Tekil mesaj gösterimi
Alt 19 Mayıs 2022, 18:56   #1
Çevrimiçi
Beatrice
Anime Terimler Sözlüğü




Anime Terimler Sözlüğü
Www.TrendForum.Net

Anime Terimler Sözlüğü



-A-

Akuma :Şeytan, korkunç yaratık, canavar, cin anlamlarına gelmektedir.

Anime : Japonya kökenli animasyon ürünleri.


-B-

Bukyou (Wuxia) : Kabaca "onurlu, cesur şövalye" ya da " kılıçlı gezgin savaşçı" olarak çevrilebilen bu Çince sözcük, maceracı, dövüş sanatları ile ilgili bir edebiyat akımını tanımlar.


-C-

Chibi : Özel bir çizim tarzı. Anime ve mangalarda genellikle kız karakterlerde ortaya çıkan kısa boylu, şirin bir çizim şeklidir. Bu tür karakterler beraberinde çocuksu bir ses ile seslendirilerek kendilerini tamamlarlar. Aynı zamanda: Super Deformed.

Circle : Doujinshi yazar ve çizer gruplarına verilen addır. Circle’ların çoğu yıllardır varlığını sürdürürler ve büyük bir okuyucu kitlesine sahiptirler. Az sayıda Circle ise faaliyetlerine posta yoluyla devam eder ve istek uzerine kataloglarını gonderirler.

Cosplay : Anime veya manga karakterleinin kıyafetlerini hazırlayıp giyme eylemi. Açılımı ise costume playing yani kıyafetli oyun.

Cram School : Japonya’da lise öğrencilerinin üniversite giriş sınavlarına hazırlanmak için gittikleri kurslardır.


-E-

Ecchi : Azgınlık, cinsel sapkınlık, açık-saçık ve kötü ahlak demektir. İçinde belli bir düzeye kadar erotizm olan ama genelde aşırı (*)(*)(*)(*)(*)grafik olmayan, genelde yetişkinlere yönelik hazırlanmış animeler

Ecchi eserler genel olarak yetişkinler içindir anlamı ifade eder. Bu tür eserlerde bir konu ve bütünlük vardır. Hentai'den farkı buradadır.


-F-

Fandub : Hayranlar tarafından yapılan dublaj çalışmasıdır. Seslendirme kısmı tamamen hayranlarca yapılır. Az sayıda bulunur ve de takım çalışması gerektirir.

Fansub : Japonca olan anime eserleri için alt yazı hazırlanmasıdır. Bunu yapan kişi ya da gruplar, orjinal anime kayıtları üzerine altyazı (subtitle) uydurma teknikleri uygularlar. Bunun için daha çok bilgisayar programlarından yararlanılır. Son zamanlar digital-fansub çalışmaları bir hayli artmıştır.

Her ne kadar yasal olmayan bir yöntem olsa da, animenin tüm dünyaya yayılmasındaki en önemli faktörlerden biri aslında fansub çalışmlarıdır.

Furry : Anime'deki hayvanların insan gibi davranışlar sergilediği tarz.


-H-

Hentai : “Hentai”, “normal olmayan, sapıkça” anlamına gelir. (*)(*)(*)(*)(*)grafik içerikli veya heteroseksüle tercihli erkekler için hazırlanmış manga ve animelerin ortak adıdır. Bunun daha ılımlısı Ecchi olarak kabul edilir.

Bir tahmine göre, (*)(*)(*)(*)(*)grafik manga ve animeler , manga ve anime endüstrisi üretiminin dörtte birini oluşturmaktadır. Japonya’da H-manga, yetişkin video ve dergileri dışında hiç bir şey satmayan dükkanlara da rastlanır.


-I-

Image Album : Japonya'da popüler anime ve manga serileri için hazırlanan ve eser ile ilgili resimlere, soundtrack (müzikler) vb. multimedia etkinliklerinin bulunduğu CD/DVD formatında dağıtılan eserlerdir. Özellikle fanatiklere hitap eder. Mangalar üzerine olan Image Album’ler ise “manga CD” ya da “Drama CD“ olarak bilinirler.


-J-

Jap-Anime : Amerikan İngilizcesine yansımış Japon animasyon ve anime sanatı, japon çizgifilmlerinin telaffuz şeklidir. Yerel bir kullanım şekli.

Japanimation (Japanamation): Japon Animasyonu demek.

Japanime: "Japon Anime" demek.

