TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.trendforum.net/kisisel-gelisim/)
-   -   Başarı için zeka mı önemlidir yoksa çalışmak mı? (https://www.trendforum.net/kisisel-gelisim/21248-basari-icin-zeka-mi-onemlidir-yoksa-calismak-mi.html)

DeepSilence 11 Mayıs 2023 17:46

Başarı için zeka mı önemlidir yoksa çalışmak mı?
 
Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır. Zeki insanlar çalışır ve kendilerine imkan yaratırlar. Görünmeyen şeyleri daha kolay görebilirler. Buna örnek olarak bilim adamlarını gösterebiliriz. Ünlü bilim adamlarına baktığımızda hepsinin çok çalıştığını görebiliriz ama onları özel yapan zekalarıdır.

Başarılı olmak için zekâ gereklidir ancak asla tek başına yeterli değildir. Zekâ, çalışkanlıktan daha önemlidir diyenler gerçekten hata yaparlar. Tarih zeki, ancak tembelliği nedeniyle silik olarak kalmış insanlarla doludur. Kullanılmayan zekâ, açılmayan paraşüt gibidir. Kısaca hiçbir işinize yaramaz. Önemli olan zeki değil, çalışkan olmaktır. Nobel ödülü alan yüz akımız Prof. Dr. Aziz Sancar “Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum demiştir. Bu konuda haksız da sayılmaz. Zekâyı fazla büyütmemek de gerek. Edison’un güzel bir sözü vardır. Edison’a “Başarınızı neye borçlusunuz?” diye sorarlar. O da “Yüzde 95 çalışmak yüzde 5 zekâ” der. Zekâ kişi için şanstır. Ama zekâsı çok yüksek olmayan biri de hedefini iyi belirler ve çok çalışırsa çok büyük başarılar elde edebilir.

Zekâ ile çalışkanlık arasındaki ilişkiyi şöyle bir benzetme ile anlatabiliriz. Zekâ bir arabanın benzini ise çalışkanlık sürücüsüdür. Arabanın deposunu benzin ile doldurabilirsiniz. Ama sürücü yoksa araç kendi kendine harekete geçerek sizi istediğiniz yere götüremez. Başarılı olmak istiyorsanız mutlaka o konu ile ilgili gerekli çabayı göstermelisiniz. Çok başarılı insanların hayatlarına baktığımızda çok okuyup çok çalıştıkları görülür. Örneğin; bütün dünyanın hayran olduğu büyük liderimiz Atatürk 3900 civarı kitabı, altını çize çize, notlar ala ala okumuştur. Ülkemiz için gecesini gündüzüne katarak çalışmış ve bugünlere gelmemizde büyük emekler vermiştir. Başarının en önemli ve tek anahtarı çalışmaktır.

Freyja. 11 Mayıs 2023 19:35

Yanıt: Başarı için zeka mı önemlidir yoksa çalışmak mı?
 
İkisi de.

ihaveanidea 11 Mayıs 2023 19:37

Yanıt: Başarı için zeka mı önemlidir yoksa çalışmak mı?
 
İman


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 16:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.