17 Mayıs 2026, 21:20
|
|
|
Ruh HalimKeyifli
|
Oscarlı Yönetmen Gişede Çakılan Bilimkurgu Filmi Hakkında İlk Kez Bu Kadar Açık Konuştu
Oscarlı Yönetmen Gişede Çakılan Bilimkurgu Filmi Hakkında İlk Kez Bu Kadar Açık Konuştu Www.TrendForum.Net
Mickey 17’nin gişedeki hayal kırıklığı sonrası konuşan Bong Joon-ho, filmin tüm yaratıcı kararlarının kendisine ait olduğunu söyledi.
Parazit ile Oscar kazandıktan sonra çektiği ilk film olan Mickey 17 ile beklentilerin altında kalan Bong Joon-ho, yapımın başarısızlığı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yönetmen, Robert Pattinson’lı bilimkurgu filminin hem iyi hem de kötü yanlarının tamamen kendisine ait olduğunu belirterek, “Beğenmediyseniz bana yüklenin,” ifadelerini kullandı.
Güney Koreli yönetmen, 2019 yılında Parazit ile Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanmış, 2020’de ise bu filmle En İyi Uluslararası Film dalında Oscar ödülünü almıştı. Bu büyük başarının ardından gözler Bong Joon-ho’nun bir sonraki projesine çevrilmişti.
Yönetmenin Edward Ashton’ın aynı adlı romanından uyarladığı Mickey 17, yaklaşık 118 milyon dolarlık yapım bütçesi ve 80 milyon dolarlık pazarlama harcamasıyla kariyerinin en pahalı filmi oldu. Ancak film, dünya çapında yalnızca 133 milyon dolar hasılat elde ederek Warner Bros. için önemli bir maddi kayba yol açtı.
Filmin çıkış süreci de oldukça inişli çıkışlıydı. İlk olarak Mart 2024’te vizyona girmesi planlanan film, bir yıl ertelendi. Bu gecikme döneminde basına yansıyan haberlere göre, stüdyo ile yönetmen arasında filmin “daha erişilebilir” bir versiyonu üzerinde yaratıcı fikir ayrılıkları yaşanıyordu.
2023 ve 2024’te yapılan test gösterimlerinin kötü sonuçlar verdiği, Warner Bros.’un uyarılarına rağmen Bong Joon-ho’nun Parazit’in de kötü test sonuçları aldığı gerekçesiyle bu uyarıları dikkate almadığı öne sürüldü. Hatta stüdyonun, yönetmenin versiyonundan 10 puan daha yüksek test sonucu alan alternatif bir kurgu hazırladığı ancak Bong’un sözleşmesindeki “son kurgu” maddesi nedeniyle kendi versiyonunda ısrar ettiği iddia edildi.
Bong Joon-ho: “Mickey 17 Filmini Beğenmediyseniz Bana Sövün”
Mickey 17 hakkında konuşan Bong Joon-ho, tüm bu iddialara açıklık getirdi ve sözleşmesinde yönetmenin son kurgu hakkının olduğunu doğruladı.
Variety dergisine verdiği röportajda yönetmen şunları söyledi:
“Yönetmenin son kurgusu sözleşmemin bir parçasıydı ve stüdyodaki herkes ile ajansımdakiler beni korumak için ellerinden geleni yaptılar. Post prodüksiyon sırasında elbette çok fazla tartışma ve gidip gelen çok sayıda fikir oldu. Ancak kimse bana bir şeyi zorla kabul ettirmeye ya da baskı yapmaya çalışmadı.”
Yönetmen, 100 milyon doların üzerinde bütçesi olan ilk filmi olması nedeniyle “psikolojik ve zihinsel baskı” hissettiğini de ekledi.
Bong Joon-ho, filmin başarısızlığı konusunda ise hiçbir suçu stüdyoya veya başka bir tarafa atmadı.
“Şanslıyım ki, Mickey 17 kadar büyük bir film de dahil olmak üzere tüm filmlerim yönetmenin son kurgusuyla yayınlandı ve bu filmin tüm iyi kısımları da tüm kötü kısımları da benden geldi. Tüm sorumluluğu üstleniyorum. Eğer beğenmediyseniz, bana sövün.”
Bong Joon-ho Yeni Filmlerinin Hazırlıklarına Devam Ediyor
Yönetmen ayrıca yaşadığı deneyimin ardından artık daha küçük bütçeli filmlere yöneleceğini belirtti.
Bong Joon-ho’nun bir sonraki projesi, ilk animasyon filmi olan Ally. Neon tarafından satın alınan filmin 2027 yılında vizyona girmesi planlanıyor. Aynı zamanda Seul metrosunda geçen bir korku hikâyesi üzerine çalıştığı da biliniyor.
Kaynak: Variety
|
|