Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2026, 10:09   #1
heulwen
Men of Mayhem
Ruh HalimYorgun
Kuantum Sınırında Tam Hizalanma: Nanorotorlar İlk Kez 2D Temel Duruma Soğutuldu

Kuantum Sınırında Tam Hizalanma: Nanorotorlar İlk Kez 2D Temel Duruma Soğutuldu
Www.TrendForum.Net

Viyana Üniversitesi, TU Wien ve Ulm Üniversitesi'nden araştırmacılar, kuantum mekaniğinin sınırlarını zorlayan bir başarıya imza attı. Nature Physics dergisinde yayımlanan çalışmada, lazer ışığıyla havada asılı tutulan bir silika nanorotorun dönme hareketi (librasyon), iki eksende birden kuantum temel durumuna (mümkün olan en düşük enerji seviyesi) kadar soğutuldu.

Keşfin Önemli Detayları ve Geleceği:

Heisenberg Limiti: Nanoparçacığın yönelimi, Heisenberg'in belirsizlik ilkesinin dayattığı "sıfır noktası dalgalanmaları" sınırına kadar indirildi. Bu hassasiyet, bir pusula iğnesinin bir bakterinin genişliğinden daha kesin bir şekilde (20 µrad belirsizlikle) hizalanmasına benzetiliyor.

Makroskopik Kuantum Deneyleri: Yaklaşık 100 milyon atomdan oluşan bu "devasa" yapılar, kuantum sınırlarında kontrol edilerek klasik dünya ile kuantum dünyası arasındaki köprüyü inceliyor.

Ultra Hassas Sensörler: Bu teknoloji, son derece küçük kuvvetleri ölçebilen kuantum tork duyargalarının ve madde-dalga interferometrisinin önünü açıyor. Araştırmacılar, gelecekte bu rotorları serbest bırakarak tüm yönlerde aynı anda döndükleri "kuantum süperpozisyon" durumlarını gözlemlemeyi hedefliyor.

Evrim Ağacı

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.

𐱅𐰭𐰼𐰃:𐱅𐰇𐰼𐰜𐰇𐰏:𐰚𐰇𐰔𐰓𐰔𐰇𐰤:𐰘𐰏𐰓𐰔𐰇𐰤

Şimdi senin o durgun ve her şeyden çekilmiş halini,
bir yaşam tembelliği sanıyorlar.

Alıntı ile Yanıt