Tekil mesaj gösterimi
Alt 11 Şubat 2023, 18:44   #1
Çevrimiçi
Beatrice
Jeologların Maraş depreminden önce yaptığı uyarılar




Jeologların Maraş depreminden önce yaptığı uyarılar
Www.TrendForum.Net

30.03.2021

Dr. Alican Kop: Doğu Anadolu Fay Zonu şehir merkezine fazla uzak değil

Kahramanmaraş'ın Onikişubat Belediyesi ile Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Türkiye'de bir yerleşim birimindeki fayların aktif tektonik ve paleosismolojik özelliklerini belirleyen bir çalışmaya imza attı. Çalışmanın tanıtım toplantısında konuşan KSÜ Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun bazı kollarının şehir merkezine fazla uzak olmadığını söyledi.

Türkiye'de deprem denilince akla ilk gelen şehirlerin başında Kahramanmaraş geldiğini ifade eden ve daha önce kendilerinin Ahır Dağı eteğinden geçen Ahır Dağı Fay Hattı denilen fay hattını bildiklerini belirten Kop, şöyle konuştu:

"Ama daha sonradan 2012 yılında Türkiye diri fay haritası güncellendi ve şehrin, özellikle Onikişubat ve yeni Kahramanmaraş'ın kurulduğu alandaki düzlükten başlayarak Kahramanmaraş Ovası'na kadar uzanan alanda birbirini takip eden, birkaç kol halinde devam eden fay zonu olduğu ortaya kondu ve bu fay zonu da Kahramanmaraş Fay Zonu olarak adlandırıldı. Dolayısıyla da Kahramanmaraş'ın depremselliğinin veya bu kadar depremle anılmasının çok önemli iki tane deprem kaynağı var. Bunlardan birincisi Doğu Anadolu Fay Zonu. Bu fay zonu da Bingöl Karlıova'da başlayıp Antakya'ya kadar devam ediyor başlıca 6 büyük parça halinde ama bunlardan Gölbaşı ile Türkoğlu arasındaki ve Türkoğlu ile Antakya arasındaki bölüm bizi çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu hatlarının şehrin merkezine ulaşan uzaklığı yaklaşık 16-17 kilometre. Tabi bu arada bir şey söyleyeyim, çok ilginç bir durum. Şu anda şehrimizde bu faylara en yakın yapılaşmalar arasında kamu binaları var"

Kaynak: Dr. Kop: Doğu Anadolu Fay Zonu şehir merkezine fazla uzak değil

****

26 Tem 2022

Prof. Dr. Naci Görür

Maraş, Tevekkelli’de 4,6’lık deprem oldu. Bu deprem 14 Temmuz’da Pazarcık yöresindeki fay zonu içerisinde, muhtemelen Doğu Hatay Fay Zonunda. Elazığ depreminden sonra bölge daha da riskli. İRAP PLANI ( il risk azaltma planı) ciddi olarak uygulanmalı. Sevgiyle




****

28.01.2020

Doğu Anadolu için kritik uyarı: “7’nin üzerinde deprem olasılığı yüksek”
Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, Elazığ depremi sonrası Doğu Anadolu’daki fay hattının uyandığına dikkat çekerek. “Kuzey Anadolu fayı uzun süre sessizliğini koruyacak. Karlıova ile Mut arasındaki fay hattında 7’nin üzerinde deprem olma olasılığı yüksek” dedi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası yaptığı değerlendirmede Erzincan’ın doğusu ile Karlıova’nın tetikte olduğunu belirtti. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Elazığ depremi sonrası uyandığını vurgulayan Ayan, “Doğu Anadolu fayı uyandı. Kuzey Anadolu fayı uzun süre sessizliğini koruyacak. Karlıova ile Mut arasındaki fay hattında 7’nin üzerinde deprem olma olasılığı yüksek” şeklinde konuştu.

Kaynak: Doğu Anadolu için kritik uyarı: “7’nin üzerinde deprem olasılığı yüksek”
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt