Forum Logo




Miyom Nedir? Miyom Neden Oluşur?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Mayıs 2023, 23:37   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Miyom Nedir? Miyom Neden Oluşur?




Miyom Nedir? Miyom Neden Oluşur?
Www.TrendForum.Net

Miyom Neden Oluşur?

Miyom, rahim duvarında oluşan iyi huylu yani kansere yol açmayan bir tümördür. Fibroid de denilen miyomlar, çizgisiz kas hücrelerinde oluşurlar. Bunlara leiomyoma, yani çizgisiz kas tümörü de denilmektedir.
Miyomlar büyüklük ve sayı bakımından çeşitlilik göstermektedir. Genelde yavaş yavaş büyürler ve bir belirtileri yoktur. Eğer bir miyomun bir belirtisi yoksa o zaman o miyomu tedavi etmeye de gerek yoktur. Miyomlu insanların yüzde yirmi beşinde, miyomlar bir belirti ile kendilerini belli ederler ki o zaman tedavi gerekmektedir.
Miyomlar rahim duvarında tek bir yumru olarak veya birden çok sayıda gurup olarak oluşabilirler. Çapları 1 milimetre ile 20 santimetre arasında değişebilir. Miyomlar kadınların kalça kemiği civarında en yaygın görülen tümörlerdir ve kadınların rahimleri en çok miyom sebebi ile alınır. Genelde tümör diye adlandırılsalar da kansere sebep olmazlar. Hatta bazıları hamilelik sonrası kendiliğinden kaybolur.


Miyomlar Neden Oluşur

Nedenleri tam olarak netlik kazanmamış olmakla beraber rahim miyomlarının çoğunluğu kadınların doğurgan yıllarında görülmektedir. Miyomlar, vücut östrojen üretmeden önce ortaya çıkmazlar. Hamilelik yıllarında ise vücut ekstra östrojen ürettiğinden hızla büyürler. Menopoz yıllarında ise büyümeleri durur hatta östrojenin azalmasından kaynaklı olarak küçülebilirler.
Miyom oluşumlarının beslenmeyle veya yaşam tarzıyla alakalı olduğunu gösteren bir çalışma yoktur.
Genetik olarak miyom oluşturmaya yatkın bir aileniz varsa, bu sizi risk gurubuna sokabilir. Tek yumurta ikizlerinde, her ikisinde de miyom görülme olasılığı, çift yumurta ikizlerinin her ikisinde de miyom görülme olasılığından daha fazladır.
Miyomlar veya fibroidler, normal rahim kası hücrelerinden çok daha fazla östrojen alıcısına sahiptirler.
Vücudun dokularını yenilemede kullandığı diğer büyüme faktörleri, örneğin insülin benzeri büyüme faktörü, miyom (fibroid) oluşumunu tetikleyebilir.
Afrika kökenli kadınlarda, 30 yaş üzeri kadınlarda ve hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır.
Belirtileri Nelerdir?
  • Ağır ve uzun kanamalar
  • Leğen kemiğinde ağrı ve baskı
  • Kilo alımı veya karın kaslarında anormal büyüme
  • Karın şişmesi veya gerilmesi
  • Mesanede veya bağırsakta baskı
  • Küçük tuvalete sıkça çıkma
  • Bacakların arkasında ağrı
  • Kabızlık
  • Menstüral döngüler arasında ******l kanama
  • Cinsel birleşme sırasında acı
Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genelde fiziksel muayene miyomları tespit ederler. Leğen kemiği muayenelerinde özellikle bir kayma varsa doktorlar miyomu teşhis edebilmektedirler. Doktorlar rahmin büyüklüğünü ve şeklini kontrol ederken de miyom tespit edebilirler. Bir elleri ******dan içeri girerken bir elleri karın kaslarının üstünde olacak şekilde bu muayeneyi gerçekleştirirler.
Eğer bu yöntemlerle teşhis edemezlerse, bölgenin bir fotoğrafını elde etmek için, karın üstünden ultrason kullanabilirler veya ****** yolu ile rahme ultrason cihazı sokabilirler. Trans******l ultrasonografi de denilen ikinci yöntem ile idrar akışına bir engel olup olmadığına ve varsa başka miyomların olup olmadığına da bakılır.
Çeşitleri Nelerdir?
Bulundukları yere göre miyomlar 3 guruba ayrılabilirler.
  1. Mukoza altı miyomları: Endometrium da denilen rahim mukozasının ya da rahim duvarının hemen altında bulunurlar. Rahim boşluğuna doğru bir yumru oluştururlar. Bu tip miyomların ne kadarının kas içinde gömülü olduğu, ne kadarın ise rahim boşluğuna doğru çıkıntı yaptığı önemlidir. Ağır kanamalara ve uzun menstrüasyon dönemlerine sebep olabilirler. Menstrüasyonlarda düzensizliğe sebep olabilirler.
  2. Duvar içi Miyomlar: Rahim duvarının içinde yani rahimi oluşturan kasların içerisinde bulunurlar. Bu fibroidler, yerlerine ve büyüklüklerine göre rahim boşluğuna doğru veya rahmin dışına doğru çıkıntılar oluşturabilirler. Bu çeşit miyomlar kanama ve baskı gibi rahatsızlıklar oluşturabilecekleri gibi bir belirti göstermeyebilirler de.
  3. Serozal altı Miyomlar: Rahmin dış kısmına yakın olur. Büyüklük ve konumlarına göre bir kısmı rahim duvarında olabileceği gibi bir kısmı da rahimden dışarı doğru sarkmış da olablir. Yine büyüklüğüne ve yerine göre idrar torbasına ve bağırsaklara baskı yapıyor olabilir.
Komplikasyonları Nelerdir?
Miyomlar genelde zararsız olsalar da bazen rahatsızlıklara sebep olabilirler. Fazla kan kaybından kaynaklı kansızlık, bunlardan biridir.
Miyomlar ve Hamilelik
Miyomlar genelde gebe kalmayı ve hamileliği etkilemezler. Ancak bazı durumlarda kısırlığa ve düşüğe sebep olmaları da olasıdır. Mukoza altı fibroidler döllenmeyi ve embriyo gelişimini engelleyebilirler. Böyle durumlarda genelde doktorlar, hamile kalmaya çalışmadan önce rahimden miyomun alınmasını tavsiye edebilirler. Bu tavsiye düşük veya düşükler yapıldıktan sonra da verilebilir. Çok nadir olarak fibroidler fallopia kanalının biçimini bozabilir veya bloke edebilir. Yine miyomların, spermlerin döl yatağı boynundan falopia kanalına geçişini engellemesi de nadiren görülen bir durumdur.
Nasıl Tedavi Edilirler?

