Tekil mesaj gösterimi
Alt 03 Mart 2026, 05:45   #1
Zaman Yolcusu 
Ruh HalimDusunceli
Yanıt: Sence insanlar gerçekten değişebilir mi, yoksa karakter sabit midir?

Sence insanlar gerçekten değişebilir mi, yoksa karakter sabit midir?
Www.TrendForum.Net

Güzel ama cevaplarken dikkat edilmesi gereken bir soru. Sorudaki bağlamı iyi anlamak gerek. Soru "karakter" üzerine. Karakter, mizaç ve kişilik birbirinden ayrı kavramlar. İnsanlar genelde bunları karıştırabiliyorlar.

Konuyu bilimsel konsensüs detaylarıyla analiz edebilmek için bu ayrımlara tam anlamıyla hakim olmak gerekiyor. Ben yazmayı ve bildiklerimi paylaşmayı çok seviyorum. Aslında çok uzun konu, saatlerce yazılıp çizilebilir analize konu edilebilir lakin bu derece detaya girmeyi şimdilik gerekli görmüyorum. Bu konuyu psikolojide genel kabul gören big five (ocean) modeliyle analiz ediyorlar. Merakı olan değerli üyelerimiz araştırabilirler.

Konuya dönecek olursak;

Karakter mizaçtan farklıdır. Ergenlikle birlikte gelişmeye başlar fakat karakterin ana çerçevede oturması otuzlu yaşlara, hatta kırka doğru olur. Zaten karakter kişiliğin olgunlaşması ile ilgilidir. Mizacın üzerine inşa edilir ve yaşantı ile şekillenir. Oturduktan sonra dahi küçük değişimlere maruz kalır. Bu sebeple aslında soruya uzaktan bakıldığında, karakterin değil de mizacın tanımını istiyor gibi. Çünkü "insanlar gerçekten değişebilir mi" tarafındaki o hissedilen radikallik, erken dönemde oturan ve aşırı stabiliteye sahip olan mizacın kapsamında.

Bu soru karakter değil de mizaç olarak sorulsaydı; mizacın büyük kısmı çocukluk yaşlarında oturması hasebiyle sonradan sadece minör değişimler yaşar, genel manada stabildir diyebilirdik. Atasözlerinden gelen "insan yedisinde ne ise yetmişinde odur" sözü mizacı tanımlar, karakteri değil. Kaldı ki ben bu söze de tam anlamıyla katılmıyorum. Çünkü yaşanan büyük travmalar mizaçta da majör değişiklikler yaratabiliyor. Konunun bu tarafında da araştırma sonucu ortaya çıkan bir çok klinik bulguya rastlamıştım.

Bir de kişilik var ki karakter ve mizaçtan da ayrı bir kavram. Bundan sebep analize başlarken bu ayrımı iyi yapmak gerektiğini özellikle vurgulama gereği duydum. Bu kavramların da kendi içlerinde dönemleri, yoğunlukları, etkilenen faktörleri ve iç prensipleri var. Konu çok uzun ve kapsamlı. Sabaha kadar konuşulabilir; zira neredeyse sabah oldu

Muhabbetle.

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.

Usulün bozulduğu yerde hukuk, üslûbun bozulduğu yerde muhabbet kalmaz.

◤ ~ Vakit buldukça "Düşünür"
Sadece kahve içerken "Yazar"
◢

Alıntı ile Yanıt