TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Bunları biliyor musunuz? (https://www.trendforum.net/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Kışın Ağaçlar Niye Donmaz? (https://www.trendforum.net/bunlari-biliyor-musunuz/10156-kisin-agaclar-niye-donmaz.html)

Beatrice 21 Kasım 2022 15:09

Kışın Ağaçlar Niye Donmaz?
 
Ormana kış gelince benden başka kimse gezmek için dışarıya çıkmaz! Tavşanlar deliklerine kaçar, ayılar inlerinde uzun bir kış uykusuna dalar. Böcekler bile horul horul horlamaya başlar. Kışın hayat durur ormanda! Bu yüzden kışın dışarı çıkınca karşılaştığım yegane canlı grubu ağaçlar oluyor. Geçen gün yapraklarını dökmüş bir ağacı inceliyordum ki, yanıma yaklaşan bir tilki bana şu soruyu sordu:

“-Bu ağaçların ne kürkü var, ne de mantosu. Hava buz gibiyken ve kar yağarken üşümüyorlar mı?”

Ağaçlar, kış gelmeden yapraklarını dökerek kışa hazırlık yaparlar. Çünkü yapraklar soğuğa pek dayanıklı değildir. Soğukta donup, çıtır çıtır kırılırlar. Yapraklar olmayınca da hiç bir işi kalmayan ağaçlar “-Bari biraz uyuyayım” derler. Aynı ayıların kışı uyuyarak geçirmesi gibi, ağaçlar da kendilerince kış uykusuna yatarlar. Bu uyku sırasında ağaçların vücudu çok yavaş çalışır. Yaşamak için çok az enerjiye ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Hem sert kabukları da onları soğuk kış günlerinde bir manto gibi korur. Bir de kökleri tuz, şeker ve bazı özel proteinleri depolayıp gerektiğinde bunları tüm vücuda dağıtır. Bu besinler suyun donma noktasını düşürdüğünden, ağaçlar çok soğuklarda bile donmaktan korunurlar.

Alpler ve Himalayalar gibi yüksek dağlarda yaşayan bitkiler; soğuktan, sert rüzgarlardan ve fazla güneş ışınlarından korunmak için birbirlerine sokulup top gibi bir şekil alabiliyorlar. Hatta bu bitkilerin yaprakları soğuktan ve sıcaktan korunmak için yoğun tüylerle de kaplanabilir.

Çam ağaçları kışın yapraklarını dökmez. Çünkü bu yapraklar, iğne biçiminde incecik olduğundan ve içinde bulunan antifriz maddeleri sayesinde soğuk havada donmaz, çıtır çıtır kırılmaz ve hasta olmaz. Her zaman yeşil kalırlar.

Alıntı


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 02:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.