gezegen bilimcileri
Nathan Kaib ve
Sean Raymond, “Güneş’in yakın yıldız popülasyonunu içeren simülasyonlar sunuyoruz ve yakından geçen alan yıldızlarının, dev gezegenler üzerindeki çekim bozulmaları yoluyla tüm gezegen sistemimizin yörüngesel evrimini değiştirdiğini görüyoruz,” ifadelerini kullandı.
Aynı Araştırma, Farklı Sonuç
Zeebe ve Hernandez ise farklı bir sonuca ulaştı. Ay’ın stabilize edici etkisini ve daha kapsamlı bir Güneş Sistemi modelini kullanan araştırmacılar, yıldız geçişlerinin Dünya’nın dramatik paleoiklim değişimlerinin arkasında olmadığını gösterdi.
Gelecekte de yıldız geçişleri bekleniyor. Turuncu cüce
Gliese 710’un yaklaşık 1,29 milyon yıl sonra 0,1663 ışık yılı veya 10.520 astronomik birim mesafeden geçeceği tahmin ediliyor. Bu yıldızın yüzde 86 olasılıkla Oort Bulutundan geçeceği ve bazı araştırmacılara göre iç Güneş Sistemi’ne bir kuyruklu yıldız sürüsünü tetikleyebileceği öngörülüyor.
Kaynak:
Universal Today