TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Sağlık Haberleri (https://www.trendforum.net/saglik-haberleri/)
-   -   16 saat aralıklı oruç sağlığa en faydalı yöntem olabilir (https://www.trendforum.net/saglik-haberleri/8995-16-saat-aralikli-oruc-sagliga-en-faydali-yontem-olabilir.html)

Beatrice 30 Ekim 2022 07:40

16 saat aralıklı oruç sağlığa en faydalı yöntem olabilir
 
16 saat aralıklı oruç sağlığa en faydalı yöntem olabilir

TrendForum.Net

Aralıklı oruç, insanların yemek yeme ve oruç tutma döngüsüne girdiği bir yeme düzeni. Bu düzende, hangi yiyeceklerin yenileceği değil, ne zaman yenmesi gerektiği belirleniyor. Araştırma sırasında, açlık süresini kaydetmek ve sağlığa faydalı etkilerin nasıl tetiklendiğini anlamak için bir 'zaman ölçer' kullanılıp kullanılmadığı bilinmiyor.

Çin'deki Hunan Normal Üniversitesi'nden araştırmacılar, karaciğer, iskelet kası, kahverengi yağ ve beyaz yağ bakımından dört farenin metabolik dokusunda 600 örneği inceledi. Fareler beş beslenme programı altındaydı.

Cell Reports'ta yayınlanan araştırma makalesine göre, yalnızca 16 saat oruç tutmak karaciğerde 43 metabolik yoldan oluşan bir sirkadiyen rezonansı başlatabiliyor ve bu rezonans, beslenmenin ardından hemen değişmeye başlıyor.

Araştırma ilerledikçe, karaciğer proteazomunun rezonansı koordine ettiği ortaya çıktı. Proteazomlar, hücre döngüsünü kontrol eden proteinlerin düzenlenmesinde merkezi bir rol oynayan protein kompleksleri olarak biliniyor.


Araştırmacılar bulguların, karaciğer proteazomunun bir açlık zamanlayıcısı ve bedenin metabolik yollarında rezonans koordinatörü olarak hizmet edebildiğini gösterdiğini, bunun da aralıklı açlığın altında yatan mekanizmayı ortaya çıkarmak için bir hedef sağladığını söyledi.

Aralıklı oruç, sağlığa fayda sağlamak için kanıtlanmış güvenli bir strateji olarak görülüyor. Mart ayında da bir diğer Çinli araştırma ekibi, yemek yemeyi günün erken saatleriyle sınırlamanın (gıda alımı 06.00-15.00 ile sınırlı), sıhhatli insanların metabolik sağlına önemli faydalar sağladığını bulmuştu.

Alıntı

Dolares 30 Ekim 2022 09:19

Yanıt: 16 saat aralıklı oruç sağlığa en faydalı yöntem olabilir
 
Ben yaptığımda baş dönmesi oldu ve düştüm. Bunun üstüne iç hastalıklarına gittiğimde insülin direnci olduğunu öğrendim. Şimdi diyet+spor var hayatımda. Yani yapın ki, bir sorun varsa belli olsun..

xena 02 Kasım 2022 21:15

Yanıt: 16 saat aralıklı oruç sağlığa en faydalı yöntem olabilir
 
Ben oruç tutamıyorum Allah affetsin :(
Açlığa dayanamıyorum sonra tansiyonum düşüyor, elim ayağım titriyor böyle değişik şeyler oluyor
Hoca var mi aramızda?

Oruç tutamıyorum ben. İslamın beş şartı sonuçta yerine getiremiyorum.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 13:46.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.