Forum Logo




Kışın Ağaçlar Niye Donmaz?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Kasım 2022, 15:09   #1
Çevrimiçi
Kışın Ağaçlar Niye Donmaz?




Kışın Ağaçlar Niye Donmaz?
Www.TrendForum.Net

Ormana kış gelince benden başka kimse gezmek için dışarıya çıkmaz! Tavşanlar deliklerine kaçar, ayılar inlerinde uzun bir kış uykusuna dalar. Böcekler bile horul horul horlamaya başlar. Kışın hayat durur ormanda! Bu yüzden kışın dışarı çıkınca karşılaştığım yegane canlı grubu ağaçlar oluyor. Geçen gün yapraklarını dökmüş bir ağacı inceliyordum ki, yanıma yaklaşan bir tilki bana şu soruyu sordu:

“-Bu ağaçların ne kürkü var, ne de mantosu. Hava buz gibiyken ve kar yağarken üşümüyorlar mı?”

Ağaçlar, kış gelmeden yapraklarını dökerek kışa hazırlık yaparlar. Çünkü yapraklar soğuğa pek dayanıklı değildir. Soğukta donup, çıtır çıtır kırılırlar. Yapraklar olmayınca da hiç bir işi kalmayan ağaçlar “-Bari biraz uyuyayım” derler. Aynı ayıların kışı uyuyarak geçirmesi gibi, ağaçlar da kendilerince kış uykusuna yatarlar. Bu uyku sırasında ağaçların vücudu çok yavaş çalışır. Yaşamak için çok az enerjiye ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Hem sert kabukları da onları soğuk kış günlerinde bir manto gibi korur. Bir de kökleri tuz, şeker ve bazı özel proteinleri depolayıp gerektiğinde bunları tüm vücuda dağıtır. Bu besinler suyun donma noktasını düşürdüğünden, ağaçlar çok soğuklarda bile donmaktan korunurlar.

Alpler ve Himalayalar gibi yüksek dağlarda yaşayan bitkiler; soğuktan, sert rüzgarlardan ve fazla güneş ışınlarından korunmak için birbirlerine sokulup top gibi bir şekil alabiliyorlar. Hatta bu bitkilerin yaprakları soğuktan ve sıcaktan korunmak için yoğun tüylerle de kaplanabilir.

Çam ağaçları kışın yapraklarını dökmez. Çünkü bu yapraklar, iğne biçiminde incecik olduğundan ve içinde bulunan antifriz maddeleri sayesinde soğuk havada donmaz, çıtır çıtır kırılmaz ve hasta olmaz. Her zaman yeşil kalırlar.

Alıntı
Er Şaban bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ağaçlar, donmaz, kışın, niye


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sen niye böylesin? Er Şaban Trend Sözlük 12 12 Haziran 2023 17:59
Kediler Kışın Üşür Mü? Beatrice Hayvanlar Alemi 10 13 Ocak 2023 21:58
Rüyada Ağaçlar Arasında Yürümek KoJiRo Rüya tabirleri 0 24 Temmuz 2022 15:17
''Danışmanlar niye var?!'' KoJiRo Beşiktaş 0 21 Haziran 2022 20:30
Kışın Donan Alaska Ağaç Kurbağaları Beatrice Hayvanlar Alemi 0 21 Nisan 2022 21:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net