Ferrari takım patronu Frédéric Vasseur, Formula 1’de yeni sezonla birlikte tartışma yaratan start prosedüründe daha fazla değişiklik yapılmasına karşı çıkarak net bir duruş sergiledi.
2026 kurallarıyla startlar, griddeki birçok takım için önemli bir sorun haline gelirken Ferrari araçları bu konuda avantaj sağlamış durumda. Daha küçük turbo yapısı, güç ünitesinin doğru devir aralığına kolayca ulaşmasını sağlıyor ve daha istikrarlı kalkışlar elde edilmesine yardımcı oluyor.
Bu nedenle Charles Leclerc ve Lewis Hamilton, Melbourne ve Şanghay’daki yarışlarda ön sıradan başlamamalarına rağmen ilk viraja önde girmeyi başardı.
Ferrari’nin bu sorunu bir yıl önceden öngördüğü ve FIA’ya bildirdiği ancak bu uyarının dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine takım, kurallara uyum sağlamak adına güç ünitesinde değişiklikler yaptı.
Ancak Bahreyn’deki sezon öncesi testlerinde yaşanan ciddi sorunların ardından FIA, güvenlik gerekçesiyle start prosedüründe değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle start sürecinden önce mavi ışık prosedürü kullanılarak sürücülere turbo hazırlığı için beş saniyelik bir süre tanındı.
Buna rağmen Avustralya ve Çin Grand Prix’lerinde birçok pilot startta zorlanmaya devam etti.
Mercedes pilotu George Russell, Şanghay öncesinde yaptığı açıklamada sorunun turbo avantajından ziyade enerji geri kazanımıyla ilgili bazı kurallardan kaynaklandığını belirtmiş ve bir takımın bu alanda yapılacak değişiklikleri engellediğini söylemişti. Russell’ın bu sözleri Ferrari’yi işaret ediyor şeklinde yorumlandı.
Basına konuşan Vasseur ise bu iddialara sert bir yanıt verdi.
“Start prosedüründe zaten beş saniyelik sistemle büyük bir değişiklik yapıldı. Bir yıl önce FIA’ya gidip bu konuyu dile getirmiştim. ‘Bu zor olacak’ demiştim. Bana verilen yanıt çok netti: Aracı kurallara göre tasarlamalısınız, kuralları araca göre değiştiremezsiniz.”
“Biz de aracı kurallara göre geliştirmek için çalıştık. Beş saniyelik mavi ışık sistemi bize hiçbir fayda sağlamadı. Güvenlik önlemleriyle ilgili sorunum yok ama bir noktada da yeter artık.”
Vasseur, konunun kendisi için kapanıp kapanmadığı sorulduğunda, “Benim için evet.” şeklinde kısa bir yanıt verdi.
motorsport