Peru’nun başkenti Lima’daki doğal gaz hattı çalışmaları sırasında yaklaşık 1.000 yıllık bir çocuk mumyası bulundu.
Peru’nun başkenti Lima’da sıradan bir altyapı çalışması tarihin kapılarını araladı. Doğal gaz boruları döşenirken sadece yarım metre derinlikte bulunan mumya, yaklaşık 1.000 yıl öncesine ait bir çocuğa ait. Özenle sarılmış pozisyondaki mumya, söz konusu coğrafyada ölüm ritüellerinin ne denli derin ve sembolik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Calidda doğal gaz şirketinin çalışanları, Lima’nın kuzeyindeki
Puente Piedra bölgesinde boru hattı döşeme çalışmaları sırasında, yerel bir ağaç türü olan huarango ağacının gövdesine rastladı. Şirketin bilimsel koordinatörü Arkeolog
Jesus Bahamonde, bu ağaç gövdesinin geçmişte “mezar işareti olarak kullanıldığını” belirtti.
Ekipler, ağaç gövdesinin 1,2 metre altında, 10-15 yaşları arasında olduğu tahmin edilen bir erkek çocuğa ait mumyalanmış kalıntılar buldu. Arkeolog
Jose Aliaga, mumyanın hâlâ koyu kahverengi saçlarını koruduğunu açıkladı.
Kalıntılar, oturur pozisyonda, kolları ve bacakları bükülmüş halde bir örtüye sarılı olarak bulundu. Mumyanın yanında su kabakları ve seramik objeler yer alıyordu. Geometrik desenler ve balıkçı figürleriyle süslenmiş tabaklar, şişeler ve testiler de mezarın içindeki diğer buluntular arasında.
Çocuk Mumyasının Sırları Bin Yıl Sonra Açığa Çıkıyor
Peru Arkeologlar Koleji Dekanı
Pieter Van Dalen, “Peru kıyılarında, özellikle Lima’da arkeolojik kalıntılara rastlamak oldukça yaygın. Bunlar genellikle mezarlar, gömütler ve mumyalanmış bireylerden oluşuyor,” açıklamasında bulundu. Mezar ve buluntular, MS 11. ve 15. yüzyıllar arasında Lima bölgesinde yaşamış Pre-İnka Chancay kültürüne ait.
Peru’da kıyı bölgelerinde bulunan mumyalar genellikle doğal yollarla mumyalanmış durumda. Çöl bölgelerindeki yaz sıcağının etkisiyle derinin dehidrate olması sonucu gerçekleşen bu doğal süreç, kalıntıların korunmasını sağlıyor. Ancak bazı mumyaların kültürel nedenlerle özel işlemlerden geçirildiği de biliniyor.
10 milyon nüfuslu modern Lima’nın altında 500’den fazla arkeolojik alan bulunuyor. Yerli Quechua dilinde “huaca” olarak bilinen antik mezarlıklar bunların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Calidda şirketi, 2004’ten bu yana 2.200’den fazla arkeolojik keşfe imza attı.
Peru’da altyapı şirketlerinin toprak kazısı yaparken arkeolog çalıştırması yasal bir zorunluluk. Bu düzenleme, ülkenin zengin arkeolojik mirasının korunmasına yardımcı oluyor. Yakın zamanda yapılan diğer önemli keşifler arasında, kutsal Caral kentinde bulunan 5.000 yıllık soylu kadın kalıntıları ve Peru’nun güneyinde keşfedilen, 24 savaş kurbanına ait kalıntıların bulunduğu antik mezar da yer alıyor.
Kaynak:
Phys