Tekil mesaj gösterimi
Alt 19 Aralık 2022, 15:41   #1
Çevrimdışı
Zeytin
Saygın Üye
Udma Peynir Müzesi'ne ziyaretçilerden tam not




Udma Peynir Müzesi'ne ziyaretçilerden tam not
Www.TrendForum.Net

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık dört ay önce hizmet vermeye başlayan Udma Peynir Müzesi ve Restoranı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'ndeki Eski Hamam’ın restorasyonu sonucu hizmete açılan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulunduğu kahvaltılık menüsüyle misafirlerinden tam not alıyor.

İlk aşamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müzenin yapımı tamamlandığında Antep peynirinin üretim süreci uygulamalı olarak adeta bir görsel şov ile anlatılacak. Coğrafi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli pay sahibi olacak müzede ayrıca 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı açıklamada, eski Türkçede “Udma”nın “sütün uyutulması”, yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekanı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.



YÖRESEL LEZZETLERİYLE ZİYARETÇİLERİN DAMAĞINA DOKUNUYOR

Müzenin yapımının sürdüğünü ancak ilk aşamada restoran bölümünün faaliyete başladığını anlatan Tural, Gaziantep’te kahvaltı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Dedelerimizin zamanından gelen besin değeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmiş dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçılan çekirdek artıkları, nohut kırıkları, fasulye kırıkları, çekirdek artıklarının hep birlikte dövülmesiyle yapılan kahvaltı ürünü. Bunun yanı sıra evde kurumuş bayat ekmeklerin soğan ve maydanozla karıştırılmasıyla elde edilen omaç var. Diğer yandan besleyici değeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltıda çok nadir bilinen, baklava kırığı böreği de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanın artan kenarları toplanarak gelir seviyesi düşük aileler tarafından dürüm yapılır yenirdi. Biz bunu Udma’da börek şekline getirdik. Yine Gaziantep’in kırma zeytini menüde mevcut. Restoranımız ağırlıklı olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barındırıyor.”

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt