TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Güneydoğu Anadolu Bölgesi (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Perre Antik Kenti (Türkiye, Adıyaman) (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/29897-perre-antik-kenti-turkiye-adiyaman.html)

Asi Ruh 21 Temmuz 2023 23:35

Perre Antik Kenti (Türkiye, Adıyaman)
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Perre Antik Kenti, Adıyaman ilinin Merkez ilçesinde yer almaktadır. Kent, Fırat Nehri'nin kıyısında, Kahta ilçe merkezinin yaklaşık 5 km kuzeyinde yer almaktadır. Perre Antik Kenti, MÖ 7. yüzyılda kurulmuştur ve Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Kent, MS 6. yüzyılda meydana gelen depremler nedeniyle yıkılmıştır.

Perre Antik Kenti'nde, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılar arasında, tiyatro, agora, hamam, kilise ve mezarlar yer almaktadır. Tiyatro, Perre Antik Kenti'nin en önemli yapılarından biridir. Tiyatro, yaklaşık 10.000 kişilik kapasiteye sahiptir ve MÖ 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Agora, Perre Antik Kenti'nin ticaret merkeziydi. Agora, yaklaşık 100x100 metre boyutundadır ve MÖ 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Hamam, Perre Antik Kenti'nin halka açık yıkanma yeriydi. Hamam, yaklaşık 100x100 metre boyutundadır ve MS 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise, Perre Antik Kenti'nin en önemli dini yapılarından biridir. Kilise, yaklaşık 50x50 metre boyutundadır ve MS 5. yüzyılda inşa edilmiştir. Mezarlar, Perre Antik Kenti'nin ölülerini gömme yeridir. Mezarlar, kayalara oyulmuş ve farklı şekillerdedir.

Perre Antik Kenti, önemli bir tarihi ve kültürel mirastır. Kent, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Üzüm 22 Temmuz 2023 01:31

Yanıt: Perre Antik Kenti (Türkiye, Adıyaman)
 
Bizim köyde de vardı, baraj altında kaldı maalesef.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 12:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.