Bir üniversitesi öğrencisi, İngiltere’nin Jurassic Sahili kıyısında 145 milyon yıllık bir memeli fosili keşfederek bilim dünyasına yeni bir tür kazandırdı.
İngiltere’nin Jurassic Sahili’nde Portsmouth Üniversitesi’nden bir lisans öğrencisi tarafından keşfedilen fosil, soyu tükenmiş bir memeli türüne ait yeni bir türü ortaya koydu.
145 milyon yıllık alt çene kemiği fosili, dinozorlarla birlikte yaşayan erken memeliler hakkında nadir bilgiler sunuyor.
Keşif, 145 milyon yıl önce başlayıp 139,8 milyon yıl önce sona eren Beriaziyen dönemine tarihleniyor ve Çokyumrulular adı verilen, arka dişlerindeki jilet benzeri yapılarla şekillenmiş soyu tükenmiş memeli grubuna ait.
Dinozorlarla Aynı Çağda Yaşamış Yeni Bir Memeli Türü Keşfedildi
Fosili bulan 22 yaşındaki paleontoloji öğrencisi
Benjamin Weston, Durlston Bay kıyılarında saha çalışması yaparken sadece 16.5 milimetre uzunluğunda bir çene kemiği buldu.
Yeni türe Novaculadon mirabilis adı verildi. “Novacula” kelimesi, hayvanın jilet kadar keskin arka dişlerini; “mirabilis” ise olağanüstü korunmuş yapısını ifade ediyor.
Fosilin ön kısmında uzun, keskin bir kesici diş, ardından belirgin bir boşluk ve dört keskin kenarlı ön azı dişi yer alıyor. Yapısı itibarıyla tavşan çenesini andırsa da diş dizilimindeki ayrıntılar, onu Çokyumrulular grubuna yerleştiriyor.
Keşif, Proceedings of the Geologists’ Association dergisinde yayımlandı ve Swanage bölgesinde Viktorya döneminden bu yana bulunan ilk Çokyumrulu çene kemiği olarak kayıtlara geçti. Bulgunun alışılmadık formu ve boyutu, yeni bir tür olduğunu teyit etti.
Benjamin Weston, “Çeneyi sahilde bulduğumda ne olduğunu tahmin ettim ama bu keşin beni nereye götüreceğini hayal edemezdim,” dedi.
Bilgisayarlı Tomografi Taramaları ile “Dijital Diş Cerrahisi”
Araştırma ekibi, fosilin çevresindeki kayalardan zarar görmeden ayrılması için ileri düzey bilgisayarlı tomografiyle tarama teknolojisini kullandı. Üniversitenin Elektrik ve Mekanik Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Charles Wood, fosilin kaya içindeki yapısını ortaya çıkarmak için BT taramaları gerçekleştirdi.
Ardından, eski Portsmouth öğrencisi ve Abu Dabi’de çalışan
Jake Keane, dijital işlemle kaya kalıntılarını temizleyerek her bir dişi izole etti. Bu süreç, ekip tarafından “dijital diş cerrahisi” olarak adlandırıldı.
Teknoloji Fakültesi’nden
John Fearnly, 3D yazıcılarla 10 kat büyütülmüş fosil replikalarını oluşturarak detaylı incelenmesini sağladı.
Araştırmaya
Dr. Roy Smith, Emeritus Profesör David Martill ve üniversitenin onursal araştırma görevlisi
Dr. Steve Sweetman liderlik etti.
Sweetman, bubulguyu şu sözlerle değerlendirdi:
“Grant Smith’in o olağanüstü Eteneliler memeli dişlerini bulduğu anı hatırladım. Çenesini ilk gördüğümde aynı şekilde şaşkına döndüm. Durlston Bay bölgesinin bu kadar önemli bulgular sunmaya devam etmesi etkileyici.”
Fosil, Erken Memelilerin Evrimini Aydınlatıyor
Novaculadon mirabilis, hepçil beslenme özellikleri taşıyor. Keskin diş yapısı, solucanlar ve böcekler gibi omurgasızlarla beslendiğini gösteriyor. Bu özellik, onu modern kemirgenlerden ayırıyor.
Çokyumrulular, Mezozoik dönemin en çeşitli memeli grubunu temsil ediyor. Yaklaşık 200 türle 130 milyon yıllık evrimsel geçmişe sahip bu canlılar, yeraltında yaşayanlardan ağaçlara tırmananlara kadar çeşitli ekolojik nişlerde varlık göstermiştir.
Kaynak:
Sci Tech Daily