Forum Logo




Tükenmişlik Sendromu Nedir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Adem
  • 1 Post By Lareina

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Mart 2023, 23:27   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Tükenmişlik Sendromu Nedir?




Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Www.TrendForum.Net

Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumudur. Aynı zamanda bir iş hayatı stresi türüdür.
Profesyonel hayatta veya ev işlerinde uzun saatler boyunca çalışmak, hasta bir aile üyesine bakmak ya da politika veya toplumsal güvenlik ile ilgili üzücü haberlere tanık olmak gibi stresli durumlara sürekli maruz kalmak tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Tükenmişlik sendromunun varlığını fark etmek birey veya çevresi için her zaman kolay değildir.

Tükenmişlik sendromu tıbbi olarak kabul gören bir tanı değildir. Psikolog Herbert Freudenberger tarafından 70’lerde ortaya atılan tükenmişlik sendromu kavramı, bireyde ağır fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunluğa yol açan şiddetli bir stres durumunu tanımlar. Tükenmişlik sendromu sıradan yorgunluktan çok daha ağır ve kötü bir ruhsal durumdur ve hem bireylerin stresle başa çıkmalarını hem de günlük sorumlulukları yerine getirmelerini zorlaştırır.

Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler genellikle çevrelerine sağlayabilecekleri ya da verebilecekleri bir şeyleri kalmadığını hissederler ve hatta sabahları yataktan kalkmaktan bile korkabilirler. Hatta hayata karamsar bir bakış açısı benimseyebilir ve sürekli kendilerini umutsuz hissedebilirler.

Tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçebilen bir durum değildir. Uzun süre boyunca tedavi edilmeden ilerlemesine izin verilirse depresyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi fiziksel veya psikolojik hastalıklara yol açabilir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 21 Mart 2023, 23:43   #2
Çevrimdışı
Aura..
Yanıt: Tükenmişlik Sendromu Nedir?




Öncelikle sayın @Asi Ruh böyle bir konuyu açtığın için teşekkür ederim. Benim de bu konuda dikkat çekmek istediğim birkaç husus olacaktır;

Bir insan bu noktaya neden gelebilir ki? Diğer insanlar gibi işine gücüne gidip parasını kazanıp rahat bir hayat yaşamak isteyen, çevresinden gereken ilgi alaka ve sevgiyi görmek isteyen diğer bireyler gibi yaşamını idame edemez ki? Çünkü onu tükenmişlik noktasına getiren hususlar illa ki hayatını çok etkilemiştir. Buna kavramsal olarak sendrom da derler, norm da derler.. Bir kılıf uydurulur, bir sebep bulunur bu şöyle, o böyle de denir. Önemli olan bu durumda insanları nasıl tekrar kazanabiliriz, nasıl hayatına dokunup da, tek değilsin YANINDAYIM diyebiliriz.. Ben çevremde dönemsel olarak bu duruma giren samimi arkadaşlarım oldu 2 kişi.. Elimden geldiğince her şeyin daha güzel olacağına, bunun dönemsel olarak istediğimiz gibi hayatımız gitmediğinde meydana gelebileceğini dahi anlattığımda gözleri dolu dinlerken, AĞLAYARAK TEBESSÜM ETTİLER. Çünkü zor durumda olduklarını, çıkmak istediklerini o durumdan, güzelliklere erişmeyi istiyorlar.. Bunlar da zihinlerine empoze edildiğinde "Lütfen, çok ihtiyacım var" dermişçesine tebessüm ediyorlar.



Şimdi forumda içtenlikle bu duruma hiç geldin mi diye sorsak, cesur olan insanların çok güzel hikâyelerle örneklendirmelerini dinleyebiliriz. Şimdi konunun esasından devam edelim; bu zaman süreçlerinde İNTİHAR'I çok düşünürler, Bu sebeple; hikâyenin/masalın/öykünün ne olduğuna nelerden rahatsız olduğuna hatalı seçimlerinin olup olmadığına dikkat çekerek cümleler içerisinde toparlamak gerekiyor o psikolojiyi, iletişimi sürekli aktif olarak sürdürmek gerekiyor. Çok ileri derecede kendisine zarar verme ihtimali olan kişilerin aileleriyle de iletişim halinde olmak gerekiyor. Kısa süre içerisinde bu durumda olan çevremden tanıdığım güzel kalpli, aklıselim, eğitimli birisini Bakırköy Ruh Sinir Hastalıklarına ani ataklarından dolayı yatırmak zorunda kaldı ailesi.. Allah boşlukta olanlara, sadece bir umut eli bekleyenlerin yardımcısı olsun.
Asi Ruh bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 21 Mart 2023, 23:52   #3
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Tükenmişlik Sendromu Nedir?




En iyi ilacın gerçek bir sevgi olduğuna inanıyorum bazen.
Ama bu süreçte tedavi olması gerek kişinin,birisinin pervasızca umudunun bittiğini
hissetmesi ki bu çağda bu sistemde hak vermeme sebep oluyor..

Allah herkese refah versin.
Asi Ruh bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
nedir, sendromu, tükenmişlik


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Tükenmişlik Sendromu Neden Olur? Asi Ruh Psikiyatri 0 21 Mart 2023 23:25
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? Asi Ruh Psikiyatri 0 21 Mart 2023 23:00
Karpal Tünel Sendromu Nedir? Fiona Genel Sağlık 0 18 Mart 2023 12:33
Tükenmişlik Sendromu xena Psikiyatri 2 01 Ekim 2022 15:33
Süper anne sendromu nedir? Beatrice Anne ve Çocuk 0 22 Mayıs 2022 16:29




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net