Japonizme :Japon kültürünün batı üzerindeki etkisini açıklamak için kullanılan terimdir. Rutgers Üniversitesi, New Brunswick, NJ, USA Zimmerli Sanat Müzesinde “Japonisme”nin uluslar arası merkezine ev sahipliği yapar


-K-

Kendo : Japonya’da samuraylığın ve kılıç taşımanın yasaklandığı Meiji Dönemi’nden sonra samuray ruhunu kaybetmemek için oluşturulmuş, bambu kılıçlar ve koruyucu zırh ile yapılan, dünya çapında turnuvaları bulunan bir Japon savaş sanatı.


-L-

Lolicom : (İng. Lolita complex) Lolita kompleksi; genç kızlara karşı sağlıksız boyutlarda bir arzuyu anlatır.


-M-

Mahou Shoujo – Magical Girl : Sihirli kız tarzı genellikle okula giden bir kız ve sahip olduğu gizemli sihirli güçleri konu eder.

Genellikle genç kızlara hitap eden tarzdadır (Shoujo). Bu kız sahip olduğu güçleri kullanarak dünyayı kurtarır (konuları pek değişmez). Tabiki bunu süper kahramana dönüşerek yapar (transformation). Kısacası ‘’ Büyük gözler dünyayı kurtarır’’ geyiğinin çıkmasına sebep olan karakter tipidir.

Buna en güzel örnek 'Sailor Moon' dur. 1970 yılından bu yana tarz, Shoujo olarak adlandırılmıştır.

Mecha : Anime ve mangalarda, asıl olarak mekanik özellikle sahip her türden araç, robot, silah, gemi ve benzeri nasnelere verilen genel isim. Batı’da daha çok, dev insansı robotlara mecha denilmektedir. Bu terim İngilizce ‘’mechanical’’ kelimesinden gelmektedir.

Mook : (İng. magazine book) Mook’lar geleneksel dergi biçiminde, dizgili, resimlendirilmiş kitapçıklardır. Tokuma Shoten’in yayınlanmış anime mook’larının adı “roman album”dür.


-N-

Nosebleed : Manga ve animelerde, bir karakterin açık veya erotik bir görüntü, durum karşısında uyanan duygularının (kan basıncının artması sonucu) burun kanaması şeklinde ortaya çıkması.

Nijikon : “İki boyut tutkusu”. Gerçek insanlardansa iki boyutlu kızlarla, yani anime ve manga kızlarıyla daha çok ilgilenenleri niteler.


-O-

OAV : (İng. Original Video Animation) Televizyon ya da sinemada gösterilmeden, yalnız ev pazarına yönelik olarak çıkarılan animelere denir, satış amaçlı olarak televizyon ve teatral yayınlar dışında yapılmıştır.


-R-

Ronin : Tarihi bir terim olarak, sahipsiz bir samuray. Bir samuray bağlı olduğu efendisi öldüğünde, ya onu koruyamadığı için seppuku yapar ya da hizmetlerini sunabilebileceği bir başka efendi bulana kadar gezgin bir savaşçı, bir ronin olarak bölge bölge dolaşırdı.
Bununla beraber günümüzde liseyi bitirmiş ama üniversite sınavlarında başarısız olmuş ve sonraki sene tekrar girmek için hazırlık yapan öğrencilerle, işi gücü olmayan başıboş gezen serseri insanlara sokakta yaşayan evsizlere de ronin denir.


-S-

Seiyuu : Japonca Seslendirme sanatçısı. Japon seslendirme aktör ve aktristleri için söylenen genel terimdir. Daha çok seslendirilen karakterle birlikte söylenir

Sensei : Bir konuda usta olan kişi. Genellikle "öğretmen" anlamında da kullanılır. Çoğu manga sanatçısı sensei olarak bilinir.


Shoujo-ai : Başrolde kadın karakterlerin olduğu romantik aşk hikayesi; cinsel içerikli olsa bile, bariz şekilde ifade edilmez.

Shounen-ai : Başrolde erkek karakterlerin olduğu romantik aşk hikayesi; cinsel içerikli olsa bile, bariz şekilde ifade edilmez.


-Y-

Yaoi : Başrolde erkek karakterlerin olduğu romantik aşk hikayesi; fakat shounen-ainin tersine cinsel çerik olursa bariz şekilde gösterilir.

Yuri : Başrolde kadın karakterlerin olduğu romantik aşk hikayesi; fakat shounen-ainin tersine cinsel çerik olursa bariz şekilde gösterilir. Yaoi gibi sık sık eşcinsel ilişkiler anlatılır.
 
Alıntı ile Yanıt