TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   İhaveanidea (https://www.trendforum.net/ihaveanidea/)
-   -   Hukuk (https://www.trendforum.net/ihaveanidea/10442-hukuk.html)

ihaveanidea 25 Kasım 2022 21:02

Hukuk
 
Hukuk.

Hukuk temeli hak ve adalet midir; örf ve gelenekler midir?

Toplumların kendi içinde kendi kendini sağlıklı bir şekilde devindirebilmesini sağlayan kurallar vardır.Bunlar süresiz norm(anayasa),süreli norm(yasa),gelişigüzel norm(örf ve gelenek) gibi başlıklardır.


Hukuk neye dayanabilir? Ağırlıklı olarak imtiyazı hangisine vermiştir?


Öncelikle,hukuk ya da diğerleri her ne olursa olsun adalet ve eşitliğe hizmet etmek zorundadır.Eşitlik,eşlik değil eşdeğersellik olabilir.Kadın erkek arası eşlik mümkün değildir.Eşdeğersellik (insan muammelesi,temel ihtiyaç giderimi) uygulanabilir.O halde hukukun iki ayağından biri olan eşitlikte bir doğal imtiyaz olmalı ve başkaları zarar görmeden sağlanan bu durum eşitlik kavramına yakınsanacak kadar değerselleşebilmiş ve gelenekselleşebilmiş olmalıdır.


Adalet,eşitlik ihlali denebilir.Güçlü ya da güçsüz herhangi birinin ilk paragraftaki normları çiğneyerek eşdeğerselliği ihlal etmesi ya da buna teşebbüs etmesi ile yaşanan duruma ceza ya da ödeşme yolu ile tekrar denge bulunmasına adalet denir.Adalet aslında eşitlik gibi hukuka bir ayak olmaktan ziyade ikisi arasındaki bir bağ,bir tutkal işlevi görendir.


Hukukun tebaalar arası uygulanabileceğine inanmıyorum. Olursa da çok küçük ve belirgin detaylarda ya da çok kırılgan konularda uygulanabilir.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 05:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.