|
Yanıt: Forumda Siyaset Konuları Olmalı Mı?
Öncelikle belirteyim; ben hem iş hayatımda, hem özel hayatımda, hem online platformlarda insanlarla kesinlikle siyaset, din ve futbol konularını konuşmam, girildiğinde de nazikçe konu değiştiririm -keza futbol ile de hiç ilgim yoktur-. Seviyesini ve bilgisini bildiğim reelden çok kısıtlı tanıdığım insan ile oturup bu tarz kritik konuların analizini ve değerlendirmesini yaparım.
Bu girizgâhı yaptıktan sonra belirmek isterim ki;
Siyaset insanın en temel meselelerinden biridir. Nasıl yaşayacağımız, kimin yöneteceği, paranın nereye gideceği, özgürlüklerin ne olacağı... Bunları konuşmamak, aslında en önemli konuyu konuşmamak demek. Forumu “sadece teknik, eğlence, hobi” diye kısıtlamak, insanları bebek gibi korumak gibi geliyor bazen.
Ama gerçek şu: Türkiye’de (ve çoğu yerde) siyaset tartışması %90 ihtimalle kavga, hakaret, trolleme bataklığına dönüyor. İnsanlar maalesef fikir tartışmıyor, taraf tutup ötekini ezmeye çalışıyor, kendi bildiğini doğru kabul edip konuşmaya dayatma aşamasında başlıyor. Bu da her ortamda olduğu gibi forum platformlarını da zehirliyor, üyeleri kaçırıyor, ortamlar geriliyor. Türk insanı maatteessüf çoğu zaman münazara ile münakaşayı karıştırıyor, sınırları dengede tutmayı beceremiyor. Ve maalesef çabuk sinirlenen, karşı tarafı asla tam olarak dinlemeyen ve baskın gelmek adına söz hakkı tanımayan bazı alışkanlıklarımız var ve bunlar yeni değil.
Yasaklamak kolaycılıktır ama siyaseti tamamen susturmak da entelektüel tembelliktir. İkisinin ortası zor, fakat en dürüst ve yetişkin yaklaşım da bu dengedir. Bazı konular konuşulabilmeli ama dengeli, saygılı ve kontrollü.
Burada beni tanıyan arkadaşlar bilir, benim çok sevdiğim bir söz var, yazımı yüksek müsaadenizle onunla bitireyim: "Zevkler ve renkler tartışılır, ama herkesle değil"
Muhabbetle.
Sadece kahve içerken "Yazar"
◢
|