Forum Logo




Hukuk


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Makale Gönder Yanıtla
 
LinkBack Makale Araçları Görüntüleme stilleri
  #1  
Alt
ihaveanidea
Çevrimdışı
Platin Üye
Kayıt Tarihi: 06 Mayıs 2022
Mentioned: 216 Post(s)
Tagged: 110 Thread(s)
Rep Gücü: 11100
ihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond repute
Varsayılan Hukuk
Gönderen: ihaveanidea 25 Kasım 2022, 21:02

Hukuk.

Hukuk temeli hak ve adalet midir; örf ve gelenekler midir?

Toplumların kendi içinde kendi kendini sağlıklı bir şekilde devindirebilmesini sağlayan kurallar vardır.Bunlar süresiz norm(anayasa),süreli norm(yasa),gelişigüzel norm(örf ve gelenek) gibi başlıklardır.


Hukuk neye dayanabilir? Ağırlıklı olarak imtiyazı hangisine vermiştir?


Öncelikle,hukuk ya da diğerleri her ne olursa olsun adalet ve eşitliğe hizmet etmek zorundadır.Eşitlik,eşlik değil eşdeğersellik olabilir.Kadın erkek arası eşlik mümkün değildir.Eşdeğersellik (insan muammelesi,temel ihtiyaç giderimi) uygulanabilir.O halde hukukun iki ayağından biri olan eşitlikte bir doğal imtiyaz olmalı ve başkaları zarar görmeden sağlanan bu durum eşitlik kavramına yakınsanacak kadar değerselleşebilmiş ve gelenekselleşebilmiş olmalıdır.


Adalet,eşitlik ihlali denebilir.Güçlü ya da güçsüz herhangi birinin ilk paragraftaki normları çiğneyerek eşdeğerselliği ihlal etmesi ya da buna teşebbüs etmesi ile yaşanan duruma ceza ya da ödeşme yolu ile tekrar denge bulunmasına adalet denir.Adalet aslında eşitlik gibi hukuka bir ayak olmaktan ziyade ikisi arasındaki bir bağ,bir tutkal işlevi görendir.


Hukukun tebaalar arası uygulanabileceğine inanmıyorum. Olursa da çok küçük ve belirgin detaylarda ya da çok kırılgan konularda uygulanabilir.
Alıntı ile Yanıt
Görüntüleme 84 Yorumlar 0
Toplam Yorumlar 0

Yorumlar

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hukuk


Şu anda bu makaleyi görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Similar Articles
Makale Yazar Forum Yanıtlar Son Mesaj
Hukuk Never Give Up Trend Sözlük 1 18 Nisan 2023 23:29




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net