James Cameron, Alien 3’e yönelik yıllar sonra dile getirdiği sert yorumlarla serinin en çok konuşulan anlatı tercihini yeniden gündeme taşıdı.
James Cameron, 1992 yapımı Alien 3 filminde, önceki yapımda kendisi tarafından yaratılan önemli karakterlerin erken şekilde öldürülmesini sert ifadelerle eleştirdi. Cameron, bu tercihin serinin anlatısına zarar verdiğini savundu.
1986 yılında
James Cameron’ın yönettiği Aliens,
Ridley Scott’ın imzasını taşıyan ilk Alien filminin devamı olarak sinema izleyicisiyle buluşmuştu. İlkinin bilimkurgu tonuna kıyasla daha aksiyon ağırlıklı anlatımıyla öne çıkan yapım, seriye sevilen yeni karakterler kazandırdı.
Bunlar arasında
Michael Biehn’in canlandırdığı Onbaşı Hicks,
Lance Henriksen’in hayat verdiği android Bishop ve
Carrie Henn’in oynadığı yetim çocuk Newt bulunuyordu. Newt karakteri,
Sigourney Weaver’ın canlandırdığı Ellen Ripley için adeta bir manevi kız figürüne dönüşmüştü.
James Cameron, Alien 3’ün Tartışmalı Başlangıcını Eleştirdi
Ancak Alien 3’ün açılışında, tüm bu karakterlerin kaçtıkları aracın bir hapishane gezegenine çakılması sonucu hayatlarını kaybettikleri görülüyor. Yalnızca Ripley hayatta kalıyor.
David Fincher’ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan Alien 3, önceki filmlerden anlatım tonu açısından ciddi şekilde ayrılıyor.
Yapım, stüdyo müdahaleleri nedeniyle hem izleyiciler arasında bölücü bir konuma yerleşmiş hem de Fincher’ın kendisi tarafından sahiplenilmeyen bir film hâline gelmişti.
Michael Biehn’in sunduğu Just Foolin’ Around adlı podcast programına konuk olan James Cameron, bu anlatı tercihiyle ilgili rahatsızlığını açıkça dile getirdi. Cameron şu ifadeleri kullandı:
“Bunun yapılmış en aptalca şey olduğunu düşündüm. Önce Hicks, Newt ve Bishop gibi karakterler etrafında ciddi bir izleyici bağlılığı oluşturuyorsun ve ardından bir sonraki filmde ilk yaptığın şey hepsini öldürmek oluyor. Gerçekten çok zekice. Sonra da tüm bu karakterleri izleyicinin sevmediği ve ölmelerini istediği bir grup lanet mahkûmla değiştiriyorsun. Çok parlak bir fikir, değil mi?”
David Fincher’a Ayrı Bir Parantez
Cameron, eleştirilerinde filmin yönetmeni
David Fincher’ı özellikle ayrı tuttu. Bu kararların doğrudan Fincher’a ait olmadığını vurgulayan Cameron, şunları söyledi:
“Fincher’ın işlerini çok severim. Bu onun ilk uzun metrajlı filmiydi ve birçok farklı ses tarafından yönlendiriliyordu. Bu nedenle onu bu konuda sorumlu tutmuyorum.”
Şu sıralar Avatar: Fire and Ash filminin tanıtım sürecinde olan
James Cameron, geçmişe dair açıklamalarıyla da gündemde yer alıyor.
Kaynak:
NME