Miyomları yani fibroidleri tedavi etmenin pek çok yolu vardır. Pek çok etken miyomların nasıl tedavi edileceğini belirlemeye yarar. Mesela miyomun gösterdiği belirtiler, miyomun yeri, büyüklüğü ve sayısı, hastanın yaşı, doğurganlık planı, ve kadının tercihine göre tedavi de şekillenmektedir.
  • Ganadotropin (yumurtalık maddesi)’ni salıveren hormon agonistleri: Bu hastalara her ay veya üç ayda bir verilen bir iğnedir ve hastayı geçici olarak menopoz evresine sokar. Bu iğneyi kullanırken miyom küçülür. Ancak ilacı kullanmayı bıraktıklarında miyom tekrar büyümeye başlar ve semptomlar yeniden görülmeye başlar. Bu tedavi ya hastayı ameliyata hazırlamada kullanılır veya kadının doğal menopozuna yakın olması durumunda, bu safhaya gelinceye kadar bir geçiş olarak uygulanır. Bu tedavi genelde uzun süreli olarak uygulanmaz.
  • Progesteronlar, ağız yoluyla alınan doğum kontrol ilaçları, anti-östrojenler miyom kaynaklı ağır kanamaları kontrol etmek için kullanılabilmektedirler. Ancak çok da etkili olmayan bu ilaçlar miyomu küçültmekte de başarısızlardır.
  • Miyomektomi: Miyomektomi, sadece miyomların ameliyatla alınması ve rahmin yerinde kalmasını öngören ameliyatlardır. Histeroktomiye göre avantajı, rahmin yerinde kalması sayesinde doğurganlık ihtimalinin devam etmesidir. Miyomktominin dezavantajı ise rahmin yerinde kalması nedeni ile miyomların tekrar oluşabilmeleridir. Bu da tekrar bir ameliyat ihtimali demektir.
  • Histeroktomi: Bir diğer ameliyat türü rahmin tamamen alınması anlamına gelen histeroktomidir. Miyomun tekrarlanma ihtimalini yok eden bu ameliyatın dezavantajı gebelik ihtimalinin ortadan kalkmasıdır.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
miyom, neden, nedir, oluşur


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Gök Gürültüsü Nedir? Gök Gürültüsü Nasıl Oluşur? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 11 Nisan 2023 21:15
Evlilik Yüzüğünün Anlamı Nedir Ve Neden Sol Ele Takılır? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 7 07 Nisan 2023 00:38
Miyom Pia Kadın Sağlığı 0 05 Nisan 2023 23:24
Güvensizlik Nedir , Güvensizlik Sorunu Nasıl Çözülür?İnsan hayatı güvenden oluşur. Fı DeepSilence Kişisel Gelişim 0 25 Kasım 2022 13:52
Bradikardi nedir, neden olur? Beatrice Genel Sağlık 5 10 Ekim 2022 02:44




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net