Oscar Piastri için yeni sezon, Avustralya Grand Prix’sinde henüz yarış başlamadan büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. McLaren pilotu, evindeki yarış için gride yerleşirken yaşadığı talihsiz kazanın ardından start alamadı.
McLaren takım patronu Andrea Stella, yaşanan durumu, “Gerçekten çok talihsizdi. Kendi seyircisi önünde onun için kesinlikle zor bir andı.” diyerek yorumladı.
Geçen sezon takım arkadaşı Lando Norris’e karşı şampiyonluğu az bir farkla kaçıran Piastri için 2026 yeni bir fırsattı. Ancak Stella’ya göre Avustralyalı pilot bu hayal kırıklığının üstesinden geldiğinde daha kararlı ve güçlü olacak.
“Oscar mental olarak çok güçlü bir kişiliğe sahip. Bu yaşananları daha da odaklanmak ve kararlı olmak için kullanacaktır. Çin yarışından itibaren bunu göreceğimizi düşünüyorum.”
“Bu tür durumlarda her zaman birlikte hareket ederiz. Takım olarak her koşulda birbirimizi destekliyoruz.”
Piastri’nin kazasının arkasında ise birkaç teknik etken bulunuyor. Stella’ya göre olay temelde üç faktörün birleşimiyle meydana geldi.
İlk olarak, formasyon turunda kullanılan soğuk lastiklerin yeterli tutuşu sağlamaması önemli bir faktör. İkincisi, Piastri’nin kerb üzerinden geçmesi de kaza ihtimalini arttırdı. Son olarak yeni sezonda kullanılan güç ünitelerinin genel karakteristiği de kazada etkili olmuş olabilir. Batarya gücünün daha büyük rol oynadığı yeni sistemlerde vites değişimi sonrası ortaya çıkan ekstra tork, tekerlek patinajına yol açabiliyor. Son dönemlerde startlarla ilgili gündeme gelen en büyük güvenlik sorunlarından biri de tam olarak buydu.
Piastri de kazanın ardından yaptığı açıklamada beklemediği bir güç artışı yaşadığını, “Beklemediğim şekilde yaklaşık 100 kW ekstra güç geldi.” sözleriyle ifade etti. Bu durumun araç kontrolünü son derece zorlaştırdığını da ekledi.
Evindeki yarışa başlayamamak genç pilot için büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Özellikle geçen yıl Melbourne’de yağmurlu yarışta podyumu kaçırmasının ardından bu sezon daha güçlü bir sonuç hedefliyordu.
Piastri yine de moralini yüksek tutuyor ve hafta sonunun tamamen olumsuz geçmediğini düşünüyor.
“Geçen yıl sonuç istediğim gibi olmasa da yarıştan olumlu dersler çıkarmıştım. Bu yıl hayal kırıklığı daha da büyük ama yine aynı şeyi yapmaya çalışıyorum.”
“Araçta rahat hissettiğimi söyleyebilirim. Hafta sonu boyunca iyi bir ritim yakaladığımı düşünüyordum.”
“Buradan dersler çıkarıp gelecek hafta daha güçlü geri döneceğim.”
motorsport