Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2023, 09:31   #12
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




CD-ROM Sürücüler

CD (compact disk) 650 MB’lık veri ve 74 dakikaya kadar ses ya da görüntü depolama olanağı sunmaktadır. 12 cm çapına 1.2mm kalınlığındaki CD lerin aslına oldukça basit bir yapısı var.CD’nin yazılabilir yapısı üç adet ince tabakadan oluşmaktadır en üsteki kuruyucu tabaka ortadaki alüminyum tabaka ve en alt kısımda bulunan seffaf tabaka. Verilerin yazıldığı kısım ortadaki tabakadır.

CD-ROM Sürücüleri :
CD-ROM sürücüler yukarıda bahsi geçen CD türlerini bilgisayarda kullanmamızı sağlayan aletlerdir.CD-ROM sürücüler bir çok CD formatını desteklemektedir.

Bir çok CD sürücünün ön panelinde CD çıkarma ve play tuşları çalışma göstergesi ses kontrol düğmesi ve kulaklık çıkışı vardır. Eğer bir ses kartınız yoksa kulaklık çıkışına bağlayacağınız bir hoparlör veya kulaklık yardımıyla CD-ROM sürücüsünden müzik CD’lerini dinleyebilirsiniz.

Arka panel ise CD-ROM sürücünün bilgisayara bağlantısını gerçekleştirmek gerekli çıkışların bulunduğu bir kısımdır. Güç bağlantısı arabirim bağlantısı Master/Slave jumper analog ses çıkış dijital ses çıkış olmak üzere beş tane arabirim ünitesi bulunmaktadır.Güç bağlantı çıkışı sürücünün çalışması için gerekli elektriğin bağlandığı çıkıştır. Arabirim bağlantısı sürücünün okuduğu verileri sisteme gönderdiği çıkıştır.Jumper ayarları sayesinde sürücüyü bilgisayara master veya slave olarak tanıtabiliriz. Bu konuda dikkat edilmesi gerekken bir husus sürücünün bilgisayara secondary master olarak tanılmasının avantajlı olacağıdır.Böylelikle verinin sisteme erişim hızı artırılmış olur. Analog ve digital ses çıkışları sayesinde sürücüyle ses kartınız arasındaki bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.

CD-ROM Sürücünün Çalışma prensibi : CD-ROM sürücünün çalışması basit bir mekanizmayla gerçekleştirilmiştir. Sürücünün içerisinde CD çekmecesi CD sabitleyici motor kafa ve kafa üzerinde yeralan lazer gözünden oluşur. CD çekmecesine yerleştirilen CD sürücünün içerisine girdiğinde CD sabitleyici tarafından tutulur ve motor yardımıyla dönmeye başlar. Motorun çalışması iki farklı yöntemle gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki daha eski ve yavaş CD-ROM sürücülerde gördüğümüz CLV (Constant Linear Velocity) dir. CLV metodunda CD sürücü içerisinde okunan bölgeye göre farklı hızlarda döndürülür. Eğer CD nin dış bölümü okunuyorsa dönüş hızı düşüktür. İç kısımlarda ise bu hız artar. Motorun çalışmasında kullanılan ikinci yöntem ise CAV (Constant Angular Velocity) dir. Bu yöntemde CD hangi kısmın okunduğuna bakılmaksızın aynı hızda döndürülür. Bu yöntem hardisk’lerdeki motorun çalışma yöntemiyle aynıdır. Bu yöntem sayesinde CD’nin dış kısımlardaki veri oldukça hızlı bir şekilde okunur. Mekanizmada yer alan parçalardan birisi de kafadır. Kafanın ileri geri hareketi sayesinde CD üzerindeki farklı kısımlara ulaşılmasını sağlar. Kafa üzerindeki lazer CD üzerindeki veriyi okur.
 
Alıntı ile Yanıt