Tekil mesaj gösterimi
Alt 04 Ocak 2023, 18:21   #3
Çevrimdışı
Er Şaban
Charismax
Yanıt: Site haritası oluşturmasak sitelerimiz google'de çıkmaz mı?




Regex kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Sitemap dosyası körün eline baston ya da navigasyon cihazı vermek gibidir. Veya ülkeye gelen turiste tur rehberliği etmek üzere bir danışman görevlendirmek gibi.

Siteyi Google Search Console'a ekleyip site haritası göndermek (Google'ı örnek olarak verdim, Yandex de olabilir) arama motoru botuna "bak kardeşim, bu sitede şu şu sayfalar bu bu hiyerarşide ve şöyle şöyle tarayacaksın" demektir yani.

Kendi haline bırakırsan da yapay zekaya sahip arama motoru örümceği gelir, tarar, indexler ama yolunu kendi bulacağı için bu süreç uzar. Örneğin etiket sayfalarında buraları indexlesem mi agey diye haddinden fazla zaman geçirir.

Farklı bir nokta daha var. Son yıllarda artan internet sitesi sayısı ve spam sitelerin de her sektörü istila etmesinden dolayı Google tarama bütçesini normal açılıp bırakılan siteler için yetersiz tuttuğunu açıkladı. Bu yüzden siteyi açıp bırakınca kullanılan sisteme göre bazen alt sayfaların indexlenmesi haftalar sürebilir. @Feeds yazın seninle atışırken bunu bulunduğum diğer yerde denedim. Hatta sana da oyunlardan "özellikle indexletmiyorum" falan demiştim. XenForo otomatize olarak daha pratiktir bu konuda mesela. vBulletin 3 eski ve hantal kaldığı için kendi içsel ping servislerini Google tek başına çok sallamıyor. Bu yüzden Google Search Console'a ekleyip, site haritası gönderip ek bir şeyler daha yaparak anlık index becerisi kazandırmıştım. Beklesem yine olurdu ama uzun sürerdi. Yani kullanılan altyapının ping servislerinin dahi önemi var.

Başka bir şeye daha değineceğim. @Feeds sen bunu hiç somut olarak denemedin sanırım ama yeni bir site açarsan dene. Google News kaydı ve Google Indexing API. Bunlar kesinlikle gayet index alma hızını artırıyor.

Sonuç olarak site haritası göndermek siteyi sıralamada yükseltmez ancak arama motoruna yol yordam göstereceğinden daha hızlı taramasına, siteyi daha hızlı okumasına ve anlamasına yardımcı olur.

Bunlar zaten genel bilinen şeyler.. site'de arama motoru kalabalıklığı varsa sitemap falan hikaye oluyor.. smf'de denedim bunu' ki ilk zamanlar xf'de'de denemiştim.. yakında google ile bağlantıları kesicem zaten... dizine bu eklenmedi şu eklenmedi diyip diyip dizine ekliyor saçma sapan bildirimleri sıktı... Bunu ben bir kaç sayfalık alan adı için yaptığım hmtl'de'de gördüm... süreci hızlandırıyor ama ben gereksiz buluyorum.. haber sitesi değiliz'ki son dakika haberi çakalım.. dediklerin doğru ama olmasada olur anasını satayım
 
Alıntı ile Yanıt