50. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde en prestijli ödül olan Halkın Seçimi Ödülü’nün sahibi, Chloé Zhao’nun yönettiği “Hamnet” oldu.
Chloé Zhao’nun
Maggie O’Farrell’ın romanından uyarlanan
Hamnet filmi, 2025 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Halkın Seçimi Ödülü’nü (People’s Choice Award) kazanarak ödül sezonunda iddialı bir adım attı.
Sinema dünyasında ödül sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen Toronto Film Festivali, bu yıl 50. kez düzenlendi. Venedik ve Telluride film festivallerinin ardından gerçekleşen etkinlik, Oscar yarışının da önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Hamnet, William Shakespeare ve eşi Agnes’in genç yaşta kaybettikleri oğullarının ardından yaşadıkları yas sürecini konu alıyor. Filmde Shakespeare rolünü
Paul Mescal üstlenirken, eşi Agnes karakterini
Jessie Buckley canlandırıyor.
Video bağlantısı üzerinden ödülü kabul eden Chloé Zhao, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Gençliğimde çok yalnızdım. Hikâyeler yazıp manga çiziyor ve yabancıların tepkilerini okuyabilmek için bunları internete yüklüyordum. Beğenseler de beğenmeseler de onlarla bir bağ kurduğumu hissediyor, dünyanın biraz daha az yalnız bir yer olduğunu düşünüyordum.”
İşte 50. Toronto Film Festivali’nin Diğer Kazananları
Festivalin diğer önemli ödüllerinde,
Guillermo del Toro’nun yönettiği Frankenstein ikinci,
Rian Johnson’ın imzasını taşıyan Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery üçüncü oldu.
Festival tarihinde ilk kez verilen Uluslararası Halk Seçimi Ödülü’nü
Park Chan-wook’un kara komedi türündeki No Other Choice filmi kazandı. Belgesel dalında ise tartışmalı yapım The Road Between Us: The Ultimate Rescue birinciliği elde etti.
Toronto Film Festivali’nin Halk Seçimi Ödülü’nün Oscar’daki karşılığı dikkat çekici. 2011’den 2023’e kadar ödülü kazanan tüm filmler En İyi Film dalında ya Oscar adaylığı ya da ödülün kendisini kazandı. Geçen yılın galibi The Life of Chuck ise gişede beklenen başarıyı yakalayamadı.
Chloé Zhao, bu ödülü ikinci kez kazanan ilk yönetmen oldu. Yönetmen daha önce 2020 yılında Nomadland ile aynı başarıyı elde etmişti.
Bu yılki festival resmi basın konferanslarının olmaması ve resmi bir film yarışmasının bulunmamasına rağmen, yıldız oyuncuların kırmızı halı geçişleri ve hayranlarıyla çektirdikleri selfie’lerle renkli anlara sahne oldu.
Kaynak:
The Guardian