TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Güneydoğu Anadolu Bölgesi (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Göbeklitepe (Türkiye, Şanlıurfa) (https://www.trendforum.net/guneydogu-anadolu-bolgesi/30613-gobeklitepe-turkiye-sanliurfa.html)

Asi Ruh 03 Ağustos 2023 01:44

Göbeklitepe (Türkiye, Şanlıurfa)
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, dünyanın en eski bilinen tapınak kompleksidir ve insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Göbeklitepe, 1995 yılında yapılan kazılarla keşfedilmiş ve arkeologlar tarafından Neolitik Çağ'a (M.Ö. 9600-7300) tarihlenmektedir.

Göbeklitepe, "göbek" kelimesiyle anlaşılan ve "tepe" anlamına gelen bir Türkçe kelimenin birleşmesiyle oluşmuş bir isimdir. Bu ad, bölgenin tepelik bir arazi üzerinde bulunan tapınak kompleksinin şekline atıfta bulunmaktadır.

Göbeklitepe'deki tapınaklar, devasa T biçimli dikilitaşlar ve taş halkaların düzenli bir şekilde yerleştirildiği açık hava alanlarından oluşur. Bu taşlar üzerine çeşitli hayvan figürleri, insan betimlemeleri, geometrik desenler ve semboller oyulmuştur. Bu tapınak kompleksi, inanışlara ve dini ritüellere ev sahipliği yaptığı düşünülen bir mekan olarak görülmektedir. Göbeklitepe, bu yönüyle insanların tarıma geçmeden önce bile karmaşık dini ve sosyal organizasyonlara sahip olduğunu gösteren bir kanıttır.

Göbeklitepe'nin keşfi, insanlık tarihini ve inanç sistemlerinin gelişimini anlamak için büyük bir öneme sahiptir. Bu antik tapınak kompleksi, insanların yerleşik düzene geçişinden önce dini inançlarının ve toplumsal yapılarının ne kadar karmaşık olduğunu göstermektedir. Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve ziyaretçilere bu önemli arkeolojik alanı keşfetme fırsatı sunmaktadır.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 10:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.